placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:80/337)

Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 363

wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką

Czarnawisienka
Dietetyczna babka ziemniaczana (z cukinią) 177

babki ziemniaczanej dodaje się również skwarki lub podsmażoną kiełbasę, jednak w moim domu rodzinnym od zawsze pomijaliśmy ten etap i właśnie taka babka smakuje mi najbardziej. Placek ziemniaczany najlepiej smakuje na gorąco z zimną maślanką, chociaż można go również podawać po odsmażeniu następnego dnia. Babka tradycyjna, w porównaniu do tej odchudzonej jest dużo bardziej zbita i klejąca się

Feel Eat
Pikantne placki z dyni w trzech wersjach 180

dynia (sł) 2. wyciśnięty czosnek (o) 3. sól (sn) 4. mąka i otręby 5. kurkuma (g) Masę po wymieszaniu kładłam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyłam podobnie jak placki ziemniaczane. Potem dopiero przyszło mi do głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki czy pankejki. Placki zjadłam najpierw

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 196

tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi.   Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste. Z przygotowanej masy smażymy,  malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny. Dekorujemy koperkiem i cytryną

Kulinarny karnet Christophera
Placki cukiniowo-marchewkowe 57

Mój tata od zawsze był wielkim fanem placków ziemniaczanych. Mógłby je jeść co tydzień, a i tak by mu się pewnie nie znudziły. Moja mama miała jednak na ten temat nieco inne zdanie...  Choć placki w naszym jadłospisie pozostały, ziemniaki poszły jednak w odstawkę zastąpione innymi warzywami. Pyszne chrupiące placki możemy przygotować z większości warzyw

Z notatnika dietetyka
Placki z cukinii 106

swojej kuchni na wiele sposobów. Częściowo robię przetwory na zimę, a częściowo zużywam na bieżąco. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tego warzywa są placki z cukinii . Robi się je tak samo jak tradycyjne placki ziemniaczane, jednak ze względu na to, że cukinia zawiera dużo wody należy ją dokładnie odsączyć. W przeciwnym razie ciasto będzie za rzadkie(...)dodając więcej mąki placki nie będą zbyt smaczne. W moim przypadku do ciasta dodałam jeszcze pokruszony ser feta, który podczas smażenia roztopi się i ładnie zwiąże placki z cukinii . Dodając ser feta musimy pamiętać, że jest on słony, dlatego z solą należy postępować ostrożnie, aby nie przesolić placków. Delikatne, lekkie i chrupiące placki z cukinii to pomysł

Danka Pichci
Placki ziemniaczane 189

muszą być placki ziemniaczane ..przygotowałam więcej ziemniaków i przy okazji upiekłam też i babkę ziemniaczaną w multicookerze..troszkę za mocno się przypiekła [ za wysoką temperaturę ustawiłam], ale zjedzona była ze smakiem.  1 kg obranych ziemniaków  2 jajka  1 cebula  1,5 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól,pieprz(...)majeranek szczypiorek  Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach  dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać  mąkę i przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobań np. z gęstą kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim

Moje domowe kucharzenie
Placki cukiniowe 180

wiele razy, a o dziwo przepis się jeszcze nie pojawił tutaj. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Zdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj . Placki cukiniowe Składniki: - 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

Corner With Recipes
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 135

rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony.  Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego

królestwo garów
Pieczone placki z cukinii 161

Placki z cukinii są podobne do placków ziemniaczanych, choć moim zdaniem są delikatniejsze w smaku. Choć możemy przygotować je w ten sam sposób co ich ziemniaczane odpowiedniki, czyli usmażyć na patelni, ja dziś postawiłam na wersję beztłuszczową - czyli po prostu upiekłam je w piekarniku. Dzięki temu są trochę lżejsze od klasycznych smażonych placków, idealnie więc nadają się

Z notatnika dietetyka
Babka ziemniaczana 177

ziemniaczanej najlepsze są ziemniaki typu C i B, to na przykład: Orlik (B), Bryza (C), Jutrzenka (C), czy Grecja (C). Pisałem o nich przy okazji przepisu na placki ziemniaczane . Składniki na babkę ziemniaczaną znajdują się w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis , aby było Ci łatwiej znaleźć. Kiełbasę i boczek w kostkę Kiełbasę

ugotuj-przepis.pl
Racuchy ziemniaczane 219

 można przygotowywać na wiele sposobów. Można przyrządzić je w wersji słodkiej oraz słonej .  Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe lub być pysznym pożywnym śniadaniem . Uwielbiam placki ziemniaczane , ale ile można je robić. Postanowiłam je nieco urozmaicić, i  w ten sposób na moim stole pojawiły się tym razem racuchy ziemniaczane. Wyszły przepyszne. Bardzo delikatne(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia gotowania Ilość porcji: ok 60 placuszków Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt

Pobite gary Barbary
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 187

napój ogórkowy. Można by rzec, że orzeźwiający ten napój głównie ze względu na sporą zawartość pieprzu w połączeniu z octem. Niemniej jednak sporo świeżego kopru nadaje charakteru całości. Placki ziemniaczane można zaliczyć do jednych z gorszych jakie jadłem. Mimo iż wyglądały naprawdę ładnie, to wewnątrz znaleźliśmy jedną wielką wodnistą papkę. To co łączy kolejną potrawę z plackami

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania