placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:66/314)

Letnie, koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii 144

placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy(...)zdrowe i domowe …oczywiście placki , nie jednorożce Składniki : 6 małych młodych ziemniaków 1 mała młoda cukinia ( taki chudzielec ,wielkości ogórka ) pęczek koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki ,tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny

Ogrodnik w podróży
Sos pieczarkowy 140

dodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu. Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie

Mieszam w Garnku
Placki z cukinii, patata i pieczarek 221

obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób! :D Składniki: JEDEN(...)pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej

Mango Papaja
Ziemniaczany gorący pies 334

Miałam straszliwą ochotę na placki ziemniaczane. Ale już nie specjalnie chciało mi się sterczeć przy patelni i je smażyć. Rolada ziemniaczana już była... Czas wywinąć coś innego, a raczej zawinąć ;) Hot- dog ziemniaczany 6-7 ziemniaków 1-2 łyżki mąki 1 jajko ziółka (ja wybrałam oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce

bastalena
Pieczone placki ziemniaczane 141

Zapraszam na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Wychodzą równie pyszne jak te smażone na patelni a zawierają o wiele mniej kalorii. Do moich placków dodałam mozzarellę, więc są jeszcze lepsze i bardziej sycące. Polecam Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średnia cebula 100 g mozzarelli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju 2 jajka 2 łyżki(...)dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę (teflonową) wykładamy po 1 czubatej łyżce na jedną sztukę, lekko spłaszczamy. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut na jednej stronie. Potem przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem 108

Gorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie". Na 8 placków: 1 kg ziemniaków 1/2 pęczka koperku. 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ponad to: 300 g gęstego

Krylowa Kuchnia
Smaczne placki z młodej kapusty 156

placków: Placki smażę na małym ogniu przez około 3 minuty, z każdej strony na jasno brązowy kolor, długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Placki możemy usmażyć duże lub małe, wielkości placków ziemniaczanych Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z młodej kapusty są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Siekane placuszki z kurczaka 114

dań, które przygotowuje dość często. Mogę zrobić ich więcej i zabrać jako obiad do pracy na dwa dni. W moim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją

Życie ze smakiem
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 151

Trwa sezon grzybowy. Lasy są przepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACKI Z KALAFIORA BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 251

Jeśli brakuje Wam placków ziemniaczanych to dzisiaj prezentuję jeden ze stosowanych przeze mnie zamienników, czyli placki z kalafiora które doskonale smakują na ciepło z różnego rodzaju gulaszami, jak i na zimno z dipami lub zastępują „pieczywo” w kanapkach Składniki: 450 g kalafiora 1 jajko 1 ząbek czosnku 30 g cebuli sól himalajska pieprz ulubione zioła, przyprawy

Ola la LCHF
placki ziemniaczane z gulaszem 158

Placki ziemniaczane: Składniki 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie Obrać i zetrzeć na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać ,odlać nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką(...)masę ziemniaczaną. Poruszać patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć , aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać .   Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki

w mojej kuchni
Dip z awokado 119

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Placki ziemniaczane tradycyjne. 151

Tradycyjne placki ziemniaczane w/g mnie najlepiej smakują właśnie teraz czyli zimowa porą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej(...)nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi Podaję na gorąco z sosem pieczarkowym , lub na zimno z sosem czosnkowym- polecam firmy FOLWARK . Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Diabelskie placki ziemniaczane z pobudzającą zmysły czerwoną papryczką 70

Zamień placki ziemniaczane w niecodzienne, pobudzające zmysły danie – wystarczy odrobina pikanterii i długo będziesz je wspominać. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Przełóż masę na durszlak i dłońmi z całej siły wyciśnij sok z ziemniaka. Im mniej soku w nich zostanie(...)łyżeczki soli. Dodaj odciśnięte z soku ziemniaki, cebulę, papryczki i zieleninę. Całość posyp czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Następnie dodaj tyle mąki żytniej lub pszennej, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki na średnim ogniu, nabierając łyżkę masy i delikatnie rozprowadzając ją na patelni. Gdy będą już porządnie zarumienione od spodu

Eat me! Fit me!
Klasyczne placki ziemniaczane 102

Czasami aż korci, żeby niektórym osobistościom koronę na głowie poprawić łopatą..." Znalezione w internecie :) Klasyczny przepis na placki ziemniaczane. Z dodatkiem czosnku i cebuli, dla wzbogacenia smaku. Można podawać je z dowolnymi dodatkami. W dzieciństwie znałam je w wersji z cukrem, jednak może dlatego wówczas specjalnie za nimi nie przepadałam. Gdy słodycz zamieniłam na smak wytrawny od razu(...)Wodę na chwilę odstawić. W międzyczasie do ziemniaków dodać jajka, mąkę i trochę pieprzu. Wodę po ziemniakach zlać a do masy ziemniaczanej dodać osiadłą na dnie naczynia skrobię. Całość dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki formować równej wielkości placki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

My simple kitchen