Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli placki podane z sosem śmietanowym wraz z dodatkiem pieczarek oraz udek z kurczaka. Danie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu 😊 Porcja dla 2-3 osób: placki ziemniaczane (5-6 sztuk) 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula(...)udka z kurczaka (bez kości i skóry) 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji posiekana zielona pietruszka Na samym początku przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie
Ugotowaćdodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta na placek. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku(...)papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami. I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki
Weekendy w domu i ogrodzieObowiązkowo w czasie kiedy pojawiają się pierwsze grzyby, na stół wjeżdża placek ziemniaczany lub placki ziemniaczane z kurkami. Kurki to moje ulubione grzybki, bardzo je lubię i często pojawiają się w mojej kuchni. Można z nich wyczarować wiele pysznych potraw, do czego zachęcam:) Kurki- pieprznik jadalny, zawierają sporą ilość witaminy A, witaminę C i potas. Mają bardzo(...)kremówkę, dodać sól, pieprz do smaku i podgrzewać do momentu, kiedy sos zgęstnieje, od czasu do czasu pomieszać. Gotowy placek wyjąć, pokroić na porcje i polewać sosem z kurkami. Można posypać zieloną pietruszką. Smacznego:) Artykuł Placek ziemniaczany z kurkami pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąsmaczny i delikatny filet z piersi kurczaka z dodatkiem sałaty, świeżego pomidora oraz aromatycznego sera Cheddar. Do domowej wersji Mega Pocket jak z KFC dodaje się także chrupiącego placka ziemniaczanego tak jak w oryginalnym przepisie. Charakterystyczny jest również prosty, ale smaczny sos majonezowo-pieprzowy, który podbija smak potrawy. Wszystkie składniki zawinięte są w pszennej tortilli. Można ją kupić(...)białego mielonego pieprzu szczypta suszonego czosnku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru suszonego kawałek sera cheddar Sposób przygotowania usmażyć placki ziemniaczane, 1 placek do jednej tortilli (zetrzeć ½ kg ziemniaków i dodać ½ kg mąki, ¼ startej cebuli, 1 jajko) panierka do kurczaka (wymieszać ½ kg mąki, 1,5 łyżki słodkiej papryki, szczypta
ale Pysznievotes ) Placki ziemniaczane po Moskiewsku Placki ziemniaczane po Moskiewsku, to potrawa niebanalna. Same placki nie są tradycyjne i zwierają kilka niekonwencjonalnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej smakowitymi. Podawane w towarzystwie gęstego sosu z kurczakiem i pieczarkami duszonymi w maśle to już istna rozpusta. Niebiańsko pyszne i banalnie proste, czyli wszystko czego człek chce(...)duś około 5 minut, po czym wlej mleko, doprowadź do wrzenia i zagęść mąką do lubianej konsystencji. Na koniec dopraw pieprzem i serwuj na gorąco obok chrupiących placków. Smacznego! Artykuł Placki ziemniaczane po Moskiewsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyStarte na grubych oczkach tarki ziemniaki, doprawione i smażone w formie placków na oleju. PLACKI ZIEMNIACZANE GRUBO TARTE SKŁADNIKI NA PLACKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; mąka pszenna; 2 średnie cebule; 2 jajka; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; olej rzepakowy rafinowany do smażenia; przepis na placki ziemniaczane grubo tarte Artykuł Placki ziemniaczane grubo tarte pochodzi
Kuchnia Tomkauwielbiam z cukrem. Prosto, ale pysznie. Jesienią jednak połączenie delikatnej dyni i ziemniaków z gulaszem wołowym idealnie rozgrzewa...i ten zapach unoszący się w całym domu. Lubicie placki ziemniaczane? :) Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków szklanka musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) sól + pieprz do smaku jajko 3-4 łyżki mąki pszennej pół cebuli
ChilliJemyPlacki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana(...)ziemniaków smażonych na tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu
Walijskie PichceniePlacki ziemniaczane w moim domu są bardzo popularne. Lubimy je jeść na słono, pikantnie , z cukrem i tak w ogóle co komu się spodoba:) Jest to bardzo uniwersalne danie można podawać o różnych porach dnia. Bardzo dobrze smakują jak są chrupiące. Ścieram zazwyczaj ziemniaki nie na miałko a na jarzynowej tarce. Smażę je wtedy w takiej ilości tłuszczu(...)ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pomidory krojone z puszki papryka słodka w proszku sól, pieprz 1 kostka rosołowa 1/2 szklanki wrzącej wody śmietana kremowa 18% olej Placki ziemniaczane według przepisu: Placki ziemniaczane Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano. Kostkę rosołową rozpuścić
gotuj ze mnąpierwszy przygotowany samodzielnie – placek po węgiersku. Pyszny! Nad wyglądem powinnam jeszcze popracować, ale i tak jestem z siebie dumna;) Poniżej przepis jedynie na placki ziemniaczane, bo przepis na gulasz publikowałam już wcześniej pod tym postem (KLIK) . Jest to przepis na gulasz po węgiersku, najlepszy z najlepszych. Uwielbiam go i mega go Wam polecam, nie tylko(...)towarzystwie placków ziemniaczanych Na 5-6 dużych placków 1,2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Odstawiamy na sito na kilka minut. Dodatkowo lekko odsączamy ziemniaki w dłoniach. Przekładamy do miski. Wodę po ziemniakach delikatnie zlewamy, a pozostałą na dnie garnka skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy
Smaki Na TalerzuPozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem np.ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy(...)starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczone placki nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Artykuł Placki ziemniaczane z łososiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEziemniaczanych. Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki, jednak najpopularniejszym daniem z ich użyciem, podobnie jak w całej Polsce, są bez wątpienia placki ziemniaczane. W małej wsi Pielgrzymka, położonej na skraju Pogórza Jasielskiego, przygotowuje się(...)nadzieniem z białego sera. A ponieważ ziemniaki i ser to zgrany duet, placki smakują wybornie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymce i znalazł się w publikacji „Smaki Nowej Galicji”, wydanej przez LGD Nowa Galicja. Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Składniki na około 14 sztuk: 2 kg ziemniaków 1 jajko
Trzeci talerz