placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:22/337)

Placki ziemniaczane z pieczarkami + film 55

Dzisiaj przygotujemy wspólnie pyszne i sycące placki ziemniaczane z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Ten przepis to doskonała propozycja na obiad lub kolację, którą z łatwością przygotujecie w swojej kuchni. Placki ziemniaczane są klasycznym daniem, które zdobyło serca wielu miłośników smacznej i domowej kuchni. Aromatyczne pieczarki dodadzą im niepowtarzalnego smaku i wyjątkowej konsystencji.     Film:   Składniki(...)doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.   Artykuł Placki ziemniaczane z pieczarkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym 180

Przepis autorski (mój). Pewnie wiele z Was lubi placki ziemniaczane, a ja dodatkowo uwielbiam je urozmaicać. Często robię nadziewane mięsem ( klik ), a tym chcę zaprezentować wersję z grzybami, która także jest uwielbiana w moim domu. Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie! Placki: 4-5 ziemniaków(...)Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim

Di gotuje
Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych 180

Zurychu. Rösti z uprzednio podgotowanych ziemniaków jest natomiast popularne we wszystkich innych rejonach Szwajcarii. Masy nigdy nie smaży się w małych porcjach, w taki sposób jak smażymy nasze placki ziemniaczane. Rösti to jeden, duży, dosyć wysoki placek. Dzieli się go na mniejsze porcje dopiero po usmażeniu. OPCJA II – Rösti z surowych ziemniaków Ziemniaki typu C (mocno skrobiowe(...)około 10 minut. Macie wtedy pewność, że nie zjecie surowych ziemniaków.   Kwaśna śmietana, koperek, gęsty jogurt, szczypior. Pasuje wszystko to, co lekko kwaskowe i świeże, jak do placków czy blinów ziemniaczanych. Ja swój placek zjadłam na obiad, z jajkiem sadzonym i sosem z gęstego, greckiego jogurtu wymieszanego z solą, pieprzem i garścią drobno posiekanego koperku. Osobiście bardziej

Karo in the Kitchen
Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane 120

więc za jednym zamachem zrobić więcej i mieć obiad na dwa dni. Placki też świetnie się mrożą. PRZEPIS BRAMBORAKY Składniki: 2 kg ziemniaków 200g mąki pszennej 4łyżeczki czosnku granulowanego 5 jaj sól pieprz majeranek kminek mielony smalec do smażenia Jak zrobić Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane: Najpierw placki. Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Następnie obieramy je, myjemy(...)rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej smalec. Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając plackom kształt. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Artykuł Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi 265

grzybowy 1 kg świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść laurowy ziele angielskie nać pietruszki mąka do zagęszczenia sosu placki ziemniaczane 500g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej przyprawa typu Vegeta pieprz i sól Sposób przyrządzenia : sos grzybowy grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy(...)zabielamy śmietaną placki ziemniaczane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania - prościej i szybciej do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, jajko, drobno ścieramy cebulę oraz dodajemy szczyptę soli, całość dokładnie mieszamy na mocno rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką masę ziemniaczaną, rozprowadzamy ją na dosyć

zobacz ich smak
Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem 184

Chudsza wersja placków ziemniaczanych bo pieczone, a nie smażone. Podane w towarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że doskonale nada się na piątkowy obiad Składniki na placki ziemniaczane: ( 14 szt małych placuszków) 1 kg ziemniaków 1 czerwona cebula 5 gałązek tymianku ½ łyżeczki soli pieprz 1 łyżka mąki pełnoziarnistej(...)chrzan, dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone zioła posiekać i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem.   Na upieczony placek nakładamy łyżkę twarożku i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki, listkami tymianku oraz plasterkami rzodkiewki. Artykuł Pieczone placki ziemniaczane z chrzanowo – ziołowym twarożkiem i łososiem pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Placki ziemniaczane 145

Placki ziemniaczane, każdy powinien je zrobić nic prostszego !! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym   Placki ziemniaczane Chrupiące placki ziemniaczane Składniki :    10 ziemniaków różnej wielkości 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz Vegeta  olej Przygotowanie(...)masa jest już gotowa można przejść do smażenia placków na gorącym oleju. Obrane ziemniaczki Ścieramy ziemniaki na pokazanym ostrzu tarki Kroimy drobniutko dwie cebulki Do startych ziemniaków dodajemy pokrojoną cebulkę Dodajemy 3 łyżki mąki Dodajemy jajko Dodajemy sól, pieprz oraz vegetę i miksujemy całość do jednolitej masy Przygotowana masa Placki smażymy na rozgrzanym oleju do chrupkości

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 412

małe placuszki w dłoniach, było najwygodniej. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę na papierowym ręczniku. Podawać podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane(...)podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną. Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków, nie zawiedziecie się :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z marchewką i curry 162

Placki ziemniaczane z marchewką i curry 1 kg ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko dodatkowo olej do smażenia sól morska curry cukier trzcinowy   Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Warzywa Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne(...)Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, nakładając na patelnie placki wielkości dłoni. Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach , a placek będzie równ omiernie usmażony. Smak: Połączenie marchewki i curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka

Pij soki wyciskane
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 175

grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach(...)Masę przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Serwujemy z gulaszem i łyżką kwaśnej śmietany. Artykuł Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Placki z pieczarek i polenty 92

pewno przypadnie Ci do gustu. Do przygotowania placków z pieczarek i polenty potrzebujesz tylko kilka składników. Podstawą placków są smażone pieczarki, ugotowana polenta, jajka oraz mąka. Placki do smaku doprawione są solą, pieprzem oraz odrobiną zielonej cebulki. Placki z pieczarek i polenty swoją konsystencją jak i wyglądem przypominają placki ziemniaczane. Zdecydowałam się na podanie moich placków(...)kolor z obu stron. Usmażone placki wykładać na papierowy ręcznik celem odsączenia oleju. Placki podawać z kwaśną śmietaną. Dodatkowo, placki można udekorować świeżym koperkiem i czarnym pieprzem. Placki Warto wiedzieć robiąc placki z pieczarek i polenty. Placki z pieczarek i polenty należy smażyć podobnie jak placki ziemniaczane. Należy pamiętać, aby olej

MeCooks
Placki ziemniaczane z gulaszem 255

cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy 1-2 łyżki(...)mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy

Czerwona Porzeczka
Placki po Węgiersku + film 29

Placki po węgiersku to klasyka kuchni, która łączy w sobie chrupiące, złociste placki ziemniaczane z aromatycznym, soczystym gulaszem. To danie idealne na sycący obiad, pełne intensywnych smaków i przypraw. W naszym przepisie połączymy wołowinę i wieprzowinę, a całość doprawimy papryką oraz czosnkiem, aby uzyskać głęboki, węgierski charakter. Jeśli jesteś fanem domowych, tradycyjnych dań, placki po węgiersku(...)przekładamy do miski, następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, sól oraz pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju smażymy placki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Na talerzach umieszczamy placka ziemniaczanego, na placek wlewamy gulasz a na wierzchu układamy drugiego placka. Tak przygotowane placki po węgiersku podajemy z kleksem śmietany

Smakowite Dania
Placki ziemniaczane 315

z kwaśną śmietaną świetnie sprawdzają się jako szybki i prosty do przygotowania obiad. Śmietanę możecie zastąpić grzybowym sosem, będą wówczas tak samo pyszne! Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 812

Pomysł na urozmaicenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, czyli placki podane z sosem śmietanowym wraz z dodatkiem pieczarek oraz udek z kurczaka. Danie syte i bardzo proste do przygotowania. Takie placki najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu 😊 Porcja dla 2-3 osób: placki ziemniaczane (5-6 sztuk) 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula(...)udka z kurczaka (bez kości i skóry) 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji posiekana zielona pietruszka Na samym początku przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki obrać, umyć. Cebulę obrać. Ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub za pomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie

Ugotować