kurczakiem, suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone to szybki obiad, na który wybór pada najczęściej w tygodniu. Makaron z aromatycznym sosem i mięsem, podany z ostrzejszą i orzechową w smaku rukolą. Dodatkiem jest ostra papryczka, która świetnie kontrastuje z delikatnym mascarpone. Wystarczy podsmażyć mięso, zrobić sos i ugotować makaron. Makaron może być dowolny, a do dania można wrzucić jeszcze mrożony zielony(...)posiekane 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych 250 g serka mascarpone 1 ostra papryczka posiekana drobno sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do podania tarty ser, rukola, natka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam olej. Mięso myję, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażam cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję mięso, suszone pomidory
Zasmakuj Kuchniowocu się pojawił. O jestem przekonana, że był tutaj potrzebny. Kurczak, dobrze doprawiony i pikantny połączony z soczystością brzoskwini, chrupkimi ziarnami dyni i kruchą, lekko orzechową w smaku rukolą… A sosy: majonezowo-jogurtowy i ketchup spajają dodają, lekko „kebabowej” nuty. Pyszna, egzotyczna sałatka- nada się i na przyjęcie i na lunch do pracy. Składniki : filet z kurczaka pieprz, sól(...)curry, chili, zioła prowansalskie czosnek w proszku, czarnuszka olej do podsmażenia pozostałe: pestki dyni ( podsmażone na sucho na patelni) brzoskwinia z puszki rukola świeża sos I : 3 łyżki majonezu + 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sos II : ketchup pikantny Fileta kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami ( wedle uznania ale polecam koniecznie dodać chili i czarnuszkę 😊 ) i smażymy na niewielkiej ilości
Domowe ciastacienkie paski – 1 mała cebula czerwona pokrojona w cienkie krążki – 2 kulki mozzarelli – 100 g sera z niebieską pleśnią – garść orzechów – 50 g rukoli – sól Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i pozostałą wodę(...)pokrojoną w plasterki obraną gruszkę, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, pokruszoną mozzarellę oraz ser pleśniowy. Na końcu połóż orzechy. Piecz w maksymalnej temperaturze około 10 minut. Przed podaniem ułóż rukolę. Artykuł Pizza z gruszką i rukolą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpochodzi z serwisu Kwestiasmaku, który lata temu ściągnęliśmy i co jakiś czas używamy. Sałatka jest bardzo prosta, choć sporo w nich składników, które wspaniale przenikają się smakami. Orzechy i rukola nadają orzechowego smaku i chrupkości, kuskus stanowi aksamitną bazę, w której jak rubiny połyskują nasionka granatu, twardawe, chrupiące, lekko kwaskowe, jako kontrast dla słodkich, miękkich winogron. Do tego wszystkiego wytrawny(...)pracy, ale doskonale sprawdzi się w roli przekąski podczas imprezy. Składniki: Serek kozi (najlepiej rolada) 50 g Szklanka kuskus Garść zielnych winogron Garść orzechów włoskich 1 mały granat Garść rukoli Sól i pieprz do smaku Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Mały, starty ząbek czosnku Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus (polecamy
Niedzielny kucharzorzechami. Jeśli zaś do tego połączenia dodamy cząstki świeżej pomarańczy zyskamy niebywałą lekkość i smak. Podobno – ja z uwagi na uczulenie miałam wersję bez pomarańczy;) 3-4 garści rukoli 1 pomarańcza 80-100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur błękitny) garść/dwie orzechów włoskich 1 łyżka miodu Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)miodu sól, pieprz Umytą rukolę rozkładamy na talerzach, lub dajemy do miski (w zależności od tego jak chcemy sałatkę podać-jeśli ma stanowić dodatek do obiadu, można wymieszać całość w misce). Pomarańczę myjemy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Filetujemy – pozbawiając cząsteczki pomarańczy białych błonek. Każdą cząstkę kroimy na pół. Rozkładamy na rukoli. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Dodajemy
Smaki Na Talerzurazem spaghetti. Więcej na temat tego makaronu marki Diet Food napiszę w osobnym poście, jednak zanim go opublikuje chciałem sprawdzić jak smakuje. Dlatego dodałem do niego suszone pomidory oraz rukolę. Trzeba przyznać, że wyszedł bardzo smaczny obiad w dosłownie 10 minut! Składniki 1 opakowanie Diet Pasta Makaron konjac – spaghetti 80 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami (po odsączeniu(...)rukoli (garść) Sól, pieprz Przygotowanie Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je na patelnię z odrobiną oleju z ziołami, którym są pokryte. Podsmażamy je kilka minut, aż zaczną bardzo ładnie pachnieć. Otwieramy paczkę z makaronem konjac Diet Pasta i wrzucamy go na durszlak. Musimy go dokładnie przepłukać ciepłą wodą. Następnie dodajemy go do naszych pomidorów i podsmażamy razem
