polewa - 11092 przepisów (strona:382/740)

Tort pijak z powidłami śliwkowymi 143

opakowaniu). Wykładamy pierwszy blat i nasączamy go alkoholem. Smarujemy powidłami i wykładamy bitą śmietanę. Podobnie postępujemy z kolejnymi warstwami. Brzegi i wierzch tortu pokrywamy bitą śmietaną i wygładzamy. Polewamy sosem karmelowym, który rozprowadzamy tworząc nierównomierne kolorystycznie fale (opcjonalnie). Zdobimy według własnych upodobań. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Brokuł i kalafior w sosie maślano-śmietanowym z natką pietruszki 135

rondelku rozpuszczamy masło i zestawiamy z palnika. Przestudzamy, dodajemy śmietanę i mieszamy szybko do gładkiej, jednorodnej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa odcedzamy, odparowujemy, wykładamy na półmisek. Całość polewamy sosem i posypujemy poszatkowaną natką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem majonezowo-musztardowym 133

Przygotowanie tortilli: Na środku zwilżonego i podgrzanego bez tłuszczu na patelni placka wykładamy sos - smarujemy cienką warstwą. Następnie umieszczamy sałatę i resztą warzyw, a dopiero potem mięso, które znowu polewamy sosem. Składamy jak na obrazku niżej (zapomniałam zrobić zdjęcia, więc pobawiłam się paintem): Jeden kawałek placka przeciągamy do środka. W podobny sposób postępujemy z dwoma prostopadłymi. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 114

powinno być krótsze, niż połowa czasu, którą stek się smażyły. Na chwilę przed końcem tego procesu (smażenia) dodajemy na patelnię łyżkę masła i miodu. Zbieramy rozpuszczony płyn i polewamy nim steki. Przy estragonie nie polecam pomijania tej części, ponieważ jest nieco gorzki, a miód ma za zadanie przełamać tę gorycz. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Domowe frytki 159

wrzeć. Dlaczego się to robi? Żeby zmniejszyć wchłanianie przez frytki tłuszczu. Teraz słupki osuszamy, dokładnie. Frytki można usmażyć lub upiec, ja zawsze wybieram to drugie. Wykładamy ziemniaki na blachę, polewam całość olejem i mieszam palcami aż wszystkie mają na sobie trochę tłuszczu. Pieczemy je wtedy w temperaturze 200-220 stopni do chwili, gdy są już rumiane, miękkie w środku

Życie zamknięte w smaku
Kasza manna z jagodami 108

się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała  ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Surówka z cukinią i marchewką 127

cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki.  Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 109

kawałki i również dodajemy do cukinii. Z podanych produktów przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i cukrem do smaku. Sos intensywnie mieszamy ( następuje emulgacja i sos nabiera konsystencji emulsji ). Surówkę polewamy sosem i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jogurtowe ciasto z owocami 148

Masa Owoce ze słoika, puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej do rozmieszania użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas rozpuszczą

Smaki Ewy
Pstrąg pieczony z porem i pomidorami 128

aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20 minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg ) 180 o C przez około 30 lub dłużej ( zależnie od wielkości  ) minut. Po upieczeniu

Smaki Ewy
Sałatka owocowa z likierem bananowym i płatkami migdałów 137

Winogrona przekrawamy i pozbywamy się pestek. Pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do sałatki. Granat kroimy na połowę i nad miską z sałatką wystukujemy wnętrze granatu. Całość mieszamy. Przed podaniem polewamy likierem bananowym i posypujemy płatkami migdałów. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczona papryka po portugalsku 140

skórkę  ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy filecik anchois i zawijamy w rulonik. Układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 godziny. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni 187

Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Truskawkowo – jogurtowy deser z czekoladą 92

wiele, a do kwiatków proponuje trochę słodyczy. Składniki: 250 gram truskawek 2 małe jogurty naturalne Miód ( dla słodyczy ) Gorzka czekolada Wykonanie: Do miseczek nakładamy jogurt, przekrojone na połowę truskawki. Polewamy miodem płynnym ( jeżeli miód jest w stałej konsystencji należy go trochę podgrzać i zrobi się płynny ). Na całość ścieramy czekoladę. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Surówka z sałatą lodową i kiełkami 111

składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych suszonych ziół. Sałatę kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy w plasterki. Paprykę w kostkę a oliwki na połówki. Dodajemy kiełki. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania