Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory(...)Polecam od czasu do czasu wykonać takie placki, zawsze to jakaś odmiana.😊 Moja propozycja składa się z minimum składników a smakuję równie dobrze, jak oryginał. Zapraszam również po inny pomysł na obiad w formie placków PLACKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM LINK Wartości odżywcze 1 porcji: 613 kcal B 46 g W 58 g T 21 g Składniki
zdrowo i aktywnieKtóż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory(...)Polecam od czasu do czasu wykonać takie placki, zawsze to jakaś odmiana.😊 Moja propozycja składa się z minimum składników a smakuję równie dobrze, jak oryginał. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: placki: -160 g mąki gryczanej -1 jajo -woda (na oko) farsz: -250 g mięsa -100 g pieczarek -1 cebula -5 dużych pomidorów/puszka
Zdrowie i pysznie na talerzuszybkim napełnieniu żołądków z bogatej karty dań wybraliśmy dość jednorodne menu – wszyscy bowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku
Smaki Ewyszpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html . Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo inspirujący i ciekawy blog(...)będę często zaglądać ;) Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego
bastalenagrzyby to zawsze dobre połączenie. Sprawdza się w wielu potrawach. Zupę grzybową lubię najbardziej właśnie z ziemniakami, a wszyscy przecież wiedzą, że sos grzybowy idealnie pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych lub po prostu do świeżo ugotowanych ziemniaków. Taką sałatkę z ziemniaków i grzybków marynowanych możecie przygotować na jakąś imprezę, ale dobrze też sprawdzi się na świątecznym stole. Chciałabym jeszcze
Smaczna PyzaZiemniaki. Ziemniaczane. O ziemniakach. Z ziemniakami. Pyra, grula, psianka, kartofel. Nie jestem z Poznania, ale zdecydowanie mogę się podpisać pod hasłem „kocham pyry”. W każdej możliwej postaci. Nie podam Wam tutaj przepisu z wagami i aptekarskimi proporcjami. Tylko ze sprawdzonymi wskazówkami. Tak zrobione kluski śląskie zawsze się udają. I zawsze biorę dokładkę. Ziemniaki nie mają wbrew obiegowej(...)odmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących
Karo in the Kitchenwszystkim wspomnienia z moich festiwali kulinarnych, na których wielokrotnie gotowałam. O ostatnim – FESTIWALU PRODUKTÓW PODKARPACKICH pisałam Wam kilka dni temu TUTAJ ! Obfitowały w dania proste i pyszne! Ziemniaczane placki z kapustą kiszoną, aromatyczny czosnek niedźwiedzi dodawany razem z ziołami i najlepszy kozi ser, jaki w życiu jadłam! Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką(...)wręcz kolebką polskiego serowarstwa. Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników! Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane ( może być zarówno w formie chleba , jak i bułek ) z dodatkiem domowego pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera. Danie proste, pyszne, łatwe! Więcej dodatków nie trzeba
Ostra na Słodkowiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży(...)się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię placki ziemniaczane zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dziś proponuję dołożyć do ziemniaczków mięso mielone,trochę przypraw i pyszny obiad,może kolacja gotowa. SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków 30 dag. mięsa mielonego sól,pieprz, majeranek olej do pieczenia WYKONANIE: ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce( małe lub duże oczka,jak wolicie), ziemniaki dokładnie odsączyć, dodać przyprawy(...)rozgrzać tłuszcz, smażyć placki na wolnym ogniu na złoty kolor, podawać z kwaśną śmietaną
Kuchnia BeatyMoże być i pyza z mięsem, jeśli ktoś lubi. Może być i pyza bez mięsa. Jedyne co być powinno to pyza. Ziemniaczana. Żeby była taka, jaką pamiętam z dzieciństwa sięgnęłam po książkę kucharską z 1968 roku… a potem zrobiłam po swojemu ;) Na 3-4 porcje potrzebujemy 0,5 kg obranych ziemniaków(...)Połowę z nich gotujemy, a po ugotowaniu dokładnie tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, jak na klasyczne placki ziemniaczane. Starte ziemniaki wyciskamy przez gazę lub zostawiamy na sitku o drobnych oczkach, by odciekły. Sok zostawiamy na chwilę, by skrobia osiadła na dnie. Sok zlewamy, a skrobię dodajemy
KucharzycaDzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste(...)efekt końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie
Animelka Blogdużych kotletów. Najwięcej czasu zajmuje tylko usmażenie kotletów, za to reszta to tzw. pestka, każdy sobie z nimi radę. Pomysły na kotlety z kurczaka: Kotlety z kurczaka i pieczarek , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , kotlety z kurczaka i ogórków. Te proste w wykonaniu placuszki z kurczaka na pewno kojarzy każdy, kto od początku(...)całość dokładnie mieszamy, tak, żeby kawałki kurczaka i papryki były pokryty ciastem, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (tak jak na placki ziemniaczane), na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje, formując spodem łyżki płaskie kotlety / placuszki i smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto. Zdejmujemy placuszki z patelni, układając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz(...)olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozostawiamy aby odciekł z nich sok. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy stratą cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor
Qchnia po prostuśrodowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiCzas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 25 placków Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na placki ziemniaczane: 6 średnich ziemniaków 1 średnia cukinia 1/2 cebuli 2 jajka 3 łyżki parmezanu lub grana padano 5 łyżek mąki pszenno-orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego + olej rzepakowy do smażenia SKŁADNIKI na salsę pomidorowo-paprykową(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE placków ziemniaczano-cukiniowych: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy cukinię i cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym
kulinarnyJa