Programista w kuchnisię z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się kolorystycznie. Akcentem rybnym jest łosoś wędzony, który może być zastąpiony każdą inną rybą. Wachlarz jest szeroki. Składnikiem najbardziej przyciągającym wzrok(...)osoby: Składniki: 8 jajek przepiórczych 150 g łososia wędzonego atlantyckiego 3 upieczone lub ugotowane buraki 1 garść pomidorków koktajlowych 1 czerwona cykoria 2 garści rukoli oliwa z pierwszego tłoczenia 1 łyżka masła 1 cytryna sól mineralna biały pieprz Karmelizowane buraki: Upieczone i obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy
Wino Francja Kuchniagodziny potrzebnej na upieczenie buraków – kupcie gotowe :) Składniki na sałatkę (2 porcje) 1,5 pieczonego buraka 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 2 garści rukoli awokado szypiorek Składniki na winegret 1,5 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy Winegret – przepis Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce(...)wszystkie smaki. Sałatka z pieczonych buraków i awokado – przepis Buraki, fetę kroimy w kostkę. Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę. Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem i całość polewamy przygotowanym sosem winegret. Smacznego! Artykuł Sałatka z pieczonych buraków i awokado pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosta, a zarazem bardzo efektowna sałatka pełna smaku: słodkie i soczyste figi, wyrazista, lekko orzechowa rukola, pachnąca szynka szwarcwaldzka oraz chrupiące orzechy włoskie - wszystko polane pysznym dressingiem miodowo - musztardowym... 💓😋 5 minut roboty i wyjątkowa kolacja lub przekąska gotowa! SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 garści rukoli 4 figi 6 - 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej(...)DRESSING: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy lub oleju sól i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: SAŁATKA : Na talerz wyłóż rukolę, a na niej poukładaj pokrojone w ćwiartki figi, plasterki szynki zawinięte w różyczki, ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Wierzch posyp orzechami włoskimi. DRESSING ; W szklance wymieszaj miód i musztardę oraz
Słodko-Słony Świat Ilonyzaczynam przygotowywać burgery sama. Testuję różne smaki i wariacje – te z orientalną nutą podbiły nie tylko moje serce, ale i żołądek. Soczyste, słodkie mango w połączeniu z burgerem, rukolą i Sosem Kieleckim curry to prawdziwy kosmos. Wyszły znacznie smaczniejsze niż z większości burgerowni. Mięso doprawione jest jedynie kolendrą, sosem Worcester i sprawdzoną, Kielecką Musztardą sarepską, która zaostrza smak(...)łyżka cukru 1 nieduże jajko 75 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + sezam Dodatki: 1 czerwona cebula 1 dojrzałe mango 4 plastry sera cheddar świeża rukola majonez Sos Kielecki curry Bułki maślane: Bułki maślane najłatwiej zrobić za pomocą miksera (nada się zarówno planetarny, jak i zwykły, ręczny z końcówką typu hak). Do misy robota wlewamy pół szklanki
Poezja smakurynku spotkaliśmy rukolę z domowej uprawy. Ponieważ dawno nie robiłam sałatki z rukoli, chętnie ją kupiliśmy. Powstała prosta, bardzo smaczna sałatka, z dodatkiem orzechów, gruszki i parmezanu. Idealna na lunch lub kolację. Polecam! składniki 70 g rukoli 50 g orzechów włoskich, obranych, lekko pokruszonych 40 g tartego parmezanu lub dowolnego twardego seta typu parmezan 1/2 gruszki
Stare GaryGrzanki i to nie byle jakie, bo z dodatkiem pesto z rukoli i słonecznika. Z mocno zielonym kolorem i zapachem prażonego słonecznika zapraszam na wizualną degustację ;) Bazowałam na przepisie od Oli z Kuchni szeroko otwartej. Składniki 2 garście rukoli 2 ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z […] Artykuł Pesto z rukoli
Pink Envelopekoktajlowych. Do tego lekko podsmażone prosciutto oraz kawałki mozzarelli. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu do klasycznej wersji ma znacznie mniejszą zawartość tłuszczów. Wykończenie stanowią charakterne listki rukoli. Jeśli Wy też gustujecie w takich daniach, bardzo Wam polecam przygotowanie takiego makaronu. Jest to prosta, dosyć szybka i smakowita opcja obiadowa lub kolacyjna. ok. 350 g makaronu tagliatelle(...)puszka polpy (pulpy) pomidorowej (+ opcjonalnie dodatkowo 3 pomidory) 200 g pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii 100 g prosciutto crudo 1 op. mozzarelli w zalewie Galbani (u mnie light) garść rukoli szczypta oregano sól, pieprz, cukier Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i stale mieszając (by się
Smaki Na Talerzuilość domowników, koniecznie zwiększcie składniki. 6-8 średniej wielkości ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 100 g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej) 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dressing: 1 ząbek czosnku 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy(...)minutach). Odstawiamy do przestudzenia. Fasolkę szparagową oraz zielony groszek gotujemy krótko w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy. Do słoiczka wlewamy oliwę, ocet winny oraz musztardę. Potrząsamy dokładnie aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane anchois
Smaki Na Talerzu