Prosty a zarazem doskonały obiad. Idealne placki ziemniaczane podane z pesto, wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce w towarzystwie odrobiny kiełków rzodkiewki i rukoli. Lekki, sycące i pyszne. Niemalże moje ulubione połączenie. Z Prosecco smakuje wyśmienicie w ogóle! I chyba sekret perfekcji tego dania polega na tym, że oprócz koordynowania przygotowywania przepisu i układaniu kwiatków(...)robiłam zupełnie nic, relaksowałam się i można rzec, że byłam prawie w niebie.. no dobrze, w niebie nie ale w swoim żywiole z pewnością :) Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła oliwa z oliwek
Mango PapajaPlacki ziemniaczane to najpyszniejsze danie na świecie! Uwielbiam je na zimno, ciepło, ze śmietaną, z sosem meksykańskim ( patrz etykiety ),próbowałam też z cukrem ale to nie to. Ale najlepsze(...)sosem tzatziki! Ten sos jest niesamowity. Dodaje do niego mnóstwo czosnku i koperku i wtedy jest najlepszy! W połączeniu z plackami to po prostu ,,niebo w gębie"! Nie będę opisywać jak się robi placki ziemniaczane, na moje ulubione przepis już kiedyś podawałam, nie będę się powtarzać . A sos tzatziki? jakby ktoś nie wiedział to napiszę SOS TZATZIKI
sierotka maRysia w kuchniJesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu(...)pietruszki klopsy: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, natka pietruszki 1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/ 2 łyżki bułki tartej mąka do obtoczenia placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką
wesoła kuchniaPlacki ziemniaczane do dietetycznych dań się nie zaliczają, dużą zawartość kalorii w sobie mają, bo na oleju je smażymy, ale po mimo tego i tak je lubimy. Za często ich nie zjadamy, ale za to nowych smaków szukamy. Każdy ma zapewne swój przepis ulubiony, już sprawdzony, z cukinią też pewnie znacie, ale może inaczej doprawiacie. Ja proponuję moją(...)smaku, 1 duża łyżka mąki pszennej, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Potrzebujemy, dużą miskę, duże gęste sito, tarkę, małe sitko. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał
Moniki SmakołykiGulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić(...)naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze. W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie obiadowe, nie wymagające dużo czasu spędzonego w kuchni. W sumie jego skład zależy
Mieszam w GarnkuPlacek po węgiersku to rodzaj chrupiącego placka ziemniaczanego podawanego z sosem mięsnym, gulaszem, serem i kwaśną śmietaną. Czas przygotowania : 45 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI : gulasz wieprzowy 1100 g ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 łyżki mąki 1.5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia 1. Przygotuj gulasz(...)wieprzowy według mojego przepisu. Gdy gulasz się już dusi możemy przejść do przygotowania placków. 2. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. Wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy do drugiej miski. Dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. 3. Rozgrzewamy na patelni
karolgotujebakłażanem, który nam wszystkim smakuje (4/4 osoby w domu to naprawdę ciężki wynik, bakłażan jak do tej pory dostał max 2/4). Może dlatego, że smakuje co nieco jak placek ziemniaczany. A może dlatego, że dzieci robiły go prawie same, a mąż był bardzo głodny.. no nie wiem, w każdym razie na pewno zagości w domu na dłużej(...)podobnie jak mielone :) Sceptykom powiem tak: nie czuć goryczki bakłażana, nie jedzie trawą, można podawać go jako mielonego (z ziemniaczkami, surówką lub po prostu na kanapce) lub jako placka ziemniaczanego (z sosem np. pomidorowym czy pieczarkowym). Kotleciki bakłażanowe bakłażan 2-3 plasterki sera żółtego pół szklanki mąki jajko 2 łyżki bazyli suchej lub kilka listków świeżej szczypta papryki ostrej
Przepysznik - BLW i nie tylkooraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku. Placki ziemniaczane: 6 dużych ziemniaków duża łyżka mąki jajko pół łyżeczki soli olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy(...)wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Smacznego! Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję
Codzienna kuchnia niecodziennaWbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę która powinna być dość gęsta. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nakładamy placuszki jak np. placki ziemniaczane (mi wyszło 6 szt) Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.( za pierwszym razem obserwujemy swój piekarnik, każdy piecze inaczej(...)papieru na blaszce, jeżeli się kleją wydłużamy czas pieczenia lub też skracamy) Jeżeli chcemy przygotować placuszki na patelni to dajemy na patelnię odrobinę tłuszczu i smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane
Andzia PichciPlacki ziemniaczane z serkiem i łososiem to nie jest żadna niezwykła nowość, danie raczej popularne i znane od dawna. U nas jednak jest rzadko, bo ja nie przepadam za wędzonym łososiem, dlatego gdy je robię to tylko dla córki(...)męża, gdy uda mi się kupić dobrej jakości łososia. Łosoś w tym daniu to rzecz najważniejsza i powinien być naprawdę wartościowy, by podnieść walory smakowe tych placków. Do tego placki ziemniaczane są bezglutenowe na mące ryżowej, więc idealne danie dla osób z nietolerancją glutenu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo, ale do wyboru(...)plecionkę ze schabu oraz sałatkę z kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim razem. Natomiast
KuchniaWeDwoje.plcierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw(...)kurczakiem i grzankami. Polędwiczki wieprzowe były bardzo dobre, choć mogły by być nieco bardziej miękkie, za to sos kurkowy i kluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim
KuchniaWeDwoje.plChyba wszyscy lubią placki ziemniaczane. To danie „kameleon” dobre zarówno na słodko jak i na słono, w wersji klasycznej ze śmietaną jak i nowoczesnej z ketchupem. Składniki: 1kg ziemniaków 3 łyżki mąki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (1 pełna łyżka) olej do smażenia Przepis: Ziemniaki, cebulę i czosnek(...)obrać i zetrzeć na tarce, Dodać 3 łyżki mąki, jajko i przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Masę na placki dokładnie wymieszać, Placki smażyć na rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru, Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxświeżym majerankiem i czosnkiem. To zapach placków, które po raz pierwszy jadłam w Pecu pod Śnieżką, w Czechach, małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach. Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem. Składniki: 1,3 kg ziemniaków 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę posiekany pęczek świeżego majeranku 2 czubate łyżki mąki jajko 1 czubata łyżeczka(...)sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia. Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem przygotowane według tego przepisu podaję same, bez dodatków. Ich smak i aromat zastępuje wszelkie
Smak mojego domuSpecjalnością kuchni podlaskiej, a w zasadzie nawet i polskiej, są potrawy na bazie ziemniaków. Kto z dzieciństwa nie wspomina pyz jedzonych u babci, zapachu placków ziemniaczanych smażonych przez mamę, czy knedli na obiad? Smaki te często nie dają o sobie zapomnieć i sprawiają, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się ochocie na te dania. Siła wspomnień i emocji towarzyszących(...)smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy
Eat me! Fit me!