placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:72/314)

Rösti- placki ziemniaczane dla alergików/ bez mąki, bez jajek 176

Placki ziemniaczane bez mąki, bez jajek. Starte ziemniaki, sól, pieprz i olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie i odstawienie ich na kilkanaście minut, następnie odlanie nadmiaru płynu i smażenie na tłuszczu. Placki dla alergików wszelkich, nadają się również do pieczenia.  Składniki: 1/2 kg ziemniaków  sól

Mango Papaja
Pizzerinki z placków ziemniaczanych 186

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania.  Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony

Di gotuje
Placki z cukinii (wykorzystanie żółtek) 174

Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na  pasztet drobiow y.  Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki ziemniaczane z ciecierzycą 137

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 0,5 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze osączamy na sicie, a następnie odciskamy. Ciecierzycę osączamy i miksujemy ręcznym blenderem. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ziemniaki(...)ciecierzycę oraz cebulę łączymy, dodajemy jajko, mąki oraz przyprawy, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto formując placki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.  Placki ziemniaczane osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy np. z dodatkiem pomidorowej salsy  Pico De Gallo (przepis znajdziesz  tutaj  ) lub sosem czosnkowym (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
Fuczki bieszczadzkie z sosem pieczarkowym 106

Fuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:) Składniki Placki 350 g kiszonej kapusty 200 g mąki pszennej

gotuj ze mną
Placki ziemniaczane z cukinią 101

ziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku(...)cebuli – posiekaj drobno, wymieszaj w masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju lub maśle klarowanym

Kucharzyca
Placki z cukinii 75

pewno wszyscy znają tradycyjne placki ziemniaczane, jednak z czasem mogą się one znudzić i warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś nowego. Dzisiaj właśnie wpadłam na pomysł zrobienia placków z cukinii. Robi je się podobnie jak te tradycyjne, gdyż cukinie też trzeba zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar płynu, dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie usmażyć i podawać z dodatkami(...)doprawić pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać z mąką.  3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. 4. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ze śmietaną lub posypane koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE 191

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Jedni lubią chrupiące natomiast inni takie delikatne. Jedni zajadają je z cukrem, inni z gulaszem a jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące.  Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki(...)obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody.  Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy

Zrób to smacznie
ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE PLACUSZKI Z SZYNKĄ 264

Przepis oglądałam na jednej stronce internetowej. Według przepisu miała powstać rolada ziemniaczana z nadzieniem. Robiłam wszystko krok po kroku według filmiku, a wyszedł klops…

kuchniabellissima.wordpress.com
Placki z Cukinii – Proste i Smaczne 202

można przecisnąć przez praskę). Do miski daję cukinię, czosnek, jajka, mąkę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy smażę placki. Placki z cukinii smażę wielkości placków ziemniaczanych, na rozgrzany olej nakładam po łyżce stołowej masy delikatnie ugniatam i smażę na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu placki układam na papierowym ręczniku

Uwaga Babcia Gotuje
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 165

Zachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki.  Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Recenzja książki „Tanie gotowanie” 151

Zaciekawił mnie np. przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy przepis na bezglutenowe kopytka z dynią. Bardzo lubię kopytka, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tutaj widzimy przepis na cebularz na ziemniaczanym spodzie – brzmi ciekawie Koszt potrawy bardzo(...)przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było mi po drodze Placki z grzybkami marynowanymi – świetny pomysł na urozmaicenie placków ziemniaczanych. Tak jak widzicie, przepisów jest sporo, ja pokazałam tylko przykładowe, które akurat szczegółowo wpadły mi w oko. Myślę, że każdy

Marta Gotuje
Placek Ziemniaczany (Kugiel) 89

przepadamy za plackiem który jest rzadki, wolimy bardziej zwartego, za co odpowiedzialna jest mąka. Im mniej mąki, tym bardziej rzadki placek, także tutaj musicie sami sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie :) Podobnie jest z mięsem. Do naszego placka dodajemy łopatkę, lecz znam osoby, które dodają żeberka. Sami spróbujcie i dajcie znać:) Składniki: * 3kg ziemniaków * 4 łyżki mąki(...)przyprawy (około 2 łyżek soli i pieprzu). Prostokątną brytfankę smarujemy odrobiną oleju (łącznie z bokami). Wlewamy masę. Mięso przyprawiamy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy każdą kostkę w masę ziemniaczaną, tak aby mięso było wystarczająco blisko i daleko od następnego kawałka. Mięso wkładamy tak głęboko aby nie było go widać. Na wierzch układamy pokrojone plasterki słoniny, w takiej samej

Klasyka Gotowania
Babka ziemniaczana z dynią i ziołami 66

jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można się skusić.   Przepis nie jest zbyt precyzyjny co do ilości składników, ale każdy z nas smażył placki ziemniaczane i wie ile dodać np. jajek. Co do reszty składników to robimy na wyczucie i w/g własnego smaku. Babka ziemniaczana z dynią i ziołami  Potrzebujemy 2 części(...)Jeśli w trakcie ścierania wytworzyło się zbyt dużo płynu, odlewamy przez sito i dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do startej masy ziemniaczano-dyniowej dodajemy całość z patelni i rozbełtane jajka. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka placków na patelni, aby sprawdzić czy masa jest tak doprawiona jak lubimy. Następnie całość wylewamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem foremki

Leśny Zakątek
Cytrynowo-ziołowe ziemniaki pieczone 59

łupinach>>> Ziemniaki smażone z curry>>> Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem>>> Ziemniaki młode z koprem>>> Placki ziemniaczane - tradycyjny przepis>>> Ziemniaki z boczkiem>>> Chrupiące ziemniaki z piekarnika      Te chrupiące ziemniaki z piekarnika z czosnkiem i ziołami można

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania