Placki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko sos: ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm. Sos: Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła przez około 3-4 minuty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby - jeśli
Lena Gotujeprzepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie jak te pierwsze, znajdą liczne grono amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki dyni startej na średnich oczkach (u mnie Hokkaido razem(...)gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną. Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane, w różnych wersjach smakowych je przygotowuję, smakują nam bardzo...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspecjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom ziemniaków... Kochani jednocześnie przypominam o konkursie . Zapraszam serdecznie podzielcie się ze mną swoimi zdrowymi przepisami(...)Ziemniaki obieramy i ucieramy na tartce o grubych oczkach. 2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykanatka pietruszki 1/2 pęczka W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz(...)zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty. Placki podać z grzybami i natką pietruszki - bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRosti to placki ziemniaczane , wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym. Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą. Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy(...)minut. Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju! UWAGA! Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały. Smacznego
Ostra na SłodkoPlacki ziemniaczane są jedną z najprostszych potraw z ziemniaków, którą znają chyba wszyscy. Poniżej przedstawiam klasyczną wersję dającą mnóstwo możliwości do ich podania. Można je spożywać na słodko ze śmietaną lub wytrawnie - np. z serem, łososiem czy gulaszem. (W opcji słodkiej zrezygnujcie z cebuli i czosnku.) (około 15 sztuk) 4-5 ziemniaków (średnich(...)zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć (**) z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. (*) Ziemniaki dzielą się trzy typy: A, B i C. Do placków najlepiej nadaje się typ C. Ziemniaki do niego należące
Di gotujewziąć, jak same pchają się do koszyka...a ty później robisz, krokiety z pieczarkami, sos pieczarkowy, żeberka z kapustą i pieczarkami, i w końcu placki ziemniaczane z pieczarkami...Tak!, to był tydzień prosto z pieczary :P Ale co tu dużo pisać, dobre są i już. Arkadiusz Gie poleca serdecznie Składniki: 700 g ziemniaków(...)naczynia, na którym odcedzaliśmy ziemniaki, wylewamy wodę, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajemy do ziemniaków wraz ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Placki smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju
R'n'G KitchenDziś dość nietypowe placki ziemniaczane. Dlaczego nietypowe ? Ponieważ z dodatkiem sera Przepis jest nieco zmodyfikowany wedle moich smaków Składniki: 6 ziemniaków 1 jajko 2-4 łyżki mąki 1 cebula (dodałam również szczypiorek) 2 ząbki czosnku około 15 dag startego sera Olej do smażenia około 3 łyżek mleka sól, pieprz, magi, kucharek Wykonanie: Obrane i umyte(...)przyprawy wedle uznania i wszystko razem mieszamy. Jeżeli widzimy potrzebę dodania jeszcze mąki - dodajemy. Wykładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnie i smażymy na średnim ogniu rumieniąc placki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu wykładamy na talerz i wedle upodobań możemy podać placki z śmietaną :) Ja do placków wrzucam co tylko się
W Moim Magicznym DomuPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony(...)czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem dobrze wymieszać Sos podawać
W królestwie smaków BeatySkładniki na 12 siekanych kotletów z wątróbki wieprzowej: 500 g wątroby wieprzowej 250 ml mleka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (suszonej lub świeżej) olej do smażenia Jak przygotować pyszne kotlety z wątróbki siekanej? Wątróbkę wieprzową(...)dodajemy oba rodzaje mąki, ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje wątróbki i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubioną surówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspaniała😀 alternatywa dla osób, które chcą się nie nasycać węglowodanami, kaloriami i produktami o wysokim IG. Czyli placki z cukinii zamiast placków ziemniaczanych. Przy okazji przepis, który zadowoli też osób na diecie wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.💚 Składniki: 2 cukinie (ok. 800g) 4 kopiaste łyżki mąki (orkiszowa, pszenna itp.) 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe polewamy śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Linki do przepisów na sosy: Sos czosnkowy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchnimąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone(...)mieszamy ją łyżką w celu wytworzenia tzw. wiru. W ten wir właśnie wlewamy ostrożnie nasze jajko. Jajko gotujemy 2-3 minuty. Każde jajko gotujemy osobno. Podajemy jajka w towarzystwie placków warzywnych, sosu i chipsów z chorizo
Życie zaczyna się w kuchniPlacki ziemniaczane zapiekane ze szpinakiem to uczta dla podniebienia dla wszystkich kochających szpinak. Podane na obiad lub gorącą kolację z pewnością zadowolą nawet wymagające podniebienia . składniki na 4 porcje 6-7 średnich ziemniaków jajko(...)tarce o małych oczkach lub miksujemy . Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulę, jajko oraz mąkę, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki przekładamy do formy do pieczenia, na każdy placek nakładamy warstwę szpinaku
Smakowite Dania