Wspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych. Przy okazji przepis, który zadowoli też osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚 Składniki: 2 cukinie (ok. 800g) 4 kopiaste łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.) 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Linki do przepisów na sosy: Sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchnimąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchniPlacki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje 6-7 średnich ziemniaków jajko(...)tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku
Smakowite Daniaznam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Oczywiście, jedni wolą z sosem inni zaś na słodko. W moim domu, odkąd pamiętam, znikały w ilościach hurtowych. Jest z nimi sporo pracy, więc robiło się je raczej rzadko- stąd zapewne ten wzmożony na nie apetyt. Prawdą jest, że ich smak i konsystencja zależą nie tylko od sposobu przyrządzenia, ale także(...)przez chwilę pocierajcie obie połowy o siebie, efektem będzie albo wydzielająca się z nich woda, albo skrobia. Poniżej mój przepis na chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku placki. Czytaj więcej
Pichceniomaniapisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące(...)startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami
Kuchnia w czekoladzieLetnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek (granulowany albo świeży). Cukinia musi być naprawdę porządnie odciśnięta. Najlepiej pozbyć się całej wody odciskając ją w złożonej gazie opatrunkowej. Przy źle odciśniętej cukinii placki nie zawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy
Karo in the KitchenPlacki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z twarogiem, cebulą i koperkiem oraz ciastem naleśnikowym, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie. składniki na około 10 -12 sztuk 125 g wędzonego łososia 250 g twarogu półtłustego 1 czerwona(...)jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodajemy twaróg, cebulę, łososia oraz posiekany koperek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł Placki z łososiem + film pochodzi z serwisu
Smakowite Danialubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki(...)drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z jogurtem lub gęstą śmietaną
Nie tylko w kuchniWczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając(...)bulionu ,dusić ok 15 minut . Podawać z dodatkiem sałaty i placków
Eli Gotowaniecebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu(...)użyłam około 1,5 szklanki wrzątku gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu gotować na średnim
W Mojej Kuchni LubięCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażyć porcje placków na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy, olej powinien być bardzo gorący, można też smażyć na smalcu podawać ze śmietaną, cukrem lub z czym się lubi - placki ziemniaczane są naszą ulubioną na szybko potrawą na obiad, lubimy je w różnych wersjach smakowych..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięostropestowego . Składniki: 1szkl kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka 1 pomidor pęczek szczypiorku 1 mały jogurt naturalny 4 ząbki coznsku 1/2 ogórka szklarniowego 4 jajka 2 szkl mąki ziemniaczanej 2 szkl mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy SemCo - do smażenia Sałatka: pomidor czerwona cebulka świeży szpinak Olej ostropestowy SemCo Przygotowanie: Kaszę jaglaną umieścić na drobnym sitku i przelać(...)smaku. Do miski wbić jajka, dodać mąki i dokładnie wymieszać, jesli konsystencja nie jest gęsta dodać wiecej mąki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć kotleciki - formować łyżką jak placki ziemniaczane. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/ostropest-wspiera-prace-watroby-wlasciwosci-lecznicze-ostropestu_41905.html
Garnkowe fanaberie