Danie 2w1:) Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem. Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule(...)wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotujecie? Do placków i gulaszu użyłam mąki pszennej Luksusowej od Młynomag. Świetnie sprawdza się nie tylko w wypiekach ale również jako dodatek do innych dań. Placki ziemniaczane: 5-6 ziemniaków jajko ok 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag sól, pieprz, majeranek do smaku 1 mała cebula Gulasz: 50 dag mięsa wieprzowego duża cebula 3 ząbki czosnku(...) ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek
Smakołyki Asiduża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie (płaska łyżeczka) -papryka słodka 1,5 łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy(...)czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i całość mieszamy.Dodajemy mąkę-tak by ciasto trochę zgęstniało, około 1 niepełną szklankę. Na patelnię dajemy olej, dobrze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni. Gulasz z karkówki. Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo(...)pomieszać. Na końcu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Gulasz z karkówki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych i makaronu. Mam nadzieję że gulasz, jeżeli go wypróbujecie, będzie Wam smakował. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :) Miłego dotowania! Gulasz z karkówki
Moja Książka Kucharskaplacki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym. Zaskakująco dobrze przyjęte przez całą rodzinę. Polecam. Myślę, że nie ma potrzeby powielać kolejny raz przepisu na placki ziemniaczane. Można go znaleźć np tutaj 1 podwójna pierś z kurczaka 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis) kilka łyżek oleju 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki(...)czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa
Praktyczna plwymieszać. Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. PLACEK DRWALA: Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na każdy ciepły, usmażony placek nałożyć porcję gorącego gulaszu wołowego. Placek zgiąć na pół(...)Wierzch placka udekorować kleksem (1 łyżką) kwaśnej, gęstej śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem. Placki drwala podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, w towarzystwie ulubionej surówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 placki ziemniaczane o średnicy około 16 - 17 cm, co daje porcję dla 2 - 3 osób. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę
Gospodyni Miejskaktóre znam ze swojego rodzinnego domu jednak zgodnie z tamtejszymi recepturami. Pojawiło się więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego(...)które nieodzownie kojarzy mi się z moją babcią. Pamiętam kiedy byłam dzieckiem, a ona stała w swojej maleńkiej kuchni i przygotowywała placki, które podawała wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru. Olsztyńskie plińce to również placki ziemniaczane, tyle że przygotowuje się je nieco inaczej. Do masy ziemniaczanej dodaje się mleko oraz czosnek co powoduje, że smakują
Życie ze smakiemPlacki ziemniaczane, pachnące, chrupiące - ulubiona potrawa z dzieciństwa. Jednak będąc na diecie low carb niestety musiałam (czy też chciałam) z nich zrezygnować. Niskowęglowodanowe placki z cukinii, bez mąki, glutenu i innych zbędnych dodatków idealnie je zastępują. Placuszki z tego przepisu są chrupiące, pachnące, idealne zarówno na ciepło jak i zimno. Bezglutenowe placki z cukinii(...)kilka minut. Masa zrobi się dość zwarta, gdyż babka wciąga wilgoć. Gdyby okazało się, że jest za gęsta po prostu dodajcie nieco wody. Masa powinna przypominać tę na placki ziemniaczane. Placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony do zrumienienia. Placki podajemy z sosem czosnkowym lub innym według upodobań. Przepis
Marta próbujeWszystkie składniki, dzisiaj Eko zwane, zostały ze sobą połączone, a później na smalcu podsmażane. Pierwszy raz jak je skosztowałam, to o składnikach nic nie wiedziałam, myślałam, że to placki ziemniaczane nieco zmodyfikowane. Mama nic nie mówiła, tylko kolejne porcje smażyła, ja je ze smakiem zjadałam i maślanką popijałam. Po latach, kiedy gotowanie w pasję się zamieniło, to coś(...)smaku. Rada: soli używamy na końcu, jej ilość zależy od smaku kapusty. Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu. UWAGA
Moniki Smakołykiplacuszki. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układałam na tacy wyścielonej ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem ułożyłam w piramidkę i podałam na stół. Placki bardzo lubię z kleksem kwaśnej śmietany Takie placki są zdecydowanie delikatniejsze niż tradycyjne. Uwielbiam placki ziemniaczane w każdej wersji. Teraz wydaje mi się(...)właśnie są najlepsze. Chcecie się przekonać? Usmażcie placki z dynią. Zawsze to jakaś odmiana od tradycyjnych. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Przepisy na inne wersje placków znajdziecie w MENU: PLACKI... NIE TYLKO ZIEMNIACZANE Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiProste i lubiane danie, jeden z moich osobistych faworytów. Kiedy je smażę u siebie w domu bardzo trudno zachować umiar i zwykle od razu znika cały ich zapas PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki 6 dużych ziemniaków 1-2 jajka 3-4 łyżki mąki sól pieprz olej 1 łyżka mąki Przepis: Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże(...)tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Ps. Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko. Ps 1. Podajemy je z cukrem pudrem lub sosem grzybowym Smacznego Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukDomowe placki ziemniaczane ze śmietaną to szybkie danie, które zazwyczaj przygotowuję w piątek na obiad. Możemy przygotować je na dwa sposoby – przy pomocy blendera, gdzie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, albo ścierając ziemniaki(...)tarce. Osobiście wolę tą drugą opcję, bo czujemy znacznie bardziej teksturę ziemniaków. Placki można podać razem ze śmietaną i cukrem, gulaszem, albo samym cukrem. Składniki 4 duże ziemniaki 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia 2 jajka Dodatkowo śmietana cukier Domowe placki ziemniaczane ze śmietaną – jak przygotować Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placki ziemniaczane są na pewno znane(...)wszystkim ;) Każdy lubi je w innej formie, jedni z dodatkiem soli i niczego więcej, inni z różnej maści sosami a jeszcze inni... z cukrem :) Moja wersja placek po węgiersku to placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej
Taste Therapytradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego regionu. Pozostałe grupy mają inne, typowe dla swojego regionu, przysmaki. Właściwie to święta religijne(...)trzemy na tarce o drobnych oczkach, Dodajemy trochę mąki i formujemy placki, które smażymy na patelni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z sosem słonecznikowym. W bułce robimy dziurkę, najlepiej kieliszkiem. Przekrajamy na pół i wsadzamy do niej placek ziemniaczany, najlepiej również z dziurką. Uzupełniamy naszym sosem jabłkowo-słonecznikowym
Kryzysowa Książka KucharskaMama wołała nas na obiad, "osmarkane" wraz z koleżanką biegłyśmy do mnie do domu i podawała nam je razem ze śmietaną, lub też po węgiersku. Teraz pora na placki ziemniaczane wykonywane przeze mnie. Ja trę ziemniaki na tarce tym jednym z mniejszych oczek, lecz nie najmniejszym. Wydają mi się wtedy takie mocniej zbite i bardziej kruche, poza(...)łyżki mąki pszennej i jajko. Wszystko mieszam i doprawiam, Mieszankę nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażę na małym ogniu do momentu kiedy się mocniej przyrumienią. Takie zwykłe najprostsze placki ziemniaczane
Justa próbuje gotować