Uwielbiam słodyczy, a tym bardziej ciasta bez pieczenia :) Tym razem pokażę Wam przepis Madzi na szybkie i bardzo proste ciasto lion. Chyba każdy z nas zna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio chodziły za mną placki ziemniaczane i cukiniowe, a że nie mogłam się zdecydować, na które mam bardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy . Plusem pieczenia
Kuchnia MagdaLenyżadne inne nie są ich w stanie pobić. Nie posiadając jednak grilla placki zrobiłam w sposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej(...)rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej nakładam masę ziemniaczaną i rozprowadzam aby powstał cienki placek, na którym układam plaster mięsa (pamiętajcie aby placek ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe
Magiczna kuchnia Dariiplacków nie zawiera jaj, są całkowicie wegańskie, tak na prawdę zastanawiam się po co to jajko w plackach. Nic mi się na patelni nie rozwalało a placki wyszły na prawdę bardzo dobre. Jeśli podoba Ci się mój przepis, zapraszam do komentowania. Przepis : (około 25 placków) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodajemy razem z ziemniakami do reszty masy ziemniaczanej, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku i całość mieszamy. 3. Rozgrzewamy mocno olej na patelni. (oleju powinno być dużo tak aby był rozlany na całej patelni, dobrze rozgrzany olej jest ważny gdyż właśnie dzięki niemu nasze placki osiągną właściwą chrupkość. (na mojej kuchence indukcyjnej
Mój pomysł naSzwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna(...)Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne
codojedzeniajajka i 1 białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj; 3. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 żółtko; 4. Rozgrzej tłuszcz na patelni, kładź placki ziemniaczane, na nie nakładaj małe porcje mięsa i przykrywaj masą ziemniaczaną; 5. Podawaj same bądź z sosem, np. pieczarkowym. SMACZNEGO
Prosty przepis naChyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kilka postów wcześniej wspominałam, że zawsze gdy w powietrzu poczuję jesień mam ochotę na placki ziemniaczane, pokazywałam wtedy również placka zbójnickiego . Dzisiaj znowu mnie naszło jednak tym razem na klasykę rodzaju czyli placki z kwaśną śmietaną i łososiem, mmm... Z podanych proporcji wyszło 9 placków. Składniki: 4 średniomałe ziemniaki pół średniej cebuli pół jajka trochę
Brzuszki Łakomczuszkisynowie je bardzo lubią jako przekąskę), to nie czekam tylko zabieram się do ich smażenia. I teraz mała uwaga: hash browns można smażyć jako placki (wyglądem przypominają placki ziemniaczane;)) albo “na sypko”, czyli smażyć aż będą rumiane. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jeżeli z ziemniaków puściła woda, to ją odlewamy. W wersji(...)łyżką, żeby placki zarumieniły się równomiernie. Można też nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z oliwą i formować placki, które delikatnie uklepujemy odwrotną stroną łyżki. Gdy są rumiane zestawiamy z ognia. Hash browns to także podstawowy składnik angielskiego śniadania. Ale można je serwować również np. z sosem tzatziki albo sosem czosnkowym . Polecam również placki ziemniaczane , warto wypróbować
Lamarida.plPlacki ziemniaczane to te, które lubię najbardziej ze wszystkich placków. W moim domu rodzinnym królowały na stole w piątki, podawane najczęściej z cukrem na słodko. Przepis, który dzisiaj umieszczam na blogu to alternatywa dla zwykłych/niezwykłych placków ziemniaczanych z wykorzystaniem mięsa ugotowanego np w rosole. Starte na grubych oczkach, z dodatkiem mięsa, dużej ilości cebulki(...)naturalny Przygotowanie: Do dużej miski rozbijamy jajka i ubijamy z odrobina soli. Po ubiciu dodajemy na przemian mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. W ten sposób powstałą masę do placków odstawiamy. Cebule i ziemniaki obieramy ze skórki. Cebule siekamy drobno i delikatnie solimy. Wrzucamy do miski. Kurczaka obieramy ze skórki (kurczak powinien być zimny, także należy go wcześniej wyjąć
ChilliJemysmażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy ją i lekko je odciskamy. Czosnek wycisnąć i dodać(...)dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku. Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę. Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym. Smacznego
Aromatyczne PodróżeLubicie placki ziemniaczane? Ja bardzo. Różne. Dzisiaj mam dla Was (i dla siebie) placki ziemniaczane a’la pizza. Można je dowolnie dekorować, układać na wierzchu ulubione dodatki. Dokładnie tak jak przy komponowaniu pizzy. To co mamy w lodówce i to na co przyjdzie nam ochota. A więc... do pracy. Ja moje placki
Kuchnia u KrysiPlacki ziemniaczane są uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki(...)smaku 1 pęczek natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sosu: Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek, zmiksowane pomidory. Dusić na małym ogniu około 15 minut
Tradycyjna Kuchnia