Dziś kolejny smak mojego dzieciństwa. Otóż w roli głównej wszystkim dobrze znane placki ziemniaczane. Takie placki moja Mamcia przygotowywała najczęściej w piątek i już po powrocie ze szkoły zapach unosił się przed drzwiami do domu. Kto nie pamięta tego zapachu ? Nie znam takiej osoby ... Dzisiaj częstuje Was troszkę inną odmianą tego rarytasu, a mianowicie przygotowałam(...)natką pietruszki, która kryje w sobie moc witamin... Placki ziemniaczana z natką pietruszki SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 1 młody korzeń pietruszki 1 pęczek pietruszki 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy wraz z pietruszką i cebulą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny(...)ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej. Artykuł Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmansmażenia przyprawy sól ,pieprz Wszystkie składniki przygotowane dajemy do garnka ,i doprawiamy .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy łyżkę mąki .Masa powinna mieć konsystencje ciasta jak na placki ziemniaczane. Placki smażymy na oleju z obu stron.Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym . sos pieczarkowy pieczarki już usmażone na patelni zalać ok szklanką wody i nadal trzymamy
Moje WyrobyPlacki ziemniaczane Co placki ziemniaczane robią na blogu ze słodkościami? Odpowiedź jest prosta, u mnie w domu od kiedy pamiętam jadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany. Ale oczywiście można je też jeść w wersji wytrawnej. Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 2 główki cebuli 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól i pieprz(...)należy dodać więcej mąki) oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć średniej wielkości placji na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu warto odsączyć placki z nadmiaru oleju na ręcznikach kuchennych. Placki podawać z cukrem i kwaśną śmietaną. Smacznego
My sweet a lifeAksamitny mus z dyni i gruszek wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych “Jarzynovy ferment” w Łowyniu pierwsze śniadanie przygotowała dla nas prowadząca Jarzynova , czyli Dominika Wójciak. Była to owsianko amarantusianka z pieczonymi gruszkami z syropem klonowym i przepysznym aksamitnym musem. Mus w smaku przypominał mango i nikt nie zgadł(...)jest to połączenie dyni z gruszką. Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym. Możemy polewać nim naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota. Dominika poleca również przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego
Tajemnice SmakuGastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:). Jeśli pijecie alkohol, to warte
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio polecałam Wam schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy(...)ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony. 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram
Tradycyjna kuchnia KasiŁatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego. Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była(...)porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak wegetariańskie placki z cukinii i ziemniaków . Takie zdrowsze placki ziemniaczane w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut
Kuchcik gotujeNigdy nie jadłam placków selerowych. Spotkałam się z nimi dopiero przy okazji MM. Takie zastępstwo za placki ziemniaczane, lubiane prawie przez wszystkich, a na MM niewskazane. Parę dni temu kupiłam seler w celu wypróbowania jaki to smak będą mieć takie placki i akurat natknęłam się na przepis u Cynamonwkuchni. Lekko skorygowałam i zrobiłam z pieczarkami na dzisiejszy(...)starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała mi się za "gruba", więc wrzuciłam do miksera i zmiksowałam prawie tak jak na placki ziemniaczane. Nakładałam łyżką placki na rozgrzany olej, wygładzałam powierzchnię i smażyłam z obu stron na rumiano. Po usmażeniu nałożyłam na placki masę z pieczarek, posypałam lekko
Zdrowa Kuchnia Sowytarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej(...)wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się dowartościowują. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Placek ziemniaczany z gulaszem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKREM Placki ziemniaczane, chyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. U mnie w domu rodzinnym jadało się je z cukrem. Zapraszam do wypróbowania tej wersji :) Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka(...)masę przyprawiamy sola i pieprzem ziołowym. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje
Kulinarnie z Polką na KresachZnacie podlaską specjalność, czyli babkę ziemniaczaną? Jeśli kochacie placki ziemniaczane, to obdarzycie wielkim uczuciem również babkę(...)ziemniaczaną Danie jest proste, tanie i co najważniejsze przepyszne – kremowa konsystencja w środku, niczym dobrze przyprawione, pieczone purre a na zewnątrz chrupiąca skórka o smaku dobrze wysmażonych placków ziemniaczanych – takie połączenie zauroczy każdego już od pierwszego kęsa. To smaczne i pożywne danie gości często na stole w moich rodzinnych stronach, i o ile każda gospodyni
Eat me! Fit me!Pyszne placki po góralsku, czyli moskole. To bardzo proste w wykonaniu 3 składnikowe placki, które doskonale smakują podane z masłem lub sosem czosnkowym. Idealny pomysł na szybki obiad z patelni. Czy moskole od zawsze były z dodatkiem ziemniaków? Jakiej mąki używano do przygotowania tych staropolskich placków? Zapraszamy na przepis! Według naszego znajomego Górala z dziada pradziada, oryginalny przepis(...)celu układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Zobacz także przepis na tradycyjne placki ziemniaczane , a także na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym . Poznaj również pomysł na fit placki twarogowe bez mąki . Życzymy smacznego! Artykuł Moskole – placki po góralsku
Kuchnia Na Wypasiedzięki czemu są chrupiące i idealne w smaku. Pozostaje tylko problem z tym tarciem....no ale niestety tego nie przeskoczymy. Czasami warto się poświęcić, bo przecież codziennie placków ziemniaczanych nie jemy. 'placki ziemniaczane' Składniki (na ok.20szt placuszków): - 5 dużych ziemniaków - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 jajko - 1 cebula - S&P - olej rzepakowy Ziemniaki i cebulę(...)obrać. Zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, jajko i sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przewracać dopiero wtedy, kiedy brzegi placków będą brązowe. Smacznego
CookYourself