placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:92/337)

Placki ziemniaczane ze szpinakiem + film 146

Placki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje                          6-7 średnich ziemniaków jajko(...)tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku

Smakowite Dania
Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane 176

znam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Oczywiście, jedni wolą z sosem inni zaś na słodko. W moim domu, odkąd pamiętam, znikały w ilościach hurtowych. Jest z nimi sporo pracy, więc robiło się je raczej rzadko- stąd zapewne ten wzmożony na nie apetyt. Prawdą jest, że ich smak i konsystencja zależą nie tylko od sposobu przyrządzenia, ale także(...)przez chwilę pocierajcie obie połowy o siebie, efektem będzie albo wydzielająca się z nich woda, albo skrobia. Poniżej mój przepis na chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku placki. Czytaj więcej

Pichceniomania
Szpinakowe placki ziemniaczane 224

pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące(...)startych ziemniaków a całą resztę wylewamy. Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami

Kuchnia w czekoladzie
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 237

Letnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek (granulowany albo świeży).   Cukinia musi być naprawdę porządnie odciśnięta. Najlepiej pozbyć się całej wody odciskając ją w złożonej gazie opatrunkowej. Przy źle odciśniętej cukinii placki nie zawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy

Karo in the Kitchen
Placki z kapusty i ziemniaków z dipem czosnkowym 53

Bardzo proste i bardzo smaczne bezmięsne danie obiadowe. Takie placki ziemniaczane z kapustą to starodawna potrawa kuchni ukraińskiej. Wychodzą pożywne, soczyste, zaraz po usmażeniu są mega chrupiące, mogą być również dodatkiem do potrawy mięsnej. Nam najbardziej smakują z dipem czosnkowym. Po prostu pychota! Składniki: 40 dag kapusty białej 30 dag ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka(...)Sposób przygotowania: Dip czosnkowy: Czosnek obrać przecisnąć przez praskę wymieszać z jogurtem, majonezem, doprawić sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem, odstawić do lodówki na czas przygotowywania placków. Placki: Kapustę drobno poszatkować , wsypać do miski, posypać   łyżeczką soli, wymieszać, ugnieść łyżką i zostawić na godzinę aż zmięknie i puści sok, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Ziemniaki

Wanilia i Kardamon
Placki z łososiem + film 103

Placki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z twarogiem, cebulą i koperkiem oraz ciastem naleśnikowym, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie.     składniki na około 10 -12 sztuk 125 g wędzonego łososia 250 g twarogu półtłustego 1 czerwona(...)jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodajemy twaróg, cebulę, łososia oraz posiekany koperek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł Placki z łososiem + film pochodzi z serwisu

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 208

lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki(...)drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco z jogurtem lub gęstą śmietaną

Nie tylko w kuchni
Filet z różnościami 188

Wczoraj pisałam o moich ulubionych drożdżowych plackach ziemniaczanych . Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na coś do nich . Obiad powinien być pełny. Składniki 4 porcje 4 filety drobiowe 2 ogórki 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii 1 marchewka  kawałek kiełbasy lub plasterek wędliny sól ,pieprz do smaku  mąka. Wykonanie Krok 1 Filety umyć i przekroić ,nie rozcinając(...)bulionu ,dusić ok 15 minut .                     Podawać z dodatkiem sałaty i placków

Eli Gotowanie
mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... 158

cebula kupuję kości schabowe z dość dużą ilością mięska i gotuję wywar na zupy, który zamrażam porcjami mięso obrane wykorzystuję jako farsze do pierogów, naleśników, pyz, sosu do placków ziemniaczanych kości schabowe zalać wodą - zagotować i wodę wylać a kości opłukać teraz kości zalać odpowiednią ilością wody i gotować do miękkości - pod koniec gotowania dodać warzywa potrzebne do farszu(...)użyłam około 1,5 szklanki wrzątku gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu gotować na średnim

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczne kokosanki 280

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
placki ziemniaczane cebulowe... 166

smażyć porcje placków na złocisto, odkładać na ręcznik papierowy, olej powinien być bardzo gorący, można też smażyć na smalcu podawać ze śmietaną, cukrem lub z czym się lubi - placki ziemniaczane są naszą ulubioną na szybko potrawą na obiad, lubimy je w różnych wersjach smakowych..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Oszukane kotleciki i Olej Ostropestowy 209

ostropestowego .   Składniki: 1szkl kaszy jaglanej 1 pierś z kurczaka 1 pomidor pęczek szczypiorku 1 mały jogurt naturalny 4 ząbki coznsku 1/2 ogórka szklarniowego 4 jajka 2 szkl mąki ziemniaczanej 2 szkl mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy SemCo - do smażenia Sałatka: pomidor czerwona cebulka świeży szpinak Olej ostropestowy SemCo Przygotowanie: Kaszę jaglaną umieścić na drobnym sitku i przelać(...)smaku. Do miski wbić jajka, dodać mąki i dokładnie wymieszać, jesli konsystencja nie jest gęsta dodać wiecej mąki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć kotleciki - formować łyżką jak placki ziemniaczane. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/ostropest-wspiera-prace-watroby-wlasciwosci-lecznicze-ostropestu_41905.html

Garnkowe fanaberie
Placki z cukinii i pieczarek + film 163

Placki z cukinii i pieczarek to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki będą genialnym pomysłem na danie główne lub ciepłą kolację. Doskonale smakują podane ze śmietaną, serkem pleśniowym lub wędzonym łososiem.   składnki na około 20 sztuk 2 średnie cukinie 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek posiekanego koperku 3-4 łyżki mąki pszennej(...)tarce składników dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, posiekany koperek, serek śmietankowy oraz mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.   Artykuł Placki z cukinii i pieczarek + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pikantne placki z dyni 158

przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie jak te pierwsze, znajdą liczne grono amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki (ok. 400 – 500 g) dyni startej na średnich oczkach(...)gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną.     Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kopytka 157

przetarte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki jajko (dodaję dla koloru) mąka pszenna mąka ziemniaczana sól Ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać powierzchnię. Ziemniaki podzielić na 4 części. Wyjąć jedną z nich i uzupełnić mąką pszenną. Wyjąć drugą część ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Do miski włożyć z powrotem ziemniaki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, by składniki(...)zahartować zimną wodą. Kopytka można podawać okraszone zezłoconą lub zeszkloną cebulką. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i surówką z porów lub czerwonej kapusty . ----- Podobne: Bezglutenowe kluski z soczewicą Placki ziemniaczane z grzybami Kluski śląskie

Weekendy w domu i ogrodzie