Pogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól
Kulinarne InspiracjeWykonanie ich jest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia(...)wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni na rumiano, często przewracając. Podawać z musem jabłkowym
Tradycyjna Kuchniamarcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków , przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji(...)bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje) 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 papryka 1-2 cebule 10 dag wędliny 1/2 puszki kukurydzy
Kto ugości moich gości?Fuczki to nic innego jak placki z kiszonej kapusty . Jest to regionalna potrawa pochodząca z Bieszczad. Ale na pewno u nas zagości na dłużej! Przygotowuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty, smaży jak placki ziemniaczane. A smakują obłędnie! Polecam w towarzystwie sosu czosnkowego! Inspiracja pochodzi z bloga Smakołyki Moniki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki na placki z kiszonej kapusty – fuczki: 0,5 kg odciśniętej kiszonej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 i 1/2 szklanki mleka 3 szklanki mąki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając. Cebulę obieramy
Gotuj z Prezesemskładzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics Mąkę ziemniaczaną dodajemy również do klusek np: śląskich, gdzie stanowi element spajający dzięki swym kleistym właściwościom. Jest doskonałym spoiwem przy pieczeniu placków ziemniaczanych . A w czasie choroby kleik sporządzony z mąki ziemniaczanej pozwoli nam ukoić ból gardła i osłoni układ pokarmowy w przypadku niestrawności lub problemów z żołądkiem. Kosmetycznie: Dzięki
SmartBake.plponownie burzowo się zrobiło. Tym czasem gdy nie macie pomysłu na obiad czy też późne śniadanie to serdecznie polecam placki z batata. Są bardziej słodsze niż zwykłe placki ziemniaczane, ale to oczywiście jego zasługa. Jednak jak dla mnie są mega pyszne i są wspaniałą odmianą gdy już zwykłe placki nam się znudziły. Placki robi się
Gotowanie z pasjąponownie burzowo się zrobiło. Tym czasem gdy nie macie pomysłu na obiad czy też późne śniadanie to serdecznie polecam placki z batata. Są bardziej słodsze niż zwykłe placki ziemniaczane, ale to oczywiście jego zasługa. Jednak jak dla mnie są mega pyszne i są wspaniałą odmianą gdy już zwykłe placki nam się znudziły. Placki robi się
Gotowanie z pasjąRösti to placek ziemniaczany z utartych, ugotowanych ziemniaków. Można go podawać również z podsmażanym boczkiem. Jednak w mojej wersji jest tylko z cebulką. Placek nie jest bardzo zwarty, więc wyzwaniem
BullioPlacki ziemniaczane bez mąki, bez jajek. Starte ziemniaki, sól, pieprz i olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie i odstawienie ich na kilkanaście minut, następnie odlanie nadmiaru płynu i smażenie na tłuszczu. Placki dla alergików wszelkich, nadają się również do pieczenia. Składniki: 1/2 kg ziemniaków sól
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania. Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony
Di gotujePlacki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 1 kg ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze osączamy na sicie, a następnie odciskamy. Ciecierzycę osączamy i miksujemy ręcznym blenderem. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ziemniaki(...)ciecierzycę oraz cebulę łączymy, dodajemy jajko, mąki oraz przyprawy, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto formując placki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Placki ziemniaczane osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy np. z dodatkiem pomidorowej salsy Pico De Gallo (przepis znajdziesz tutaj ) lub sosem czosnkowym (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuFuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:) Składniki Placki 350 g kiszonej kapusty 200 g mąki pszennej
gotuj ze mnąziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku(...)cebuli – posiekaj drobno, wymieszaj w masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju lub maśle klarowanym
Kucharzycapewno wszyscy znają tradycyjne placki ziemniaczane, jednak z czasem mogą się one znudzić i warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś nowego. Dzisiaj właśnie wpadłam na pomysł zrobienia placków z cukinii. Robi je się podobnie jak te tradycyjne, gdyż cukinie też trzeba zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar płynu, dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie usmażyć i podawać z dodatkami(...)doprawić pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać z mąką. 3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. 4. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ze śmietaną lub posypane koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci