Ziemniaczane placki z gulaszem Ulubione moje danie, nie ma nic lepszego od placków ziemniaczanych z pysznym sosem mięsnym. Składniki: · 1/2 kg ziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków konserwowych(...)ścieramy na tarce o drobnych oczach. 7. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól oraz mąkę, mieszamy. 8. Masę ziemniaczaną nakładamy łyżką na naleśnikarkę lub smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 9. Można usmażyć jeden duży placek lub dwa mniejsze. 10. Ja usmażyłam dwa mniejsze
Kulinarna Chwilalubi placków ziemniaczanych? Takich chrupiących, gorących, ze śmietaną i cukrem.. Tym razem jednak chciałabym zaproponować Wam przepis na placki w mniej kalorycznej wersji, bo… z piekarnika! Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska do szkoły lub pracy. Do dzieła! Składniki: – 1 kg ziemniaków mączystych – 50g szpinaku baby – 1 cebula(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki za pomocą łyżki (1 łyżka = 1 placek). Przygotowane placki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Podajemy np. z jogurtem naturalnym. Smacznego! Artykuł Pieczone placki ziemniaczane ze szpinakiem FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be StrongPikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą to moja propozycja na Akcje kulinarną Szwajcarskie inspiracje. Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, można powiedzieć, że to ich potrawa narodowa. Przygotowywane są z surowych(...)podgotowanych, grubo startych ziemniaków, mają formę placka zazwyczaj wielkości patelni. Moje Rösti są z dodatkiem tartej dyni i siekanej czerwonej cebulki, doprawione są solą, czarnym pieprzem z kolendrą oraz pieprzem Cayenne, a są wielkości muffinka, gdyż upiekłam je w blaszce na muffinki. Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane , dlaczego mam nie uwielbiać szwajcarskich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem jak to się stało, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na blogu. Chyba jedynym wytłumaczeniem może być fakt, że placki ziemniaczane zawsze znikają(...)błyskawicznie i zrobienie im zdjęcia graniczy z cudem. Jeśli ktoś pyta mnie o ulubioną potrawę z dzieciństwa, nigdy nie mam wątpliwości. Mała Sylwia mogła bez końca wcinać placki ziemniaczane (a i po dzień dzisiejszy niewiele się w tej kwestii zmieniło). Oczywiście najlepsze były te robione przez mamę i zawsze jadąc do niej w odwiedziny mogę mieć pewność
Okolice PalnikaZiemniaczane placki zwykle jadam z dodatkiem śmietany. I lubię popijać zimnym mlekiem. Wiem, dziwnie ;) Mój mąż placki ziemniaczane je ze śmietaną i cukrem, na co ja nie mogę patrzeć. I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;) Tym razem byłam w stanie go zrozumieć. W plackach była słodkawa dynia
bistro mamapodgrzybki, ale pyszny sos grzybowy zrobisz także z kurek czy maślaków. Doskonale sprawdzą się również pieczarki. Sos grzybowy to uniwersalna przystawka, którą podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek, klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ja ostatnio podałam go do kotlecików z gotowanych ziemniaków . Niektórzy podają go także do gotowanego makaronu oraz do mięs. Z racji, że grzyby mrożone dostępne są cały czas(...)minut. Pod koniec wrzucam posiakaną pietruszkę lub koperek, tak aby nie straciły intensywnego koloru. Sos grzybowy jak już wspomniałam, to uniwersalna przystawka. Podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek , klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ostatnio serwowałam go do kotletów z gotowanych ziemniaków . Jestem pewna, że odnajdziecie swoją ulubioną potrawę do powyższego sosu. Placki z gotowanych ziemniaków polane sosem grzybowym Wskazówki. Sosu
Ania gotujedawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy(...)szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy
Szczęśliwa kuchniadawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy(...)szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complacki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek - co nam tylko do głowy przyjdzie. Jeśli lubicie placki, to spróbujcie też moim placków z cukinii ...lub mojej wersji szwajcarskich placków ziemniaczanych rösti
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję. SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) jajko sól, czarny pieprz 2-3 łyżki(...)sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ). Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie
Pyry na GazCałkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie(...)pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać. Mieszając dosypywać stopniowo resztę mąki. Ciasto będzie takie średnio gęsto, nie powinno być zbyt płynne. Po odstawieniu na 15-20 minut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące. Placki smażymy na rozgrzanej patelni
Smaczne Zdrowełopatki, 2 cebule, 4-5 czubatych widelców mąki pszennej ( ja używam tortowej), vegeta (można użyć samej soli lub przyprawy uniwersalnej), pieprz, papryka czerwona słodka, olej do smażenia. Placki ziemniaczane: 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Ponadto: śmietana 18%. Przygotowanie: Gulasz: Łopatkę pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić(...)jest miękkie, przygotować zawiesinę. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką i powoli wlewać do mięsa, cały czas mieszając. Gdy sos jest gęsty nie wlewać więcej zawiesiny. Zagotować. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebule obrać i zetrzeć. Wymieszać z jajkami i mąką. Posolić i popieprzyć. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Gotowe placki
W kuchni u MonikiZnudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane, albo macie z nimi za dużo pracy i chcecie coś łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu? Polecam w takim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia
Bernika - moj kulinarny pamietnik