polewa - 11092 przepisów (strona:380/740)

Knedle ze śliwkami 165

kulę. 3. Przygotowane knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję około 10 minut. Knedle odcedzam i wykładam na talerz. 4. Zimną śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Miodowe musli z gruszką na śniadanie 175

dania lubimy), możemy lekko wymieszać musli z miodem. Następnie wykładamy pociętą w kostkę gruszkę. Kolejną warstwę tworzymy z 3 łyżek jogurtu naturalnego. Na jogurt nakładamy 2 łyżki musli, które polewamy miodem (około 3/4 łyżeczki). Ostatnią warstwę tworzy 1/2 łyżki jogurtu naturalnego i łyżeczka dżemu. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Cukinia z sadzonym jajkiem 176

wodę z solą, cukrem, do gotującej wody wkładamy łódeczki cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami masła, polewamy po cukinii. Na małej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła wbijamy  jajko lekko posolić przykrywamy pokrywką po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią. Tak przygotowaną cukinie możemy

kgwjanczewo
Skrzydełka z kurczaka z grilla 170

Ponadto: 10 skrzydełek Wykonanie: Skrzydełka czyścimy i myjemy. Składniki marynaty umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień

Smak mojego domu
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 195

małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ziemniaki z rozmarynem 111

obieramy) i kroimy na ćwiartki. Starajmy się, żeby kawałki ziemniaków były w miarę równe, wtedy upieką się w tym samym czasie. Rozkładamy pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i polewamy je oliwą. Nie mają w niej pływać, ale powinny być w niej obtoczone. Obieramy czosnek, kroimy na duże kawałki, albo wrzucamy całe ząbki. Tutaj też w zależności od upodobania. Należy pamiętać

KasiaiKrzysiu.pl
Łosoś smażony na maśle 184

minut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią.  Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem w polewie czosnkowej z jogurtu. SMACZNEGO > CMOK dzięki masłu klarowanemu wydobędziesz maximum smaku z łososia. POZDRO

Pasje Jolki
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 188

słoiku umieszczamy: musztardę, oliwę i ocet. Zamykamy go i energicznie potrząsamy tak, aby zawartość mogła się porządnie wymieszać. Odkręcamy i dodajemy wodę, znowu potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatę  i mieszamy. Voila! Smacznego :) Zainspirowane: kuchnialidla.pl (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatka z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich 164

Dodajemy kiełki i orzechy włoskie.  Składniki na dressing: - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie dressingu: Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu. Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)! Smacznego i do napisania wkrótce! Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 170

być puszysty. Zdejmujemy miskę z garnka i zaczynamy powoli dodawać sklarowane masło cały czas mieszając sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem szparagi podsmażamy na maśle. Już na talerzu polewamy je sosem holenderskim. Mniam, mniam! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 169

zalaniu rozpuszczonym dżemem.  Ostatnim, co musimy zrobić, jest ułożenie na cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn

Życie zamknięte w smaku
Kurczak panierowany w orzechach włoskich i sałata z ziołowo-czosnkowym vinegretem 141

cukru - sól - pieprz Przygotowanie vinegretu: W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Czosnek wyciskamy przez praskę, a zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 127

wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę z 2 łyżeczek mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego i 2 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych. Mieszanką polewamy mięso, dobrze mieszamy i całość wkładamy przykrytą do lodówki na minimum 30 minut. Na patelni, a najlepiej w woku, rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę przekrojoną na osiem części, fasolkę

Życie zamknięte w smaku
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 178

cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy go do masy szpinakowej. Masę mieszamy i polewamy nią kurczaka. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Sałatka a'la grecka 172

Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku