letnie przyjęcia w ogrodzie proponuję Wam przepis na pyszną pizzę z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i gorgonzolą. Spód do pizzy możecie przygotować według własnego lub mojego przepisu, bądź użyć gotowego spodu. Przygotowanie : 5 min. Pieczenie : 15 min. Proporcje dla 4 osób : ● 250 g pieczarek ● 1 szalotka ● 20 g masła lub oleju słonecznikowego ● 1 duży spód do pizzy(...)prostokątny lub okrągły) gotowy lub własnego wypieku (przepis poniżej) ● 200 g sosu pomidorowego ● 1 garść pomidorków koktajlowych ● 150 g gorgonzoli ● 50 g startego parmezanu ● kilka listków rukoli Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na patelni podsmaż na maśle wymieszanym z odrobiną oleju drobno posiekaną szalotkę i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, mieszając. Na lekko podpieczonym spodzie pizzy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawitamin z grupy B. To tyle o tym wspaniałym warzywku, a teraz już zapraszam Was do przepisu na przepyszne carpaccio z kalarepki. Składniki: 1 kalarepka, ser feta, 80g, garść rukoli, łyżka pestek dyni ( tutaj przeczytacie o tym, dlaczego warto je jeść), 5 orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek extra virgin. Sposób przygotowania Kalarepkę pokrój w cienkie plastry, ułóż(...)talerzu. Następnie rozłóż rukolę oraz pokruszoną fetę. Na koniec posyp danie posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami i pestkami dyni. Całość skrop oliwą z oliwek. WARTOŚCI ODŻYWCZE: około 535kcal Białko: 20,7g Węglowodany: 18g Tłuszcz: 45,2g Błonnik pokarmowy: 8,2g Ładunek glikemiczny: 7,9g Spróbuj także: carpaccio z buraka , sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami. Jeśli chcesz być
Natka PietruszkiProste i szybkie danie bezmięsne. Do klasycznego sosu pomidorowego dodałam ser gorgonzola, który pozostał mi z poprzedniego obiadu. Słodko-słony smak sosu, makaron i obowiązkowo rukola, dały kombinację pysznego dania obiadowego na bazie makaronu. 300-400 g ulubionego makaronu 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera gorgonzola 2 płaskie łyżeczki cukru 2-3 łyżki(...)słodkiej śmietanki sól, pieprz olej około 40 g rukoli Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę. Smażymy aż do jej zeszklenia. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy na średnim ogniu aż do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawiamy
Smaki Na TalerzuPolecam Wam przepis na lekką, letnią sałatkę z rukoli z dodatkiem melona, fety, pomidorków i prażonych ziaren słonecznika. Aromatyczna, orzeźwiająca i, co nie mniej ważne, prosta i szybka do przygotowania. składniki: 50 g rukoli 100 g sera typu feta 1/3 dojrzałego melona (około 400 g) 100 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki ziaren słonecznika(...)łyżki oleju 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki ostrej musztardy wykonanie: Rukolę układam na talerzu, dodaję przekrojone na pół pomidorki, pokrojonego w kostkę melona (możecie wyciąć kulki specjalną łyżeczką) oraz kostki fety. Ziarna słonecznika podgrzewam na suchej patelni do zrumienienia. Składniki sosu mieszam dokładnie, gotowym - dekoruję sałatkę tuż przed podaniem. Wierzch posypuję prażonym słonecznikiem
babka w formiePizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i muszę przyznać, że jako dodatek do pizzy bardzo mi smakowały. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść krewetek polecam spróbować je właśnie pod taką postacią. Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć(...)łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut (do czasu
KuchniaWeDwoje.plszybki sposób na pozbycie się resztek z lodówki. Do jej przygotowania użyłam kilka kromek czerstwego chleba, a także kawałek wędzonej piersi z kurczaka, która została po robieniu sałatki, zalegającą rukolę i ser żółty, a także cebulę, którą zawsze się w domu znajdzie. Możecie oczywiście użyć innych dodatków, jakie akurat macie w lodówce: resztki wędlin, pieczonego mięsa z obiadu, paprykę, kukurydzę(...)chlebową z patelni: 4 kromki chleba (może być czerstwy) 2/3 szklanki mleka 3 jajka oregano, bazylia, papryka ostra, sól, pieprz Dodatki: pół wędzonej piersi z kurczaka niewielka cebulka garść rukoli około 100 g sera żółtego około 2 łyżki konfitury z żurawiny Przygotowanie Chleb rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie, kiedy chleb
e-PrzepisyKulinarnetakże wapnia i fosforu. Składniki na sałatkę z kaszą sorgo, burakiem i kozim serem (3-4 porcje): 400 g buraków 150 g sera koziego (feta) 3 garście rukoli (30 g) 100 g kaszy sorgo czerwonej garść pestek słonecznika 3 łyżki oleju lnianego łyżka miodu łyżka octu balsamicznego (może też być sok z cytryny lub ocet winny) sól, pieprz(...)miękkości przez 1,5 – 2 godziny. Można też kupić ugotowane już buraki, zaoszczędzi to trochę czasu. Buraki po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Olej lniany, miód, ocet i przyprawy mieszamy ze sobą. Kaszę, buraki i rukolę przekładamy do jednej miski i mieszamy. Następnie nakładamy
e-PrzepisyKulinarnecyklu sezonowym: “ Kalendarz Smaków “. Burak jest u mnie jednym motywów przewodnich lutego. Pizza z burakiem Jednym z moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego buraka. Tak też zrobiłam i nie żałuję! Szukając informacji na temat buraków(...)szklanki oliwy, np. oliwy z oliwek lub z pestek winogron nadzienie: 2-3 upieczone buraki 100 g sera feta 1 kulka sera mozzarella (125 g) ok. 50 g świeżej rukoli 2 łyżka oliwy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 400 ml ciepłej wody. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na kwadrans, by zaczyn rozpoczął pracę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oregano
Wiszniówkaniezwykle prosta w przygotowaniu i ma specyficzny, delikatnie słony smak. Sprawdź przepis: Idealna pasta z awokado Składniki 100g sera koziego 4-5 suszonych pomidorów 2-3 suszone morele garstka rukoli sól pieprz łyżeczka miodu Pasta z koziego sera – przepis Suszone pomidory i morele kroimy w drobną kostkę. Rukolę drobno siekamy. Pokrojone składniki mieszamy i łączymy razem z kozim serem(...)następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Pastę układamy na pieczywie i możemy ją przyozdobić orzechem włoskim i rukolą. Smacznego! Artykuł Pasta z koziego sera i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego 15 minut, które pizza spędzi w piekarniku i cieszcie się smakiem dania prosto ze słonecznej Italii. Możecie użyć dowolnych składników, ja uwielbiam pizzę z włoską szynką i rukolą. Sprawdź przepis na Pizza na jogurcie naturalnym Składniki duża tortilla 15o ml passaty pomidorowej szczypta oregano kulka mozzarelli szynka włoska – Prosciutto crudo Rukola Oliwa sól pieprz Suszone pomidory Pizza(...)Układamy na niej szynkę i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut. Po wyjęciu układamy na wierzchu suszone pomidory i rukolę. Jeśli lubimy możemy skropić pizzę oliwą z oliwek. Pyszna włoska pizza w 15 minut Pyszne! Artykuł Pyszna włoska pizza w 15 minut pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczywiście spełnia założenia zdrowej diety Polecam podać ją z ulubionym pieczywem i zjeść jako lekką kolację. Sałatka z tuńczykiem, fetą i oliwkami – składniki (2 porcje): 2 garście rukoli, około 100g tuńczyka w sosie własnym, 60g fety, 10 czarnych oliwek, 1 żółta papryka, garść pomidorków koktajlowych. Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, łyżeczka miodu(...)łyżeczka musztardy. Sposób przygotowania Najpierw wrzucamy do miski rukolę. Następnie kroimy w kosteczkę paprykę, a pomidorki w ćwiartki i dodajemy je do miski. Później przepłukujemy oliwki na sitku, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Następnie kroimy w kostkę fetę, a tuńczyka porządnie odsączamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Na koniec składniki dressingu porządnie ze sobą mieszamy. Gotową sałatkę
Natka PietruszkiŚwietnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi, a także na romantyczną kolację z drugą połówką. Smacznego! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ Składniki: 200 g rukoli 2 dojrzałe gruszki 2 sery z niebieską pleśnią 1 opakowanie szynki parmeńskiej 3/4 szklanki orzechów włoskich Sos : 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka(...)musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć, a następnie ułożyć na półmisku. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki. Ułożyć na rukoli. Gruszkę obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda. Następnie pokroić w kosteczkę średniej wielkości. Ułożyć na szynce parmeńskiej. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser z niebieską pleśnią. Całość posypać orzechami. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Przepiski.plBardzo lubię jesień za jej bogactwo kolorów. To też dla mnie sezon na wszelkie sałatki, w których dominuje u mnie mizuna lub rukola w towarzystwie pieczonych buraków. Dziś do nich serwuję mango i mozzarellę. A żeby coś chrupnęło, dodaję seler naciowy. Nie może też zabraknąć chili i dobrego, polskiego oleju. Składniki (na 2 porcje): 2 garści mizuny lub rukoli pół(...)pół mango 150 g mini mozzarelli łodyga selera naciowego chili łyżeczka płynnego miodu pół łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oleju lnianego pieprz grubo mielony Mizunę lub rukolę dokładnie wypłukać. Rozrzucić na półmisku. Buraki pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Rozrzucić na sałacie. Mango obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić na talarki. Chili rozdrobnić dowolnie
Weekendy w domu i ogrodziewięc możecie mi zaufać. To danie to sztos dla gości ale nie tylko, bo pamiętajcie my jesteśmy najważniejszy, bo kto nas rozpieści jak nie sami. Składniki: rukola świeże figi ser pleśniowy burak pieczony lub gotowany pestki słonecznika sos miodowo-musztardwy ocet balsamiczny kremowy do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rukolę rozłożyć na talerzach(...)liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego, figę obrana i pokrojoną w kostkę; Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami słonecznika i ozdobić balsamico talerze. Sos: w misce wymieszać 3 łyżki musztardy dijon, dodać 1 łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę soku z cytryny,dwie łyżeczki oleju i łyżeczkę wody przegotowanej. Wszystko dokładnie wymieszać
pieprzny smaczek