placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:86/314)

Kotlety z wątróbki wieprzowej 160

Składniki na 12 siekanych kotletów z wątróbki wieprzowej: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (suszonej lub świeżej) olej do smażenia Jak przygotować pyszne kotlety z wątróbki siekanej? Wątróbkę wieprzową(...)dodajemy oba rodzaje mąki, ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje wątróbki i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubioną surówką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukinii 160

Wspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych.      Przy okazji przepis, który zadowoli też osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚 Składniki: 2 cukinie (ok. 800g) 4 kopiaste łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.) 2 ząbki czosnku  bazylia oregano sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki.      Smażymy placki na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Linki do przepisów na sosy: Sos czosnkowy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 161

mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo

Życie zaczyna się w kuchni
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 163

mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo

Życie zaczyna się w kuchni
Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 119

Placki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje                          6-7 średnich ziemniaków jajko(...)tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku

Smakowite Dania
Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane 144

znam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Oczywiście, jedni wolą z sosem inni zaś na słodko. W moim domu, odkąd pamiętam, znikały w ilościach hurtowych. Jest z nimi sporo pracy, więc robiło się je raczej rzadko- stąd zapewne ten wzmożony na nie apetyt. Prawdą jest, że ich smak i konsystencja zależą nie tylko od sposobu przyrządzenia, ale także(...)przez chwilę pocierajcie obie połowy o siebie, efektem będzie albo wydzielająca się z nich woda, albo skrobia. Poniżej mój przepis na chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku placki. Czytaj więcej

Pichceniomania
Szpinakowe placki ziemniaczane 195

pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące(...)startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami

Kuchnia w czekoladzie
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 189

Letnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek (granulowany albo świeży).   Cukinia musi być naprawdę porządnie odciśnięta. Najlepiej pozbyć się całej wody odciskając ją w złożonej gazie opatrunkowej. Przy źle odciśniętej cukinii placki nie zawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy

Karo in the Kitchen
Placki z łososiem + film 72

Placki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z twarogiem, cebulą i koperkiem oraz ciastem naleśnikowym, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie.     składniki na około 10 -12 sztuk 125 g wędzonego łososia 250 g twarogu półtłustego 1 czerwona(...)jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodajemy twaróg, cebulę, łososia oraz posiekany koperek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł Placki z łososiem + film pochodzi z serwisu

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 171

lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki(...)drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z jogurtem lub gęstą śmietaną

Nie tylko w kuchni
Filet z różnościami 150

Wczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka  kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku  mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając(...)bulionu ,dusić ok 15 minut .                     Podawać z dodatkiem sałaty i placków

Eli Gotowanie
mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... 131

cebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu(...)użyłam około 1,5 szklanki wrzątku gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu gotować na średnim

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczne kokosanki 247

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
placki ziemniaczane cebulowe... 144

smażyć porcje placków na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy, olej powinien być bardzo gorący, można też smażyć na smalcu podawać ze śmietaną, cukrem lub z czym się lubi - placki ziemniaczane są naszą ulubioną na szybko potrawą na obiad, lubimy je w różnych wersjach smakowych..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania