adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii i marchewki Domowe placki z cukinii i marchewki to idealna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, z których słynie polska kuchnia. Jak zrobić placki z cukinii? Placki z cukinii są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i robi się je praktycznie tak samo, jak placki ziemniaczane(...)przypadku zamiast ziemniaków używamy cukinię, którą należy wcześniej zasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce łącznie z marchewką, dodać jajka, mąkę doprawić i smażyć. Proste prawda? Placki z cukinii można jeść same, ponieważ bardzo dobrze smakują bez żadnych dodatków. Możemy także serwować je z ketchupem, śmietaną lub przygotować do nich domowy sos czosnkowy . To już zależy
Przepiski.plSkładniki: PLACKI: ziemniaki młode 1,5 kg, ząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta(...)robocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy
W Mojej Kuchni LubięWielkopolskę) bo jakoś niezbyt często ziemniaki goszczą na moim stole. Jednak tej wiosny coś mi się odmieniło, i jak nigdy wręcz pożądam ziemniaków. Podobno sztuką jest zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, cóż mi się udało, więc dzielę się z Wami swoim patentem. Przepis jest bazowy, tak przygotowane placki można jeść na słodko i z wytrawnymi dodatkami(...)lepiej wręcz na mniejszym niż na dużym i ciut dłużej smażyć, wtedy będziecie mieć pewność, że nie będą surowe w środku. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPlacek po węgiersku, czasem nazywany też plackiem po zbójnicku, to danie, które zazwyczaj zamawiamy w restauracjach, jednak wcale nie jest tak trudno zrobić go w domu. I będzie to najlepszy placek, jaki do tej pory jedliście. Skorzystajcie z naszego przepisu. Placka po węgiersku można znaleźć w menu niemal każdej restauracji serwującej tradycyjną kuchnię polską, jednak w praktyce(...)szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gulaszu cały czas mieszając, zagotuj i wyłącz ogień. Przepis na gulasz w wersji bez papryki znajdziecie też tutaj . Placki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, przepłucz, 3/4 zetrzyj na grube wiórki, resztę na papkę (tę część możesz też zmiksować). Zetrzyj także cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekaj. W dużej misce dokładnie wymieszaj
Kulinarna PolskaChoć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych(...)kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy
Szefowa kuchniSzybkie i proste w przygotowaniu, przepyszne placki ziemniaczane z sardynkami w oleju z papryczką chilli Sardynki otrzymałam(...)firmy Graal , za co ślicznie dziękuję :) Pikantne placki ziemniaczane z sardynką w oleju Składniki ciasto ziemniaczane ziemniaki - 4 duże szt sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g ) jajko - 1 szt cebula
Kuchnia Danusidość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem do oleju masę ziemniaczaną i formowałem ją, już na patelni, w placki. Placki smażyłem(...)uzyskania złotobrązowego koloru najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarneCzech. Tam podano mi placki ziemniaczane z tymi przyprawami. Bardzo mi one posmakowały. Pomysł ten przeniosłam na placki z cukinii. I to był strzał w dziesiątkę. Od tamtej pory dla placków z cukinii i placków ziemniaczanych wysiewam każdej wiosny majeranek. Trzymam go w donicy, która stoi na balkonie. Zapraszam na placki
Smak mojego domuDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw(...)waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić
Weekendy w domu i ogrodziesmażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle(...)nią zachwycić, a tu się udało. Plince z pomoćką to takie niby proste danie, a jednak... placki też nie każdy umie usmażyć. A jak porównywać nowoczesne interpretacje tych dań? Czy możemy sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki? Placek ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka z bulionu i tatar z boczku wędzonego surowego. To była najbardziej „odjechana
królestwo garówAlternatywa dla placków ziemniaczanych, z myślą o tych którzy nie przepadają za plackami ziemniaczanymi, lub z jakichś powodów ich nie jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz(...)drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy do smaku. Patelnię smarujemy olejem, układamy po łyżce masy, rozsmarowując dość cienko. Smażymy na rumiano z obu stron. Placki można jeść same lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie jako dodatek do gulaszu ;-) SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona Porzeczkaracji tego że uwielbiam placki ziemniaczane , mogę je jadać codziennie , dziś zapraszam na placki ziemniaczane z dodatkiem dużej ilości cebuli oraz cukinii , smakuje super , można zajadać z gulaszem bądź bez żadnych dodatków . Składniki ( dla 5 osób ) 1 średni kawałek cukinii 10 średnich ziemniaków 3 całe jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)ziemniaki już starte oraz cukinie , dodajemy mąkę otrębową , jajka , oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oliwie , wszytko bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku . Smażmy placki aż do wykorzystania masy
Mój Smakskładników. Gotowana jest kasza, którą potem zmiksowaliśmy na gładko w mikserze (ręczny robot też da radę). Surowe są ziemniaki, starte na tarce o małych oczkach – jak na placki ziemniaczane. Do pyz dodaliśmy zwykłej, uniwersalnej mąki, a nie ziemniaczanej, żeby ciasto zachowało większą spoistość. Pyzy można zrobić tylko z kaszy, bez ziemniaków, bo po zmiksowaniu zmienia się(...)minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Krok 3 Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Przełóż do ściereczki, gazy złożonej w kilka warstw, lub gęstego sita i bardzo dobrze odciśnij z wody. Krok 4 Przestudzoną kaszę przełóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw
Niedzielny kucharz