Dzisiaj mamy dla Was pyszną alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Aromatyczne i miękkie, z dodatkiem podgotowanej kapusty włoskiej oraz mąki orkiszowej. Całość uzupełnia aromatyczny sos czosnkowo-roszponkowy na serku mascarpone oraz wędzony łosoś. Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy! Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem Składniki: 1/2 kg ziemniaków cebula dymka (pęczek) 200 g kapusty(...)zmielonym pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę włoską. Mieszamy z jajkiem. Niezbyt grube placuszki, obtoczone w mące, smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki wkładamy do piekarnika (temp. 120 st.C), tak aby w chwili podania były ciepłe. Gotowane placki
Moja Mama Gotujektóra pochodzi z Poznania. Cała moja rodzina uwielbia kluski ziemniaczane . Nikt też nie wzgardzi kotlecikami z ugotowanych ziemniaków. Jednak chyba najbardziej wszyscy uwielbiamy takie właśnie zwykłe placki ziemniaczane. Nie z gulaszem, nie z sosem paprykowym. Po prostu posypane cukrem. Uwielbiam. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz olej(...)także ścieramy na tarce. Dokładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Wykładamy na gorący tłuszcz (ok. 2 łyżek na 1 placek). Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Placki ziemniaczane podajemy na ciepło posypane cukrem. Ilość porcji: ok. 10 szt. Czas przygotowania: ok 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryzagospodarować. Składniki 7-8 sztuk placków ziemniaczanych 250 g surowego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczek, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem przez 10 min. Następnie dodajemy placki pokrojone w kawałki i smażymy intensywnie
R'n'G Kitchenpotraktowane, by tak szybko i pięknie wyrosły, ale według mnie do niektórych potraw po prostu się nie nadają. Przede wszystkim do farszu na pierogi ruskie i właśnie na placki ziemniaczane, które dziś dla odmiany nie są ociekające tłuszczem. Bo wiecie... lato idzie, trzeba wyglądać :D W przygotowaniu dzielnie towarzyszył mi Tefal Cuisin Companion, który kilogram ziemniaków, cebulę oraz(...)bolały, ale ja już na szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby nowe buty... Dobra wróćmy do tematu. Zapraszam więc na placki ziemniaczane, chrupiące, ale z piekarnika. Pieczone na niewielkiej ilości tłuszczu. Podane z czym tylko dusza zapragnie, choć ja przy piątku skłaniam się właśnie do jogurtu, tudzież śmietanki, bo co region
Kuchnia w czekoladziePlacek po zbójnicku to pyszne połączenie placka ziemniaczanego z kapustą, pysznym kotletem drobiowym i sosem czosnkowym. Danie jest syte i bardzo smaczne, polecam. PLACKI ZIEMNIACZANE(...)Smażymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. Ziemniaki i cebule obieramy i ścieramy drobno na tarce lub w mikserze. Dodajemy jajka, sól i mąkę, mieszamy. Placki smażymy na oleju na złoto. Podanie - na placek kładziemy sos czosnkowy, porcję kapusty, na to kotlet i składamy placek. Polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWierzcie, lub nie, ale opisywane poniżej placki ziemniaczane robiłem pierwszy(...)życiu. Jakoś nigdy się nie złożyło. Jak przyszła ochota na placki, robiła je zawsze żona, a że tym razem nie było jej obok, a tak w ogóle to ona napomknęła coś o chęci na placki, to postanowiłem je zrobić. I jak do tego doszło? Placki ziemniaczane: -6 dużych ziemniaków, startych na drobnej tarce -2 duże cebule
BaRepasjest ktoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? Ja chyba nie znam takiej osoby. My uwielbiamy i w miarę możliwości robimy dość często. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam nadzieję, że robicie podobnie? Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki i cebulę(...)tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Zajrzyj również
My World by Dagmara RekPlacki ziemniaczane po Litewsku Na to danie natknęłam się w malutkim barze , we Wrocławiu . Nie wiem czy jest to oryginalny przepis , czy stworzony na potrzeby baru – obstawiam zdecydowanie drugi wariant , ale jest naprawdę smaczny . Odwzorowałam go na bazie smaku , nieco zmieniając niektóre elementy – podciągając pod smaki moich domowników . Efekt końcowy był taki ,że wszyscy w domu(...)złoty kolor z obu stron . Jeden placek , to jedna czubata łyżka , trzeba pamiętać żeby nie smażyć zbyt grubych , gdyż mogą się w środku nie wypiec . Po zdjęciu z patelni warto położyć na papierowym ręczniku , nie będą wtedy tłuste . Na koniec układamy na talerzu i polewamy sosem..pychota Post Placki ziemniaczane po Litewsku pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróży, ale również bardzo smaczne. Podałam je z sosem koperkowym, ale możecie podawać także ze swoim ulubionym sosem np czosnkowym, pieczarkowym itp. Placki najlepiej smakują gorące prosto z patelni. Jeśli chcecie przepis na tradycyjne placki ziemniaczane to zapraszam tutaj Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 1 mały brokuł 4 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , brokuł drobno posiekany, koperek doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać polane sosem
O kuchni z uczuciemPlacki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad(...)podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce
VioletoweKucharzeniePlacki ziemniaczane można jeść na słodko i na słono. Składniki: (z tej ilości składników wyjdzie 6 dużych placków ziemniaczanych) 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać. Ziemniaki i cebule zetrzeć, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz
W kuchni u MonikiPlacki, placki... ziemniaczane(...)ziemniaczane z dodatkiem warzyw... Smażyłam na różne sposoby. Jakie by nie były zawsze smakują. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placki z samej cukinii. Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane. Sprawdźcie i przekonajcie się, że naprawdę smakują wyjątkowo Składniki: 2 cukinie 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki
Kuchnia u KrysiPlacki z cukinii. Całkiem przyjemna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Zrobione we właśnie odmalowywanej kuchni i pod wpływem właśnie czytanej lektury. Nigdy nie byłam fanką kryminałów, ale w księgarni przykuła moją uwagę wyprzedaż -30% i opis na okładce. Książka ma tytuł Granatowa krew , autorem jest Wiktor Hagen, a bohaterem komisarz Nemhauser, który na drugim etacie potajemnie pracuje jako kucharz(...)jest to główną częścią fabuły (choć znaczącą), ale jeśli jest tam napisane, że do placków ziemniaczanych Nemhauser dodaje garam masalę i dzięki temu jest uważany za szczególnie uzdolnionego kulinarnie, to ja ten patent musiałam wypróbować. Tyle, że placki są z cukinii, bo sezon na nią nastał. Spróbowałam, podałam z kleksem śmietany z czosnkiem i przyznaję, przyprawa nadała plackom
W kuchni wieczoremPlacki ziemniaczane to moje ulubione danie. Podaję je z pieczarkami, gulaszem mięsnym lub ze śmietaną. MG lubi po prostu z cukrem(...)razem usmażyłam placki i podałam je z gulaszem warzywnym przygotowanym w 15 minut z mieszanki warzywnej "Hortex" . 12 minut to czas duszenia warzyw plus doprawienie dania i gotowe. To pyszne danie wegetariańskie, czyli na topie. Ostatnio moda na niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne trendy. Placki ziemniaczane z wegierskim
Gotuj Sam!Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Natomiast ja nieco je zmodyfikowałam, a przepis znalazłam na internecie. Chodź jak tak czytam to nie różni(...)się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzem na tarce na grubych albo najmniejszych oczkach w zależności jakie bardziej lubimy placki. Odsączamy połowę wody z ziemniaków
W Moim Magicznym Domu