polewa - 11092 przepisów (strona:381/740)

Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 163

odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Egzotyczny mus śmietanowy z frużeliną z marakui i truskawek 175

odparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już pi wyciągnięciu z foremki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Smażony okoń morski aromatyzowany miętą i trawą cytrynową 177

rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie patelnię znowu stawiamy na kuchence, wrzucamy na nią gałązki mięty i roztłuczoną trawę cytrynową oraz masło. Przewracamy okonia na drugą stronę i polewamy go maślaną pianą. Wykładamy na talerze po 2-3 minutach. Posypujemy porwanymi liśćmi mięty. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami 131

cukrze i smażymy na maśle aż się skarmelizują. Dodajemy sok z cytryny i potrząsamy patelnią, żeby owoce odeszły od dna. Ricottę wykładamy na talerzyki. Dokoła niej układamy brzoskwinie, całość polewamy karmelem. Voila!  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sushi Futomaki z makrelą, surimi i wasabi 140

naczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia.  Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy.  Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował

Życie zamknięte w smaku
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 153

naczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia.  Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy.  Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował

Życie zamknięte w smaku
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 168

uciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i polewamy całość wytopionym tłuszczem. Voila

Życie zamknięte w smaku
Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i owocami 169

naczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia.  Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy.  Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował

Życie zamknięte w smaku
Tort pijak z powidłami śliwkowymi 146

opakowaniu). Wykładamy pierwszy blat i nasączamy go alkoholem. Smarujemy powidłami i wykładamy bitą śmietanę. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Brzegi i wierzch tortu pokrywamy bitą śmietaną i wygładzamy. Polewamy sosem karmelowym, który rozprowadzamy tworząc nierównomierne kolorystycznie fale (opcjonalnie). Zdobimy według własnych upodobań. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z natką pietruszki 140

rondelku rozpuszczamy masło i zestawiamy z palnika. Przestudzamy, dodajemy śmietanę i mieszamy szybko do gładkiej, jednorodnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa odcedzamy, odparowujemy, wykładamy na półmisek. Całość polewamy sosem i posypujemy poszatkowaną natką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 139

Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia, więc pobawiłam się paintem): Jeden kawałek placka przeciągamy do środka. W podobny sposób postępujemy z dwoma prostopadłymi. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 118

powinno być krótsze, niż połowa czasu, którą stek się smażyły. Na chwilę przed końcem tego procesu (smażenia) dodajemy na patelnię łyżkę masła i miodu. Zbieramy rozpuszczony płyn i polewamy nim steki. Przy estragonie nie polecam pomijania tej części, ponieważ jest nieco gorzki, a miód ma za zadanie przełamać tę gorycz. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Domowe frytki 163

wrzeć. Dlaczego się to robi? Żeby zmniejszyć wchłanianie przez frytki tłuszczu. Teraz słupki osuszamy, dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec, ja zawsze wybieram to drugie. Wykładamy ziemniaki na blachę, polewam całość olejem i mieszam palcami aż wszystkie mają na sobie trochę tłuszczu. Pieczemy je wtedy w temperaturze 200-220 stopni do chwili, gdy są już rumiane, miękkie w środku

Życie zamknięte w smaku
Kasza manna z jagodami 111

się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała  ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Surówka z cukinią i marchewką 131

cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki.  Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy