Kolejny pyszny obiad przygotowany nie przeze mnie. Mąż przejął pałeczkę obiadową - w tygodniu. Zawsze zachwycał się moimi plackami ziemniaczanymi - teraz wypadła jego kolej do ich przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków): ok 1 kg ziemniaków 4 jajka(...)pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz tak smakowity, że warto zgrzeszyć
Kuchnia po mojemubardzo lubiane przez moich domowników.Teraz , w miesiącu wrześniu, czyli czasie kiedy na polach królują wykopki wszelkiego rodzaju placki, baby czy kartacze pojawiają się częściej. Ale urozmaicam smak tradycyjnych dań różnymi dodatkami, tak jak np zwykłe placki ziemniaczane uszlachetniłam dodatkiem do nich w postaci wędzonego łososia. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 jajka(...)śmietana 18% Świeży koperek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulką. * Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mękę, sól, pieprz, dobrze mieszamy. * NA mocno rozgrzanym oleju smażymy placuszki na rumiano z obu stron. *Każdy placek osączamy z nadmiaru tłuszczu. Nakładamyna każdy po łyżeczce śmietany,na to po paseczku łososia. Można dać koperek jeśli
Z Majeczką w kuchniponiedziałek, wtorek i środa ziemniaki, ziemniaki w czwartek i piątek, ale w sobotę, dla odmiany ... ziemniaczany kugel. Ludowa piosenka w Jidisz Kontynuujemy kuchnię aszkenazyjską. Tym razem specyficzny placek ziemniaczany, bo w porównaniu do klasycznego kugla , jest z dodatkiem mąki i drożdży. Podobno żydowskie kobiety chciały w ten sposób dodać ciężkiemu, a przez to nie każdemu przypadającemu do gustu kuglowi
Kryzysowa Książka Kucharskaszybkie placuszki Co to są fuczki? Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę. Dla mnie te placki to „kulinarny sztos” i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej
Tajemnice Smakuwyczuwalną nutą wędzonych żeberek. To pozycja obowiązkowa po ciężkiej, męczącej podróży i prawdziwy ratunek dla przemarzniętych wędrowców. Po zupie przyszła kolej na drugie danie. Waham się między plackami ziemniaczanymi, a golonką pieczoną w piwie. Finalnie jednak mój wybór pada na placki z gulaszem wołowym i mieszanką sałat oraz piwo Pszeniczne. Co to było za danie! Prawdziwa uczta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli znudziły się Wam placki ziemniaczane, szukacie odmiany, chcia ł am zaproponowa ć Wam chrupi ą ce placki marchewkowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, podane z kwaśną śmietaną mogą być miłym zaskoczeniem dla domowników. Smacznego! SKŁ ADNIKI (na ok. 25 sztuk) 500 g marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki
La grande e la piccola cuocaRobi się je podobnie jak placki ziemniaczane, głównym składnikiem jest jednak kalafior. Ten przepis to nasze nowe odkrycie. Placki kalafiorowe wychodzą tak, że palce lizać! Przepis na placki kalafiorowe Składniki: średni kalafior, średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia. Zrób tak: różyczki kalafiora zmiksuj na grysik
Kulinarna PolskaChrupiące, smaczne i proste w wykonaniu placki ziemniaczane na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Cukinia ½ kg Jajko 1 szt. Tymianek świeży posiekany 1 łyżka Mąka pszenna 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć
Tradycyjna KuchniaSuper proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane, które można zrobić również z młodych ziemniaków. Dodatek szpinaku sprawia, że placki mają piękny, zielony kolor oraz bardzo oryginalny, delikatny smak
AniaGotuje.plTakie placuszki to smaczna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i mają piękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasame naturalne składniki (suszone). Składniki: krupnik Dania Babci Zosi SyS 1 litr wody opcjonalnie: noga z kurczaka + 3/4 szklanki wody + suszona lub świeża pietruszka 2 opakowania placków ziemniaczanych klasycznych Dania Babci Zosi SyS 2 jajka 400 ml wody Przygotowanie: Krupnik: Szybka wersja wg producenta: Zawartość obu torebek wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia(...)szklanki wody. Gotuję na małym ogniu około 40 minut. Opcjonalnie doprawiamy. Krupnik podajemy posypany pietruszką (świeżą lub suszoną). Placuszki ziemniaczane: Zawartość obu torebek mieszamy z 400 ml wody. Dodajemy 2 jajka. Odstawiamy na około 10 minut (do zgęstnienia masy). Placki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z krupnikiem. Smacznego
Słodkie okruszkidaniem zaczęła się od wielkiego zdziwienia, kiedy to kawałek zimnego, ziemniaczanego placka dostałam do kawy (w jedenej z kafejek w Barcelonie)! Pomyślałam wariacto. Pewnie zostało z wczorajszego obiadu, dlatego dziś dają gratis do kawy. I jeszcze nazywają to tortillą, kiedy tortilla kojarzy się jednoznacznie z cienkim pszennym plackiem, w który zawija się co się chce. Okazało się jednak(...)cebulę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie wlewamy masę jajeczno- ziemniaczaną. Patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy tortillę przez około 8 minut. Natępnie zdejmujemy pokrywkę, przykładamy duży talerz. Obracamy patelnię tak, żeby placek leżał na talerzu. Kładziemy patelnię z powrotem na ogień i delikatnie zsuwamy tortillę, tak żeby piekła się z drugiej
Mama z miastaPlacki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność(...)smażymy na złoty kolor , na dość głębokim oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBardzo lubię placki ziemniaczane, jednak nie zawsze mam chęć na stanie przy patelni i smażenie, dlatego wtedy piekę je w piekarniku- dużo prościej i szybciej :) Fakt, tak przygotowane placki nie smakują identycznie jak smażone na tłuszczu, są jednak bardziej chrupiące i 'zbite', a przede wszystkim nie są przesiąknięte tłuszczem, przez co są mniej kaloryczne i nie obciążają(...)wersja bardziej przypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te z marchewką i cukinią :) Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki- 1,2 kg * jajka- 2 szt. * cebula- 1 szt. * mąka ziemniaczana- 1 łyżka (w razie konieczności) * olej ryżowy- 2 łyżki * sól, pieprz Ziemniaki obrać, zetrzeć
Kraina Miodem Płynąca