Fuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:) Składniki Placki 350 g kiszonej kapusty 200 g mąki pszennej
gotuj ze mnąziemniaków 400 g cukinii 1 jajko 50 g skrobi ziemniaczanej 150 g płatków owsianych błyskawicznych czosnek (3 ząbki) i/lub cebula (1 mała) 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu garść natki pietruszki (ok. 1/2 pęczka) Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku(...)cebuli – posiekaj drobno, wymieszaj w masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju lub maśle klarowanym
Kucharzycapewno wszyscy znają tradycyjne placki ziemniaczane, jednak z czasem mogą się one znudzić i warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś nowego. Dzisiaj właśnie wpadłam na pomysł zrobienia placków z cukinii. Robi je się podobnie jak te tradycyjne, gdyż cukinie też trzeba zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar płynu, dodać pozostałe składniki i wymieszać, a następnie usmażyć i podawać z dodatkami(...)doprawić pieprzem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do masy z cukinii. Wszystko razem wymieszać z mąką. 3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. 4. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ze śmietaną lub posypane koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPlacki ziemniaczane zna chyba każdy. Jedni lubią chrupiące natomiast inni takie delikatne. Jedni zajadają je z cukrem, inni z gulaszem a jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące. Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki(...)obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy
Zrób to smaczniePrzepis oglądałam na jednej stronce internetowej. Według przepisu miała powstać rolada ziemniaczana z nadzieniem. Robiłam wszystko krok po kroku według filmiku, a wyszedł klops…
kuchniabellissima.wordpress.commożna przecisnąć przez praskę). Do miski daję cukinię, czosnek, jajka, mąkę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy smażę placki. Placki z cukinii smażę wielkości placków ziemniaczanych, na rozgrzany olej nakładam po łyżce stołowej masy delikatnie ugniatam i smażę na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu placki układam na papierowym ręczniku
Uwaga Babcia GotujeZachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki. Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką , tylko bez sera. Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku. Uwaga! Danie mało raczej
Zdrowa Kuchnia SowyZaciekawił mnie np. przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy przepis na bezglutenowe kopytka z dynią. Bardzo lubię kopytka, ale z dynią jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tutaj widzimy przepis na cebularz na ziemniaczanym spodzie – brzmi ciekawie Koszt potrawy bardzo(...)przepis wypróbuję jako pierwszy. Już tyle razy zbierałam się do zrobienia takiego pasztetu, ale jakoś nie było mi po drodze Placki z grzybkami marynowanymi – świetny pomysł na urozmaicenie placków ziemniaczanych. Tak jak widzicie, przepisów jest sporo, ja pokazałam tylko przykładowe, które akurat szczegółowo wpadły mi w oko. Myślę, że każdy
Marta Gotujeprzepadamy za plackiem który jest rzadki, wolimy bardziej zwartego, za co odpowiedzialna jest mąka. Im mniej mąki, tym bardziej rzadki placek, także tutaj musicie sami sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie :) Podobnie jest z mięsem. Do naszego placka dodajemy łopatkę, lecz znam osoby, które dodają żeberka. Sami spróbujcie i dajcie znać:) Składniki: * 3kg ziemniaków * 4 łyżki mąki(...)przyprawy (około 2 łyżek soli i pieprzu). Prostokątną brytfankę smarujemy odrobiną oleju (łącznie z bokami). Wlewamy masę. Mięso przyprawiamy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy każdą kostkę w masę ziemniaczaną, tak aby mięso było wystarczająco blisko i daleko od następnego kawałka. Mięso wkładamy tak głęboko aby nie było go widać. Na wierzch układamy pokrojone plasterki słoniny, w takiej samej
Klasyka Gotowaniajest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można się skusić. Przepis nie jest zbyt precyzyjny co do ilości składników, ale każdy z nas smażył placki ziemniaczane i wie ile dodać np. jajek. Co do reszty składników to robimy na wyczucie i w/g własnego smaku. Babka ziemniaczana z dynią i ziołami Potrzebujemy 2 części(...)Jeśli w trakcie ścierania wytworzyło się zbyt dużo płynu, odlewamy przez sito i dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Do startej masy ziemniaczano-dyniowej dodajemy całość z patelni i rozbełtane jajka. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka placków na patelni, aby sprawdzić czy masa jest tak doprawiona jak lubimy. Następnie całość wylewamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem foremki
Leśny Zakątekłupinach>>> Ziemniaki smażone z curry>>> Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem>>> Ziemniaki młode z koprem>>> Placki ziemniaczane - tradycyjny przepis>>> Ziemniaki z boczkiem>>> Chrupiące ziemniaki z piekarnika Te chrupiące ziemniaki z piekarnika z czosnkiem i ziołami można
Moja Książka KucharskaPlacków ziemniaczanym najróżniejszych na blogu sporo, bo i z amarantusem i z kapustą kiszoną i bez mąki a dziś zapraszam na mega pyszne placki z łososiem. Do szczęścia potrzebny jest jeszcze sos koperkowy i posiłek gotowy. Placki z łososiem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest pogodzić pracę na cały etat z 113 godzinami praktyk w jednym miesiącu... z tego też powodu wypadłam trochę z internetowego świata. Naszła mnie ostatnio wielka ochota na placki ziemniaczane. Dacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie? Składniki (na 2 porcje(...)umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki podawać na ciepło z sosem. Smacznego
Zielona KuchniaPlacki ziemniaczane są proste i smaczne. Można je podawać na słodko i na wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem jarmużu. Dzięki temu nabrały fajnego posmaku. składniki: 1 kg ziemniaków 150 g jarmużu (bez twardych części) sól,pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Jarmuż zalać wodą
Monia miesza i gotujeziemniaczano-szpinakowych placków na sklepowe półki. Stwierdziłam, że fajnie byłoby zrobić takie samodzielnie w domu i… po prostu do masy z surowych ziemniaków dodałam trochę szpinaku. To bardzo fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych ziemniaczanych Ścieranie ziemniaków na tarce lub maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć
Kulinarny S.O.S.ziemniaczano-szpinakowych placków na sklepowe półki. Stwierdziłam, że fajnie byłoby zrobić takie samodzielnie w domu i… po prostu do masy z surowych ziemniaków dodałam trochę szpinaku. To bardzo fajny pomysł na urozmaicenie klasycznych ziemniaczanych Ścieranie ziemniaków na tarce lub maszynce do tarcia jest nieco pracochłonne, ale jeśli masz malakser, przygotowanie masy ziemniaczanej na placki może zająć
Kulinarne S.O.S.obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do miski z ciastem ziemniaczanym, wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć z miseczki skrobię, która osadziła się w odstawionej miseczce po ponownym odlaniu wody. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką ciasto na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki
Przepisy kulinarne babci Antoniny