roku będa grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula Suszone pomidory(...)przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem
Kopystką po garachRegionalne danie, które bardzo szybko się przygotowuje, super smakuje, jest w przygotowaniu banalne, a w smaku oryginalne. Niby ciasto jak na naleśniki przygotowane, a jak placki ziemniaczane podsmażane. Polecam domową kapustę dodawać, a z wielkim smakiem będziecie FUCZKI zajadać. Składniki(...)pieprz, cząber i całość mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Dajemy jej na samym końcu, ponieważ jej ilość zależy od smaku kapusty. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu
Moniki SmakołykiZawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis. Składniki(...)czosnek. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Wlewam bulion, gotuję kilka minut sos a następnie zaprawiam śmietaną. Ściągam z ognia. Dodaję natkę pietruszki. Upieczone gołąbki (Capuns) podaję na plackach ziemniaczanych (Rosti) a całość polewam sosem śmietanowym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaRumiany i chrupiący na zewnątrz, rozkosznie kremowy wewnątrz. Zrobiliśmy słynny francuski placek ziemniaczany Pommes Anna , czyli po porostu ziemniaczki Anny. Jest to danie wspaniałe w swojej prostocie. Przyjmuje się, że historia ziemniaczków Anny sięga XIX wieku, a wymyślił je Adolphe Dugléré, szef kuchni Café Anglais , wówczas jednej z najlepszych paryskich restauracji. W ten sposób oddał cześć Annie Deslions, słynnej(...)naczynie, na wierzch połóż okrągły talerz, następnie odwróć naczynie, aby placek znalazł się na talerzu. Kroimy w pasy lub trójkąty. Rada: ziemniaczki Anny są pyszne solo lub jako dodatek do pieczeni i innych mięs. Ziemniaki – sprawdź nasze inne przepisy na pyszne dania. Artykuł Pommes Anna. Placek ziemniaczany według słynnego francuskiego przepisu pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie
Kulinarna Polskapochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu łyżka(...)oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz
Bon Appetit Małgorzatyprezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich z backstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi! 1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 kwaśne jabłko ocet do skropienia(...)oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek
SMYKWKUCHNIgłówka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał(...)solą do smaku, całość dokładnie mieszamy. Rada: jeśli nie chcecie próbować surowych ziemniaków jak smakują, czy dobrze są doprawione, wystarczy je podsmażyć na oleju (nie chili) jak placka ziemniaczanego. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego
Moniki SmakołykiChrupiący placek ziemniaczany z pysznym farszem z mięsa mielonego i warzyw. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo sycące. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 1100 g ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowego 200 ml passaty pomidorowej 4 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 200 g sera(...)podanych składników wychodzą mi 3 placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. 4. Na jedną połowę placka wykładamy część farszu, posypujemy szczypiorkiem i serem . Składamy na pół, przykrywamy patelnię i chwilę smażymy. Gotowe… Smacznego !!! Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie placka z farszem. Artykuł Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu
karolgotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ten aromatyczny i pełen smaku gulasz po węgiersku można podawać na wiele różnych sposobów. Tradycyjnie z ziemniakami i surówką, ale także z chlebem czy plackami ziemniaczanymi. Przyznam szczerze, że w naszym domu ta ostatnia wersja pojawia się najczęściej. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny gulasz po węgiersku. Idealny na obiad dla całej rodziny. Zapraszam(...)upływie czasu w 100 ml wody rozpuścić łyżkę mąki. Całość wlać do gotującego się gulaszu. Gotować, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy gulasz podawać z ziemniakami, chlebem lub plackami ziemniaczanymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz węgierski pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plkoperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion(...)dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu! Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych. The post Pieczarki smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. Udostępnij Gulasz z cielęciny – składniki 500 g cielęciny(...)mieszaninę wlać do garnka z gulaszem, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gulasz z cielęciny można podawać np. z kaszą gotowaną na sypko, ziemniakami z wody lub plackami ziemniaczanymi . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z cielęciny pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparygulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. Udostępnij Gulasz z cielęciny – składniki 500 g cielęciny(...)mieszaninę wlać do garnka z gulaszem, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gulasz z cielęciny można podawać np. z kaszą gotowaną na sypko, ziemniakami z wody lub plackami ziemniaczanymi . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gulasz z cielęciny pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyZamieszałam delikatnie i przystąpiłam do smażenia, z tym, że 3 bliny usmażyłam tak jak naleśniki, czyli na patelni tylko muśniętej olejem, a jeden usmażyłam na tłuszczu, tak jak placki ziemniaczane. Dodatek gryki nadał im specyficzny smak, mnie on bardzo spasował:) Wczoraj jedliśmy je rodzinnie (oczywiście zrobiłam ich więcej) i w 3 wersjach: z kwaśną śmietaną, musem malinowym(...)Dzięki! Kto nie jadł polecam zrobić i przekonać się, że to pyszne:) ren-ya 2012/01/11 15:35:33 Jej, a ja zawsze myślałam, że bliny, to inna nazwa placków ziemniaczanych... W tej sytuacji okazuje się, że w życiu blinów nie jadłam! Gość: Aleksandra, 94-192-250-192.zone6.bethere.co.uk 2012/01/11 23:16:17 Cudowne! Ślinka cieknie :) Gość: onionchoco
Zdrowa Kuchnia Sowy