dość dużą ilość oleju rzepakowego - tak aby powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem do oleju masę ziemniaczaną i formowałem ją, już na patelni, w placki. Placki smażyłem(...)uzyskania złotobrązowego koloru najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany
Wyprawy kulinarneCzech. Tam podano mi placki ziemniaczane z tymi przyprawami. Bardzo mi one posmakowały. Pomysł ten przeniosłam na placki z cukinii. I to był strzał w dziesiątkę. Od tamtej pory dla placków z cukinii i placków ziemniaczanych wysiewam każdej wiosny majeranek. Trzymam go w donicy, która stoi na balkonie. Zapraszam na placki
Smak mojego domuDziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw(...)waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić na durszlaku, by sok obciekł. Ja pod durszlak podłożyłam miskę, by wykorzystać sok w innym przepisie ;) Cebulę pokroić
Weekendy w domu i ogrodziesmażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach układa się smażoną wędzonkę i „dekoruje” pomoćką. - Kartoflanka – zupa kartoflana (płynna kremowa – kartofle(...)nią zachwycić, a tu się udało. Plince z pomoćką to takie niby proste danie, a jednak... placki też nie każdy umie usmażyć. A jak porównywać nowoczesne interpretacje tych dań? Czy możemy sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki? Placek ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka z bulionu i tatar z boczku wędzonego surowego. To była najbardziej „odjechana
królestwo garówAlternatywa dla placków ziemniaczanych, z myślą o tych którzy nie przepadają za plackami ziemniaczanymi, lub z jakichś powodów ich nie jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz(...)drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy do smaku. Patelnię smarujemy olejem, układamy po łyżce masy, rozsmarowując dość cienko. Smażymy na rumiano z obu stron. Placki można jeść same lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie jako dodatek do gulaszu ;-) SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona Porzeczkaracji tego że uwielbiam placki ziemniaczane , mogę je jadać codziennie , dziś zapraszam na placki ziemniaczane z dodatkiem dużej ilości cebuli oraz cukinii , smakuje super , można zajadać z gulaszem bądź bez żadnych dodatków . Składniki ( dla 5 osób ) 1 średni kawałek cukinii 10 średnich ziemniaków 3 całe jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)ziemniaki już starte oraz cukinie , dodajemy mąkę otrębową , jajka , oraz cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażoną na oliwie , wszytko bardzo dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku . Smażmy placki aż do wykorzystania masy
Mój Smakskładników. Gotowana jest kasza, którą potem zmiksowaliśmy na gładko w mikserze (ręczny robot też da radę). Surowe są ziemniaki, starte na tarce o małych oczkach – jak na placki ziemniaczane. Do pyz dodaliśmy zwykłej, uniwersalnej mąki, a nie ziemniaczanej, żeby ciasto zachowało większą spoistość. Pyzy można zrobić tylko z kaszy, bez ziemniaków, bo po zmiksowaniu zmienia się(...)minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Krok 3 Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Przełóż do ściereczki, gazy złożonej w kilka warstw, lub gęstego sita i bardzo dobrze odciśnij z wody. Krok 4 Przestudzoną kaszę przełóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw
Niedzielny kucharzCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, postne / wegetariańskie placuszki z cukinii. Przygotowałam je podobnie, jak przygotowuje się placki ziemniaczane. Wyszły bardzo smaczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie placki są smacznym przypomnieniem lata. Placki z cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łopatki do obracania(...)obierać. Do startej cukinii dodaj jajka, cebulę i mąkę. Mąki dodaj tyle, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do placków ziemniaczanych. Masę dokładnie wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż niezbyt duże placki. Kiedy placki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć
blog.moje-pasje.infomasła 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia placków 200 ml śmietany 18% sól pieprz Dzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć(...)pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać"). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać
Świat Domowej KuchniLubię gulasze gdzie obok mięsa są również warzywa. Poza tym mięsny gulasz można ugotować nawet z kurczaka. Placki ziemniaczane z sosem Jesień to pora na ziemniaki. Placki ziemniaczane z samych ziemniaków i te z dodatkiem marchewki lub cukinii smażę przynajmniej raz w tygodniu. Od kiedy jestem w posiadaniu malaksera bardzo lubię tą jesienną potrawę, domyślacie się
codojedzeniaskładniki: 1000 g ziemniaków 100 g marchewki 120 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej majeranek, sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak JedzeniaProsta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do zrobienia ziemniaczane placki. Smaki bardzo fajnie w tym daniu komponują się i wg mnie idealnie do siebie pasują 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszacza miłośników takich podróbów jak kaszanka 😎 Przygotowanie kapusty kiszonej: Kapustę(...)ziemniaczanych: 4-5 umytych i obranych ziemniaków ścieramy na tarce na oczkach ( do tego dania użyłam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na gorące placki
Walijskie Pichcenie