placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest coś lepszego ,niż placki ziemniaczane z młodych warzyw ? Raczej nie , no może , ale na chwilę obecną i w panujących upałach, taki lżejszy obiad na pewno znajdzie swoich zwolenników . Mój młodszy(...)zdrowe i domowe …oczywiście placki , nie jednorożce Składniki : 6 małych młodych ziemniaków 1 mała młoda cukinia ( taki chudzielec ,wielkości ogórka ) pęczek koperku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki ,tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soku z cytryny
Ogrodnik w podróżydodać do sosu sporo natki i koperku, ale to rzecz gustu. Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie
Mieszam w Garnkuobiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób! :D Składniki: JEDEN(...)pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej
Mango PapajaMiałam straszliwą ochotę na placki ziemniaczane. Ale już nie specjalnie chciało mi się sterczeć przy patelni i je smażyć. Rolada ziemniaczana już była... Czas wywinąć coś innego, a raczej zawinąć ;) Hot- dog ziemniaczany 6-7 ziemniaków 1-2 łyżki mąki 1 jajko ziółka (ja wybrałam oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce
bastalenaZapraszam na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Wychodzą równie pyszne jak te smażone na patelni a zawierają o wiele mniej kalorii. Do moich placków dodałam mozzarellę, więc są jeszcze lepsze i bardziej sycące. Polecam Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średnia cebula 100 g mozzarelli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju 2 jajka 2 łyżki(...)dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę (teflonową) wykładamy po 1 czubatej łyżce na jedną sztukę, lekko spłaszczamy. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut na jednej stronie. Potem przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego Przepis
słodkie i nie tylko historie kulinarneGorące i chrupiące placki ziemniaczane bez mąki, a za to z dodatkiem dużej ilości koperku. Placki podałam z kwaśnym jogurtem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to zestawienie to dla mnie i mojego męża "niebo w gębie". Na 8 placków: 1 kg ziemniaków 1/2 pęczka koperku. 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ponad to: 300 g gęstego
Krylowa Kuchniaplacków: Placki smażę na małym ogniu przez około 3 minuty, z każdej strony na jasno brązowy kolor, długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Placki możemy usmażyć duże lub małe, wielkości placków ziemniaczanych Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z młodej kapusty są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujedań, które przygotowuje dość często. Mogę zrobić ich więcej i zabrać jako obiad do pracy na dwa dni. W moim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją
Życie ze smakiemTrwa sezon grzybowy. Lasy są przepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g
Tradycyjna kuchnia KasiJeśli brakuje Wam placków ziemniaczanych to dzisiaj prezentuję jeden ze stosowanych przeze mnie zamienników, czyli placki z kalafiora które doskonale smakują na ciepło z różnego rodzaju gulaszami, jak i na zimno z dipami lub zastępują „pieczywo” w kanapkach Składniki: 450 g kalafiora 1 jajko 1 ząbek czosnku 30 g cebuli sól himalajska pieprz ulubione zioła, przyprawy
Ola la LCHFPlacki ziemniaczane: Składniki 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie Obrać i zetrzeć na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek Dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać ,odlać nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką(...)masę ziemniaczaną. Poruszać patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć , aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać . Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki
w mojej kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Lekki, smaczny dodatek. Pasuje do placków ziemniaczanych i z cukinii lub kabaczka , do kanapek, do nachos i placków tortilli … Przeczytaj cały artykuł Post Dip z awokado pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerTradycyjne placki ziemniaczane w/g mnie najlepiej smakują właśnie teraz czyli zimowa porą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej(...)nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi Podaję na gorąco z sosem pieczarkowym , lub na zimno z sosem czosnkowym- polecam firmy FOLWARK . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZamień placki ziemniaczane w niecodzienne, pobudzające zmysły danie – wystarczy odrobina pikanterii i długo będziesz je wspominać. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Przełóż masę na durszlak i dłońmi z całej siły wyciśnij sok z ziemniaka. Im mniej soku w nich zostanie(...)łyżeczki soli. Dodaj odciśnięte z soku ziemniaki, cebulę, papryczki i zieleninę. Całość posyp czubatą łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Następnie dodaj tyle mąki żytniej lub pszennej, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż placki na średnim ogniu, nabierając łyżkę masy i delikatnie rozprowadzając ją na patelni. Gdy będą już porządnie zarumienione od spodu
Eat me! Fit me!Czasami aż korci, żeby niektórym osobistościom koronę na głowie poprawić łopatą..." Znalezione w internecie :) Klasyczny przepis na placki ziemniaczane. Z dodatkiem czosnku i cebuli, dla wzbogacenia smaku. Można podawać je z dowolnymi dodatkami. W dzieciństwie znałam je w wersji z cukrem, jednak może dlatego wówczas specjalnie za nimi nie przepadałam. Gdy słodycz zamieniłam na smak wytrawny od razu(...)Wodę na chwilę odstawić. W międzyczasie do ziemniaków dodać jajka, mąkę i trochę pieprzu. Wodę po ziemniakach zlać a do masy ziemniaczanej dodać osiadłą na dnie naczynia skrobię. Całość dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki formować równej wielkości placki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
My simple kitchen