odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuodparowania soków, co powoli na intensyfikację smaku oraz zgęstnienie. Czas zależny jest od tego, ile płynu oddały owoce (od 5 do 10 minut). Pamiętajcie, że po schłodzeniu frużelina zgęstnieje. Polewamy nią śmietanowy mus już pi wyciągnięciu z foremki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakurozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie patelnię znowu stawiamy na kuchence, wrzucamy na nią gałązki mięty i roztłuczoną trawę cytrynową oraz masło. Przewracamy okonia na drugą stronę i polewamy go maślaną pianą. Wykładamy na talerze po 2-3 minutach. Posypujemy porwanymi liśćmi mięty. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakucukrze i smażymy na maśle aż się skarmelizują. Dodajemy sok z cytryny i potrząsamy patelnią, żeby owoce odeszły od dna. Ricottę wykładamy na talerzyki. Dokoła niej układamy brzoskwinie, całość polewamy karmelem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakunaczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia. Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy. Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował
Życie zamknięte w smakunaczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia. Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy. Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował
Życie zamknięte w smakuuciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i polewamy całość wytopionym tłuszczem. Voila
Życie zamknięte w smakunaczynie posiada. Układamy więc ryż w naczyniu o dużej powierzchni, skupiając go w środku naczynia. Ocet, cukier i sól łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Gdy się przestudzi polewamy tym ryż. Drewnianą łyżką, ustawioną bokiem (żeby nie połamał się ryż), mieszamy tak, żeby każde ziarnko mogło wchłonąć przyprawy. Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował
Życie zamknięte w smakuopakowaniu). Wykładamy pierwszy blat i nasączamy go alkoholem. Smarujemy powidłami i wykładamy bitą śmietanę. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Brzegi i wierzch tortu pokrywamy bitą śmietaną i wygładzamy. Polewamy sosem karmelowym, który rozprowadzamy tworząc nierównomierne kolorystycznie fale (opcjonalnie). Zdobimy według własnych upodobań. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakurondelku rozpuszczamy masło i zestawiamy z palnika. Przestudzamy, dodajemy śmietanę i mieszamy szybko do gładkiej, jednorodnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa odcedzamy, odparowujemy, wykładamy na półmisek. Całość polewamy sosem i posypujemy poszatkowaną natką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPrzygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia, więc pobawiłam się paintem): Jeden kawałek placka przeciągamy do środka. W podobny sposób postępujemy z dwoma prostopadłymi. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakupowinno być krótsze, niż połowa czasu, którą stek się smażyły. Na chwilę przed końcem tego procesu (smażenia) dodajemy na patelnię łyżkę masła i miodu. Zbieramy rozpuszczony płyn i polewamy nim steki. Przy estragonie nie polecam pomijania tej części, ponieważ jest nieco gorzki, a miód ma za zadanie przełamać tę gorycz. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuwrzeć. Dlaczego się to robi? Żeby zmniejszyć wchłanianie przez frytki tłuszczu. Teraz słupki osuszamy, dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec, ja zawsze wybieram to drugie. Wykładamy ziemniaki na blachę, polewam całość olejem i mieszam palcami aż wszystkie mają na sobie trochę tłuszczu. Pieczemy je wtedy w temperaturze 200-220 stopni do chwili, gdy są już rumiane, miękkie w środku
Życie zamknięte w smakusię nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO
Smaki Ewycukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki. Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem. SMACZNEGO
Smaki Ewy