Dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane BEZ MĄKI na ostro z papryką czerwoną. Podaje je z jogurtem naturalnym. Polecam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 2 ząbki czosnku Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję(...)wbijam jajka. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję sól i pieprz, czosnek oraz paprykę ostrą i chilli. Mieszam dokładnie. Na patelnię wylewam olej, rozgrzewam. Za pomocą łyżki formuję placki i kładę porcję na gorący olej. Smażę z obu stron na rumiano. Po upieczeniu kładę na ręcznik papierowy by zebrać nadmiar tłuszczu. Podaję z jogurtem naturalnym. Smacznego
Gotowanie Patkibeztłuszczowe . Moje wcześniejsze doświadczenia z nimi były raczej średnie – koniec końców i tak musiałam dodawać olej lub masło, bo placki, kotlety czy jajka przywierały do powierzchni. Ale patelnia tytanowa Woll Diamond Lite znowu mnie zaskoczyła! Placki ziemniaczane czy rosti bez tłuszczu? Proszę bardzo! Jajka sadzone bez masła? Czemu nie. Pancakes na śniadanie na suchej patelni(...)temperaturę w każdym miejscu. 8 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. Równomiernie nagrzewanie sprawdziłam np. podczas smażenia naleśników – gdy przewracałam placek na drugą stronę, cały był rumiany dokładnie w takim samym stopniu. A już traciłam wiarę w to, że to możliwe. Odpinany uchwyt Czy może być coś wygodniejszego niż patelnia
Na-talerzu.plcałości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała i naprawdę świetnie(...)kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych lub miksujemy za pomocą miksera. (Odlewamy nadmiar soków, jeśli jest za dużo, ilość jej zależy od ziemniaków). Cebulkę siekamy bardzo drobno, a mąkę mieszamy z kurkumą, koperkiem, solą, papryką
Moniki Smakołykilubi placki ziemniaczane ? Wiem, że ich klasyczna wersja jest najlepsza, ale dla urozmaicenia czasami dodaję do nich różne warzywa, ser oraz inne składniki. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są naprawdę smaczne i mega chrupiące. W moim domu sprawdziły się niejednokrotnie! To kto skusi się na takie połączenie? Polecam(...)jajka, mąkę pszenną oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu - z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym
Di gotujePlacki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne. SKŁADNIKI : 1,2 kg ziemniaków 300 g kiszonej kapusty beczkowej 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli pieprz do smaku olej do smażenia(...)wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy. Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią z jednej i drugiej strony. Podajemy ciepłe z kleksem śmietany i koperkiem lub sosem i pieczenią. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje MarioliPlacki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko sos: ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm. Sos: Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła przez około 3-4 minuty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby - jeśli
Lena Gotujeprzepis na smaczne placuszki z dyni, a że jesienne potrawy powinny być pełne smaku i mocno rozgrzewać, placuszki są z dużą ilością aromatycznych przypraw. Niczym nie ustępują plackom ziemniaczanym i myślę, że bez problemu, podobnie jak te pierwsze, znajdą liczne grono amatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki dyni startej na średnich oczkach (u mnie Hokkaido razem(...)gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną. Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mekłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane, w różnych wersjach smakowych je przygotowuję, smakują nam bardzo...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięspecjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom ziemniaków... Kochani jednocześnie przypominam o konkursie . Zapraszam serdecznie podzielcie się ze mną swoimi zdrowymi przepisami(...)Ziemniaki obieramy i ucieramy na tartce o grubych oczkach. 2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykanatka pietruszki 1/2 pęczka W robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz(...)zamieszać, wsypać z sita grzyby, sól, pieprz mielony i dusić z 10 minut, wlać śmietanę i na średnim ogniu gotować z 3 minuty. Placki podać z grzybami i natką pietruszki - bardzo smaczne, chrupiące placki ziemniaczana z grzybami prawdziwkami w śmietanie, doskonałe danie na obiad, na kolację.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRosti to placki ziemniaczane , wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym. Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu. Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą. Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem. Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie! Niesamowicie chrupiące! Gwarantuję, że każdy(...)minut. Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju! UWAGA! Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały. Smacznego
Ostra na SłodkoPlacki ziemniaczane są jedną z najprostszych potraw z ziemniaków, którą znają chyba wszyscy. Poniżej przedstawiam klasyczną wersję dającą mnóstwo możliwości do ich podania. Można je spożywać na słodko ze śmietaną lub wytrawnie - np. z serem, łososiem czy gulaszem. (W opcji słodkiej zrezygnujcie z cebuli i czosnku.) (około 15 sztuk) 4-5 ziemniaków (średnich(...)zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać jajko, łyżkę mąki pszennej oraz posiekaną cebulę z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć (**) z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. (*) Ziemniaki dzielą się trzy typy: A, B i C. Do placków najlepiej nadaje się typ C. Ziemniaki do niego należące
Di gotujeDziś dość nietypowe placki ziemniaczane. Dlaczego nietypowe ? Ponieważ z dodatkiem sera Przepis jest nieco zmodyfikowany wedle moich smaków Składniki: 6 ziemniaków 1 jajko 2-4 łyżki mąki 1 cebula (dodałam również szczypiorek) 2 ząbki czosnku około 15 dag startego sera Olej do smażenia około 3 łyżek mleka sól, pieprz, magi, kucharek Wykonanie: Obrane i umyte(...)przyprawy wedle uznania i wszystko razem mieszamy. Jeżeli widzimy potrzebę dodania jeszcze mąki - dodajemy. Wykładamy ciasto łyżką stołową na rozgrzaną patelnie i smażymy na średnim ogniu rumieniąc placki na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu wykładamy na talerz i wedle upodobań możemy podać placki z śmietaną :) Ja do placków wrzucam co tylko się
W Moim Magicznym DomuPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony(...)czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem dobrze wymieszać Sos podawać
W królestwie smaków Beaty