rodzinny dom. Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęły królować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni, mniej jadano mięsa czy ryby. Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM , czyli ziemniaki gotowane(...)szczypiorkiem. Według mnie, najlepszy obiad na świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się
W kuchni Karmel-itkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł autorski (mój). Placki ziemniaczane, czyli najprostsza potrawa z ziemniaków - znana chyba dla każdego. Poniżej przedstawiam urozmaiconą wersję, która nie tylko świetnie smakuje, ale równie zaskakuje swoim wyglądem. Czarnuszka została użyta jako zamiennik pieprzu i posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jednakże nie będę wymieniała wszystkich jej zalet, bo o tym można byłoby napisać dłuuugie wypracowanie(...)Przyznam też, że kawior z bakłażana jest rewelacyjny i odkąd go spróbowałam - na stale zagościł w moim jadłospisie. Placki to jedna z wielu możliwości jego zastosowania, bo osobiście - potrafię go wyjadać prosto ze słoiczka. 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki czarnuszki w ziarenkach czarnuszka mielona (opcjonalnie do smaku) sól (do smaku
Di gotujerazem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :) Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym(...)Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA PLACKI OKOŁO 12 SZT. 1 starty duży ziemniak 1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć) 1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli 1 jajko 2 łyżki otrąb
Kuchnia w opałachwarzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest też moim największym grzechem, ponieważ prędzej skuszę się na blot Teściowej , pyzy mojego Taty , czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety. A żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem
Cytryna&Co.przygotowania: 15 minut dla 4 osób Składniki: cały filet z piersi kurczaka 1 średnia cebula 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka lub przyprawa do kurczaka Przygotowanie: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. 2. Obieramy cebulę i kroimy ją drobno, paprykę(...)kurczaka i warzyw wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. 4. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano, tak jak placki ziemniaczane. 5. I gotowe! 6. Placuszki super smakują z frytkami i surówką z pora i marchewki, jak również bez żadnych dodatków. Pyszne są na ciepło, ale również polecamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniPlacki ziemniaczane (delikatne i kruche) Składniki: (porcja z 10 ziemniaków) - 10 średniej wielkości ziemniaków - 2 duże cebule - 2 duże jajka - sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - olej/masło do smażenia Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie(...)starkowanych produktów dodać całe jajka i wymieszać. Przyprawić podanymi przyprawami do pożądanego smaku (najlepiej zrobić jednego placka, spróbować i ocenić czy są dobrze przyprawione). Do masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć z obu stron placki do nabrania złotawego koloru. Smacznego
Gotuj Z MuzykąPlacki z kiszonej kapusty są banalnie proste w przygotowaniu. Są pyszne same w sobie ale również smakują jako dodatek do różnych sosów, gulaszy. Fajny zamiennik od tradycyjnych placków ziemniaczanych :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 450 gram odciśniętej i posiekanej kapusty kiszonej 2 jajka 3-4 czubate łyżki mąki pszennej ( obserwujemy konsystencje) płaska łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku olej(...)soku, siekamy i przekładamy do miski, następnie wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem i mieszamy do połączenia się składników, na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLdodałam podsmażony boczek z cebulką i ponownie wymieszałam. Piekarni włączyłam na 200 ° C. Foremkę keksówkę (14x25 cm) wysmarowałam masłem a następnie oprószyłam bułka tartą. Przełożyłam do niej masę ziemniaczaną i wyrównałam wierzch. Foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Upieczoną babkę okroiłam w foremce i wyjęłam na deskę. Gorącą babkę pokroiłam w szerokie kromki i podałam(...)kwaśną śmietaną. Jeżeli zostanie na drugi dzień, to z powodzeniem można ją pokrojoną w kromki podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Jest pyszna. I stanowi smaczną alternatywę do placków ziemniaczanych. Spróbujcie i przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Zobaczcie jak pięknie wygląda Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu. Zdjęcia robiłam do południa, kiedy jest mało ludzi, żeby można było pokazać te pięknie
Kuchnia u Krysisurowych ziemniaków, dodać gotowane ziemniaki, 2-3 łyżki mąki ziemniaczane, dodać 1/4 łyżeczki soli, wszystko razem dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest zbyt klejąca dodać jeszcze 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej (wszystko zależy od gatunku ziemniaków jakie zostały użyte, im bardziej mączne tym mniej potrzebują mąki ziemniaczanej). Mięso mielone włożyć do miski, dodać ząbek czosnku przeciśnięty(...)wyrobić do wymieszania. Czas na formowanie kartaczy. Nabrać kawałek ciasta wielkości kurzego jajka, rozpłaszczyć na dłoni tworząc owalny placek. Nabrać porcję mięsa podobnej wielkości, ułożyć na środku (wzdłuż tworząc wałek) placka z ziemniaków i zlepić brzegi placka ziemniaczanego zawijając w środku mięso nadając owalny kształt. W szerokim garnku zagotować wodę, posolić, wlać nieco oleju i włożyć kartacze
ememe kitchentradycyjne podkarpackie placki z kapusty kiszonej, tutaj w wydaniu niskowęglowodanowym bez mąki pszennej. Zwykle przyprawiane są zarówno cząbrem jak i kminkiem oraz podawane z gęstą śmietaną. Jak dla mnie idealnie pasuje do nich również majeranek i kolendra, a do podania sos tatarski. Po usmażeniu są lekko chrupiące i według mnie stanowią świetny zamiennik placków ziemniaczanych. Przepis na fuczki(...)łyżeczki wędzonej papryki słodkiej ½ łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki oleju do smażenia (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy Czas przygotowania : 10 minut + 15 minut smażenia Ilość : 10 placków o średnicy około 6 cm Kalorie: 882 kcal całość/ 88 kcal sztuka Białko: 21 g całość/ 2 g sztuka Tłuszcze: 72 g całość/ 7 g sztuka Węglowodany
WegePrzepisDynia, warzywo, które wraca do łask-a dobrze, bo oprócz niskiej ilości kalorii, posiada wiele wartości odżywczych. Z dyni można przygotować dużo fajnych dań. Dziś, alternatywa dla placków ziemniaczanych. SKŁADNIKI: 200-250 gr. dyni bez skóry i pestek jajko 2/3 szklanki mąki (zależy od rodzaju dyni)\ sól pieprz\ 1-2 łyżki koperku olej do smażenia DO PODANIA: Chips(...)Dynię utrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz, koperek-wymieszać Na patelni z grubym dnem, rozgrzać olej, drewniana łyżka (kopystką) nakładać niewielkie placki, smażyć po 2 minuty z obu stron. Cienkie plastry szynki podsmażyć na suchej patelni
Kopystką po garachPlacki ziemniaczane są zazwyczaj bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki(...)powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki na sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki szczypiorek Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery
potrawyregionalneSzybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę(...)wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem
MarciochaKucharzyPlacki ziemniaczane nie nudzą się mojej rodzinie nigdy. Czasem mamy chęć na proste, podane z cukrem lub śmietaną a czasem przygotowuję do nich różne farsze, by stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia(...)natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka
Z Majeczką w kuchniPlacki ziemniaczane z cebulą, czosnkiem i majerankiem Składniki: 1,3 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę posiekana garść świeżego majeranku średnia cebula starta na tarce 2 czubate łyżki mąki jajko 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy(...)minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia. Smacznego
Smak mojego domu