placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:50/314)

Wegańskie CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE 174

albo 3-4, zależy jakie ziemniaki i ile -  tyle, żeby powstała trzymająca się razem masa. W wyglądzie ta masa nie ma nic wspólnego z klasyczną papką na placki ziemniaczane, która jest mokra - to jest raczej górka ziemniaczanych wiórków pomieszana z przyprawami i posklejana razem mąką, nic wodnistego. - No i smażymy - na rozgrzany olej rzucamy łyżką porcję(...)masy i czubkiem łyżki rozpłaszczamy na cienki placek - im cieńszy się uda tym bardziej chrupiący będzie :) Rumienimy chwilę z każdej strony i już :) (Na suchej teflonowej patelni też wyjdą ale już nie takie chrupiące, wiadomo). Osobiście podaję z gęstym, czosnkowym dipem słonecznikowym, na który przepis znajdziecie  tutaj . To co, gryza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Polędwiczka w sosie własnym 200

Delikatna polędwiczka z cebulą podana na plackach ziemniaczanych :) Składniki 1 polędwiczka wieprzowa 1 duża cebula sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) słodka papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki … Czytaj dalej Polędwiczka w sosie własnym

czarrna od kuchni
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 155

mnie szlag kiedy widzę przepisy sugerujące chore proporcje składników – 0,5 kg ziemniaków i szklanka mąki, 1 kg ziemniaków i 2 szklanki mąki, itd… Haaalo! To są placki ziemniaczane, a nie placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto(...)Ziemniaki z poprzedniego dnia tracą swoje odkwaszające organizm właściwości i sporo cennych składników odżywczych – tu nie ma co oszczędzać, naprawdę warto naszykować je na świeżo. Do wszystkich ciast ziemniaczanych wybieramy ziemniaki typu C – mocno skrobiowe, suche, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą.   Ziemniaki obieramy, odważamy

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 169

upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. Przepis na to pęczotto. Środa – Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi(...)chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki

Niedzielny kucharz
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 132

Dzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem. Składniki  : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej

Różne smaki w kuchni
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 168

jajeczno - ziemniaczany z serem (szybki, prosty smaczny sposób na dobre śniadanie lub kolację,  a składniki potrzebne, na pewno masz w domu) Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;) Składniki: - 2 jajka - 1 duży ziemniak - pół cebuli  - 4 plasterki sera żółtego -sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki. Cebule(...)starkowanego ziemniaka i pokrojoną cebule. Wszystko ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 2. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i łyżką wykładamy całą masę. Czekamy 3-4 minutki, łopatką podbieramy delikatnie placek i sprawdzamy czy się już usmażył z jednej strony, jeżeli tak to przewracamy go na drugą stronę. I tak parę razy , po to aby środek placka nie był

Gotuj Z Muzyką
Obiad z U-Boota 123

mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego za sobą:  — Placki kartoflane, ziemniaczane, czy jak one się tam nazywają. Muszę iść do kambuza wraz z nim. Tam sięga po patelnię i smalec. Jeden marynarz przychodzi z centrali z miską pełną startych(...)Stop! — woła do niego dowódca i Jednotancerz staje jak przynitowany do podłogi. Teraz na rozkaz musi zamknąć oczy i otworzyć usta, a dowódca wpycha mu zwinięty w roladę placek ziemniaczany i jeszcze rozsmarowuje na tym łyżkę musu jabłkowego. Część musu trafia również na brodę Jednotancerza. — Naprzód marsz! Następny! Składniki: - ziemniaki - mąka - jabłka  Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki z batatowo-ziemniaczane 127

sól - wymieszać Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.                Moja masa na placki przypominała tę na placki ziemniaczane

Proste Potrawy
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 179

sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.  W swojej(...)pieprz, startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE

Kuchnia Paulettes
Placki ziemniaczane po szwedzku (Raggmunk) 151

tradycyjnych :) Składniki mleko 1 szkl mąka pszenna 1 szkl jajko 1 szt sól 1 łyżeczka ę pieprz 1/2 łyżeczki ziemniaki 60 dkg Sposób przygotowania … Czytaj dalej Placki ziemniaczane po szwedzku (Raggmunk

czarrna od kuchni
placki z topinamburu 110

grubych oczkach 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Cisto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki nabieramy ciasto i formujemy na patelni placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy np. z jogurtem naturalnym

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania