placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:87/314)

Placki z cukinii i pieczarek + film 143

Placki z cukinii i pieczarek to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Błyskawiczne w przygotowaniu placuszki będą genialnym pomysłem na danie główne lub ciepłą kolację. Doskonale smakują podane ze śmietaną, serkem pleśniowym lub wędzonym łososiem.   składnki na około 20 sztuk 2 średnie cukinie 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek posiekanego koperku 3-4 łyżki mąki pszennej(...)tarce składników dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, posiekany koperek, serek śmietankowy oraz mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.   Artykuł Placki z cukinii i pieczarek + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pikantne placki z dyni 132

przepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie jak te pierwsze, znajdą liczne grono amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki (ok. 400 – 500 g) dyni startej na średnich oczkach(...)gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną.     Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kopytka 122

przetarte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki jajko (dodaję dla koloru) mąka pszenna mąka ziemniaczana sól Ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać powierzchnię. Ziemniaki podzielić na 4 części. Wyjąć jedną z nich i uzupełnić mąką pszenną. Wyjąć drugą część ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Do miski włożyć z powrotem ziemniaki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, by składniki(...)zahartować zimną wodą. Kopytka można podawać okraszone zezłoconą lub zeszkloną cebulką. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i surówką z porów lub czerwonej kapusty . ----- Podobne: Bezglutenowe kluski z soczewicą Placki ziemniaczane z grzybami Kluski śląskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Moskole + film 178

Moskole czyli góralskie placki ziemniaczane, smakują wybornie, a przy tym są bardzo tanie i proste do zrobienia. To jedno z tych dań, które w podhalańskich restauracjach cieszy się wciąż nieustającą popularnością. Moskole można wypiekać tradycyjnie na rozgrzanych blachach pieca kuchennego lub na suchej patelni. Doskonale smakują podane na ciepło z masłem czosnkowym lub sosem żurawionwym.     składniki(...)dłonią ciasto o jednolitej konsystencji, które łatwo będzie odchodziło od ręki, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne, dosypujemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odrywamy z niego niewielkie kawałki i formujemy placki o grubości 1cm a następnie układamy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu i pieczemy ok 8-10 minut z każdej strony na małym ogniu żeby się nie przypaliły

Smakowite Dania
placki ziemniaczane z papryką,cukinią... 104

pieprz mielony, mąkę, tartą bułkę i dokładnie wymieszać na bardzo mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć porcjami rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy, podawać z czym się lubi - placki ziemniaczane są idealne jako baza do wielu przeróżnych dodatków warzywnych, przypraw, bardzo lubimy i często różne robię............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z cukinii z wędzonym łososiem 178

słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić.  Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e".  Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;)  Polecam bardzo(...)wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron. Podawać z plastrami wędzonego łososia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki ziemniaczane 173

wywodzą. W różnych wersjach, różnorako doprawione, duszone, pieczone, w przeróżnych sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią(...)oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały i nie połamią się. Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce, tak samo jak na placki ziemniaczane. Masę pozbawiam nadmiaru wody wyciskając ją przez ściereczkę. Powstałą masę mieszam z mąką i przyprawami. Porcję farszu, czubatą łyżkę, zawijam w liść kapusty, pozbawiony twardej części. Zwinięte gołąbki

Pichceniomania
Kartacze z mięsem z prażoną cebulką 72

pól kilo mięsa gotowanego - może być z poprzedniego dnia albo z rosołu - 2-3 ząbki czosnku - garść natki pietruszki - sól, pieprz, majeranek , kurkuma do smaku - olej - mąka pszenna i ziemniaczana -  jajko Wykonanie : Na początek należy uprażyć  cebulkę. Praży się dość długo i może być podana nawet na zimno. Cebulkę pokroiłam w kostkę , wrzuciłam na patelnię i wlałam(...)czosnku. Uwierzcie - po ugotowaniu kartaczy smak się zbilansuje. Jeśli będzie za mało przypraw może być za mdło. Ziemniaki ugotowane przecisnęłam przez praskę a surowe starłam jak na placki ziemniaczane - na tarce o drobnych oczkach. Surowe ziemniaki u mnie w domu nakłada się na czystą  ściereczkę i wyciska sok. Sok wyciskamy do miski bo na dnie odłoży się

Kuchnia Pełna Emocji
Placuszki z cukinii przepis. 96

trwa nadal. U nas często gości ona na stole, w formie zupy,  zapiekanka z cukinii - przepis   tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym(...)koper oraz przyprawy.  Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne możemy dodać jeszcze mąki.  Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki na złoty kolor.  Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je od nadmiaru tłuszczu.   Smacznego

Pani domowa
Gulasz wołowy 124

odpowiednio je przyrządzić. Dziś zapraszam Cię na gulasz z wołowiny. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% do zup 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku – do smaku ziele angielskie i liść laurowy kostka rosołowa – opcjonalnie Przygotowanie: na patelni rozgrzej olej i przełóż(...)następnie zahartuj gorącym wywarem z garnka, tak przygotowany płyn dolej do mięsa i wymieszaj gotuj wszystko razem do zgęstnienia sosu podawaj z ulubionymi dodatkami, np z Proste placki ziemniaczane Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kuchnia ukraińska. Co o niej wiemy? 70

dodatek do innego dania np. zupy lub jako główne danie obiadowe. Inną ukraińską przystawką, która może być jedzona zarówno na słodko jak i na słono są draniki, czyli placki ziemniaczane. Podawane są często ze śmietaną, a także jako dodatek do gęstych mięsnych sosów. Ulubionym i najbardziej popularnym przysmakiem, który zasługuje na uwagę jest sało, czyli słonina wieprzowa występująca(...)jest chleb korowaj, znany w Polsce jako chleb weselny czy kołacz. Pełni funkcje obrzędowe i szczególne oraz pieczony był kiedyś w specjalnych piecach. To duży bochenek chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta. Ciekawostką jest fakt, że przy wypieku korowaja nie mogą być obecni mężczyźni. Ostatnim deserem, który jest warty spróbowania jest kutia, czyli placek z pszenicy

ProstePesto.pl
Racuchy z ziemniaków i kaszy z mięsem 76

pewno znasz racuchy z ziemniaków, ale z ziemniaków i kaszy raczej nie. No chyba, że czytujesz Niedzielnego Kucharza, bo my uwielbiamy łączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową , albo pyzy z kaszy jęczmiennej , albo kluski śląskie z pęczaku Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też(...)zdrowa:) To jasne, już powiedzieliśmy. Drugi powód jest taki, że często używamy kaszy zamiast bułki tartej lub mąki jako składnik spajający. Tu doskonale sprawdza się w roli spoiwa masy ziemniaczanej. Na tyle, że właściwie nie ma potrzeby dodawania do masy jajka. Poniżej, wśród składników znajdziesz jajko, ale możesz je pominąć. Masę ziemniaczano-gryczaną nafaszerowaliśmy mięsem z indyka, usmażonym

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane po chłopsku 132

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól(...)Pomidory wraz z zalewą przelewamy do rondelka ,dodajemy posiekany koperek i chilli ,odparowujemy z nadmiaru płynu (do ulubionej konsystencji) . Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Podajemy razem z plackami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 67

własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną. Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl . Przepis na 100-120 pierogów: Ciasto: ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu 2 jajka (u mnie rozmiar(...)posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć

moj przepis na