Pysznym daniem są placki z serka wiejskiego. Takie doskonałe placuszki zachwycą każdego i dadzą sporo radości oraz przyjemności. Ich smak i aromat nęci i kusi. Nie są drogie, a są wyjątkowo smaczne. Wystarczy 10 minut, aby je przygotować i kwadrans trzeba mieć na smażenie. Sprawdź przepis na: Złociste placki ziemniaczane Składniki na ok.12 placków: niewielkie opakowanie serka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dłoniach, by przyprawy pokryły wszystkie składniki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne
Kulinarne S.O.S.dłoniach, by przyprawy pokryły wszystkie składniki. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z patelni… Placki ziemniaczane ze szpinakiem Złociste placki z pieczarkami Paprykowe krążki nadziewane mięsem Kotlety rybne siekane Łatwe kotlety jajeczne
Kulinarny S.O.S.tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam raczyć, była babka ziemniaczana , przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach do muffinek
niecodziennikparyposyp siekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Podaj od razu po przygotowaniu. Pomysły na placki… – Placki z gotowanych ziemniaków – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – Złociste placki z pieczarkami i wędliną – Najprostsze placki z cukinii – Placki bananowe z 2 składników /źródło
Kulinarny S.O.S.posyp siekanym szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Podaj od razu po przygotowaniu. Pomysły na placki… – Placki z gotowanych ziemniaków – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – Złociste placki z pieczarkami i wędliną – Najprostsze placki z cukinii – Placki bananowe z 2 składników /źródło
Kulinarne S.O.S.dziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim stole , smakują mi z każdymi dodatkami , czy ze śmietaną , czy sosem klonowym , po porostu uwielbiam , spróbuj takiej wersji może i tobie zasmakują . Potrzebne nam będą ( dla jednej osoby ) 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebulka 2 łyżki
Mój SmakDziś ponoć święto mają placki ziemniaczane....tym razem zrobiłam placki z ziemniaków tartych na grubej tarce..mało kiedy tak robię, w sumie to chyba drugi raz.. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki cebula sól, pieprz majeranek Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach [ ja kilka ziemniaków starłam
Moje domowe kucharzeniektóre wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę. Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony
Ugotowane pozamiatanedzisiejszy obiad proponuję pyszne placki ziemniaczane zapiekane z pomidorami i mozzarellą. W kilka chwil możemy przygotować tę pyszną potrawę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 pomidory, 1 kulka sera mozzarella, sól, pieprz, suszona bazylia, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych(...)ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry. Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią
Tradycyjna kuchnia Kasipotraw ziemniaczanych najbardziej lubię oczywiście placki ziemniaczane. Na bogato podaję z gulaszem a w wersji minimalistycznej - z kleksem śmietany i keczupu. Tym razem wpadłam na pomysł zapieczenia startych surowych ziemniaków z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku. Zapiekankę zjedliśmy z surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula kilka ząbków czosnku ok. 150 g wędzonego
Czerwień i błękitskładniki: 500 g dyni 350 g ziemniaków obranych 3 duże ząbki czosnku 60 g cebuli 70 g sera żółtego 2 jaja 1 szkl mąki orkiszowej sól
Domowy Smak Jedzeniapapryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyplacki dyniowe na słodko , a tym razem postanowiłam przygotować placki dyniowe z serem feta. Ciasto doprawiłam szczyptą chili i moje placki dyniowe z serem feta były lekko pikantne. My placki dyniowe z serem feta zjedliśmy z kleksem kwaśnej śmietany, ale możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Placki dyniowe(...)sera feta szczypta chili (opcjonalnie) pieprz, szczypta soli olej rzepakowy do smażenia placków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placków dyniowych z serem feta: Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski. Dodać żółtko, a białko pozostawić w osobnej misce. Wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dodać rozdrobniony ser feta, doprawić pieprzem, szczyptą chili i soli
Danka Pichciwiem dlaczego do tej pory żyłam z przekonaniem, ze placki ziemniaczane to cały dzień roboty ;-) Hmm... może dlatego ze kiedyś nie mieliśmy do dyspozycji tylu sprzętów kuchennych które nam ułatwiały w pracy. Zrobienie placków to naprawdę żadna filozofia , spróbujcie sami. Składniki na placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula(...)startych ziemniaków) dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz a także startą cebule i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Ja dodatkowo dodaję 2 łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków
Radość kipiąca uśmiechem.Placki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula(...)pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni
Kto ugości moich gości?byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem
Karo in the Kitchenbyłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem
Karo in the KitchenPołączenie placków ziemniaczanych i śledzia wydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych(...)czerwone jabłka 1 biała cebula 1 kubek kwaśnej śmietany Sok z cytryny Cukier do smaku Wykonanie placków: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić
Tradycyjna KuchniaPlacki ziemniaczane uwielbiam! Okazuje się, że nie tylko w wersji podstawowej smakują wyśmienicie. Pokombinowałam i powstały z kapustą kiszoną- są naprawdę pyszne! Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku 10 dag wędzonego łososia 15 dag gęstej śmietany olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć(...)połączyć z odciśniętą kapustą. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, łososiem lub inną rybą
Tradycyjna Kuchniamenu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki(...)ziemniaczane. Czas przygotowania: 30 min Porcja dla 4 osób (ok. 20 placków) Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 300-400 g puree ziemniaczanego 1 czerwona cebula 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę
kulinarnyJaplacki są ze świeżej młodej kapusty. Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem, ale ja wolę posolić, odcisnąć, potem już soli nie dodaję do placków. Reszta składników w przepisie poniżej. Przepis na Placuszki z młodej kapusty . Z podanych proporcji wyjdzie około 15 dużych placków: ½ główki(...)małym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor,. Placki smażymy tak jak Smaży się placki ziemniaczane. U mnie na dużą patelnię wchodzi 5 sporych placków. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z młodej kapusty są gotowe, ja podaję je z kleksem kwaśnej śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię