Placki ziemniaczane podawane najczęściej na słodko, przynajmniej w moim domu rodzinnym. Ja lubię też(...)wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych? SKŁADNIKI : ziemniaki surowe 5-6 szt (większe) 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól
Basia w kuchniPlacki ziemniaczane to szybki i prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie przy plackach ziemniaczanych, ziemniaki należy zetrzeć na tarce ręcznej lub robocie kuchennym. Ja natomiast proponuje wykorzystać do tego celu blender, który dokładnie rozdrobni ziemniaki i dzięki termu ich konsystencja po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Polecam spróbować! Poniżej przedstawiam przepis. Składniki(...)całość doprawiamy pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie wszystkich składników. Rozgrzewamy patelnie polaną olejem. W zależności od naszych preferencji co do wielkości placków, przygotowaną masę wylewamy na patelnie i przypiekany placek z obu stron. Ja do tego celu używam małej chochli. Placki warto po usmażeniu położyć na papierowy ręcznik tak aby pozbyć się trochę zbędnego tłuszczu
Blog kulinarny S9.PLNaszła mnie ochota na burgery jednak zaskoczę was bo to nie będą mięsne burgery tylko z plackiem ziemniaczanym. Zainspirował mnie Big Fat Dad Piecze pyszne bułeczki i chleb. Składniki na rozczyn: drożdże świeże 50 g mleko ciepłe pół szklanki cukier 1 łyżka maka pszenna 4 łyżki Składniki na buły: mąka pszenna(...)talerzyk mokra ściereczka Sałatka: kapusta biała 300 g marchew 1 szt sól pół łyżeczki cukier 2 łyżeczki koperek ze słoiczka 1 łyżeczka pomidor 1 szt Składniki na placki ziemniaczane: ziemniaki 8 szt jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Krok 1 Do misy pokruszyłam drożdże,wsypałam make, cukier i wlałam ciepłe mleko,Roztrzepałam trzepaczką, powstała zawiesina
Różowa kuchniaprzygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki! Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 1 jajko 0,5 szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej(...)papryki 4 kiełbaski wiedeńskie Maestro Henryk Kania 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieKiedy już absolutnie nie mam pomysłu na obiad, a i czasu na jego przyrządzenie mam niewiele, zawsze w odwodzie pozostają stare, nieśmiertelne placki ziemniaczane. W zasadzie nic specjalnego, trochę ziemniaków, jajko i smażymy. Ale to jednak jest coś. Magiczna maszyna do przywoływania wspomnień. W szczególności tych wakacyjnych, kiedy to najwięcej czasu spędzałam na niedużej działce moich rodziców(...)zapas, który zajmował większość mojego bagażu. Przypominam sobie... ciepły koc i herbatę, kiedy wtulona w objęcia pierwszej młodzieńczej miłostki, do znudzenia mogłam patrzeć w gwiazdy, milczeć i marzyć. Placki ziemniaczane 1kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Ziemniaki obrać i zetrzeć na tartce (starym, dobrym sposobem, przy którym zawsze
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18 % placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę(...)minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką. Placki ziemniaczane Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki
Monia miesza i gotujesię składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków(...)szczypiorkiem 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, pozbawiamy bruzd, płuczemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Po przetarciu, z masy ziemniaczanej dobrze odciskamy sok. Odciśnięte ziemniaki łączymy z poszatkowaną cebulą. Dodajemy jajka i 3 czubate łyżki mąki pszennej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć
Kuchenna Kontrrewolucyapowiem Wam, że lubię trzeć ziemniaki. Dziwne, co? Zaglądając do lodówki zauważyłam, że mam w niej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka - od razu pomyślałam o placku po węgiersku. Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje(...)podsmażonej cebuli z papryką, zalewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (do smaku), następnie dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. 4. Sos wylewamy na gorące placki ziemniaczane. Smacznego! Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage
My World by Dagmara RekDanie 2w1:) Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem. Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule(...)wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotujecie? Do placków i gulaszu użyłam mąki pszennej Luksusowej od Młynomag. Świetnie sprawdza się nie tylko w wypiekach ale również jako dodatek do innych dań. Placki ziemniaczane: 5-6 ziemniaków jajko ok 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag sól, pieprz, majeranek do smaku 1 mała cebula Gulasz: 50 dag mięsa wieprzowego duża cebula 3 ząbki czosnku(...) ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy wg uznania. Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek
Smakołyki Asiduża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie (płaska łyżeczka) -papryka słodka 1,5 łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy(...)czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski, dodajemy jajka, sól, pieprz i całość mieszamy.Dodajemy mąkę-tak by ciasto trochę zgęstniało, około 1 niepełną szklankę. Na patelnię dajemy olej, dobrze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni. Gulasz z karkówki. Smażone, chrupiące kawałki mięsa w kremowym sosie paprykowym z musztardą, warzywami i czosnkiem - idealny gulasz z karkówki do placków ziemniaczanych. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, delikatne kawałki karkówki w aromatycznym, niesamowicie czerwonym sosie paprykowym z warzywami to fantastyczny dodatek do placków ziemniaczanych, doskonały z kaszą gryczaną albo(...)pomieszać. Na końcu dodać musztardę oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem. Gulasz z karkówki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Doskonale pasuje do placków ziemniaczanych i makaronu. Mam nadzieję że gulasz, jeżeli go wypróbujecie, będzie Wam smakował. Korzystajcie z przepisu i koniecznie ulepszajcie :) Miłego dotowania! Gulasz z karkówki
Moja Książka Kucharskaplacki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym. Zaskakująco dobrze przyjęte przez całą rodzinę. Polecam. Myślę, że nie ma potrzeby powielać kolejny raz przepisu na placki ziemniaczane. Można go znaleźć np tutaj 1 podwójna pierś z kurczaka 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (używam Kamis) kilka łyżek oleju 1 mały jogurt grecki 2-3 łyżki(...)czosnek. Przyprawić pieprzem. Ogórek zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć z soku, połączyć z sosem czosnkowym. Można też zrezygnować z dodawania ogórka i podać placki z dowolną, ulubioną surówką lub ogórkiem konserwowym. Usmażyć placki ziemniaczane. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym i posypane kawałeczkami mięsa
Praktyczna plwymieszać. Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. PLACEK DRWALA: Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na każdy ciepły, usmażony placek nałożyć porcję gorącego gulaszu wołowego. Placek zgiąć na pół(...)Wierzch placka udekorować kleksem (1 łyżką) kwaśnej, gęstej śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem. Placki drwala podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, w towarzystwie ulubionej surówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 placki ziemniaczane o średnicy około 16 - 17 cm, co daje porcję dla 2 - 3 osób. Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę
Gospodyni Miejska