słodko zrobiłam je i tak i tak. Dzisiaj prezentuję Wam tę wytrawną postać. Składniki: 100g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej jajko duża papryka czerwona duża cebula pieprz pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki papryki ostrej jogurt naturalny pomidorki koktajlowe kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować i pozostawić(...)rozgrzać olej rzepakowy (ważne jest żeby temperatura była wysoka, ponieważ placki nie będą przywierały do spodu i łatwiej je będzie przewracać) i nakładać porcje tak jak na placki ziemniaczane. Smażyć do lekkiego zarumienienia z obu stron. Podawać np z jogurtem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, posypane kiełkami. Uwaga! Uzależniają
ChilliJemyPlacki ziemniaczane uwielbia moja cała rodzinka. Podane z warzywami jeszcze bardziej zasmakują. To świetny dodatek, który możemy zmienić wedle gusta i smaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia 1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy(...)cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe placuszki. ( ja piekłam kilka małych na jednej patelni, ale równie dobrze możemy piec placki na cala patelnię.). Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu. * Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut,. Osączamy. * Na patelnię wrzucamy posiekana cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojona w plasterki cukinię
Z Majeczką w kuchniZłociste, chrupiące placki warzywne to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych i dobry pomysł na piątkowy obiad. Uwielbiam! :D Składniki na ok. 3 porcje: 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 0,5 puszki kukurydzy 2 jajka mąka pszenna sól i pieprz Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę(...)kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszać w misce, wbić jajka i dodać tyle mąki, aby masa stała się na tyle gęsta by móc formować formować z niej placki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać na ciepło, choć na zimno również są bardzo smaczne
Simply Foodziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie łyżki mąki sól pieprz bułka tarta(...)razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki z ziemniaków i brokuła
O kuchni z uczuciemZiemniaczane babeczki są idealną propozycją na wyjścia. Do szkoły dzieciom na drugie śniadanie Do pracy na przegryzkę! Na spacer, na drogę. Dowolnie! I do tego są pyszne i pożywne. Co nam trzeba? 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 laska wysokogatunkowej kiełbasy 200g mąki 2 jajka sól i pieprz po pół łyżeczki płaskiej, szczypta papryki(...)ostrej i słodkiej, odrobina majeranku lub kminku olej rzepakowy 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane To samo robimy z cebulą. Mieszamy. Powstały sok zlewamy. Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i lekko podsmażamy
Latosiowydomproste, ale wszystko już było, a więc pomyślałam sobie.. A czemu nie iść na łatwiznę? Po co obmyślać cuda na patyku, jak można usmażyć nasze proste placki ziemniaczane i je podać z nadzieniem jak do tortilli. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam. 😋 plaski ziemniaczane przepis ---- > TU Nadzienie: wędzone udko kurczaka 2 garści(...)kroimy w paski, cebulę w piórka, a ogórki w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy razem, doprawiamy do smaku i odstawiamy na kilka minut. Na ciepłe placki kładziemy porcję warzyw, posypujemy mięso i całość skrapiamy obficie sosem. Składamy na pół i gotowe, można się delektować. Chrupiące placek, takież same warzywa i wisienka na torcie
Dieta moja pasjaSezon na ziemniaki więc zapraszam na placki ziemniaczane Składniki - 5-6 ziemniaków - 2 jajka średnie - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - kilka listków pietruszki i seler - pieprz - sól - 1 marchew - 2 łyżki mąki - olej Sposób przygotowania 1. - ziemniaki i marchew zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć wodę do szklanki - Do masy dodać jajka mąkę startą na drobnej tarce(...)solą i pieprzem dodać posiekane natki pietruszki i seleru zlać ze szklanki wodę a skrobię osad zoną na dnie dodać do masy wymieszać smażyć na oleju małe placki Rady Jakby masa była za rzadka można dodać 1 łyżkę mąki
W królestwie smaków BeatyDzisiaj trochę o plackach, wyjątkowo w wersji warzywnej. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem większości Polaków byłyby placki ziemniaczane. Jednak dzisiaj chciałbym Wam zaproponować wersję alternatywną: opartą na włoszczyźnie oraz kaszy gryczanej. Smakuje równie dobrze i jest to fajna odskocznia od utartego smaku. Polecam wszystkim ciekawskim. Łapcie przepis Składniki: ok. 2 łyżek mąki bezglutenowej (może być np. gryczana, która doda(...)kaszy), 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka (korzeń), 1 cebulka, 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Do naszych placków możemy dodać również cukinię, korzeń selera czy drobno posiekaną paprykę. Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut i odstawiamy do ostudzenia. Włoszczyznę obieramy, myjemy
Gar ZdrowiaPlacek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak(...)podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim marzeniem, to i tak mam zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda
Obiad gotowyPrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. Składniki(...)kurek 1,5 szklanki śmietany 30 % 3/4 szklanki bulionu warzywnego pół szklanki natki pietruszki sól,pieprz do smaku Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy *Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki
Z Majeczką w kuchniStarte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula(...)ostra, pomidory i bazylia, pęczek szczypiorku, świeżo mielona papryka chili do smaku. serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia. Przygotowanie: Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki SmakołykiSuper odmiana dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych, Niejednego zaskoczą swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 większych ziemniaków 2 większe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 opakowanie sera ricotta 250 gram 1 jajko pęczek świeżej natki pietruszki mąka pszenna sól, pieprz, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski na tarce o drobnych oczkach trzemy cebulę,ziemniaki(...)czosnek, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ser ricotta oraz mąkę wg uznania do osiągnięcia dobrej konsystencji masy, ( u mnie ok 1 szklanka mąki) całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, placki wykładamy łyżką na patelnię, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na chrupko, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLfarszu np. kiszki ziemniaczanej dodałam, czy w czerwonej kapuście je pozawijałam. Zawsze wychodziły idealnie, smakowały genialnie. Babci, mamy przepis sprawdzony, ale mój zmodyfikowany inaczej doprawiony. Gołąbki ziemniaczane to powrót w odległe lata gdzie mama w kuchni królowała, z ja jej ukochana córka wszystko ze smakiem zjadała. Składniki: Farsz: 2 kg polskich ziemniaków, 2 białe cebule(...)bulionu warzywnego, świeży koperek. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na bardzo drobnej tarce jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w misce, pozostawiamy na 2 min, żeby odciekły z nadmiaru wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, wlewamy ok. 250 ml gorącej wody, mieszamy. Ziemniaki ponownie przekładamy do sita
Moniki Smakołykiugotowanych maślaków 1 szkl mleka 1 szkl śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku tłuszcz do smażenia placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 szkl mąki 2 jajka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta majeranku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć posiekaną cebulkę, dodać do grzybów , nastawić na ogień(...)kilka minut, w razie potrzeby dodać mleka by sos nie był za gęsty. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą, dodać jajka, mąkę i przyprawy, wymieszać i smażyć duże placki na rozgrzanym oleju. Podać placki z sosem i pomidorkiem
Gotowanie jest łatwe