placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:133/173)

Bułeczki maślane z marmoladą. 145

jest jeszcze trochę rzadkie, bardzo klei się do dłoni, dosyp mąki, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje około 60 g każda, uformuj z niego kulki. Każdą kulkę lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało(...)posypuję cukrem, wolę posypane makiem lub sezamem, są zdrowsze. Polecam ten przepis, warto go wypróbować. Zamiast marmolady możemy dać konfiturę lub w sezonie owoce np. truskawkę lub kawałek jabłka. :) Blaszkę można też wysmarować tłuszczem i nie wyścielać ją papierem Pięknie pachną ! Mniam, mniam

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z kaki (bez cukru) 208

temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego(...)wersji fit Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem Dżem

Fitkot
Dżem z kaki (bez cukru) 240

temu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego(...)wersji fit Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem Dżem

Fitkot
Praga – przewodnik kulinarny 211

zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo(...)grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić

Ugotowane pozamiatane
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 70

już mam w domu. I oczywiście już przy pierwszym przepisie poległam. I do razu na drugim także. Jeżeli chodzi o ten drugi, zrobiłam sos do wędlin, z chrzanem i jabłkami. Wyszedł w miarę ok, ale spodziewałam się dużo lepszego efektu. Zastanawiam się ciągle nad tym czy w ogóle go publikować. Nie chcę mieć na blogu przepisów, co do których(...)dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak, że może kogoś zainspiruję tą prostą i smaczną przystawką. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie będzie

Kardamonovy
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 80

już mam w domu. I oczywiście już przy pierwszym przepisie poległam. I do razu na drugim także. Jeżeli chodzi o ten drugi, zrobiłam sos do wędlin, z chrzanem i jabłkami. Wyszedł w miarę ok, ale spodziewałam się dużo lepszego efektu. Zastanawiam się ciągle nad tym czy w ogóle go publikować. Nie chcę mieć na blogu przepisów, co do których(...)dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak, że może kogoś zainspiruję tą prostą i smaczną przystawką. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie będzie

Kardamonovy
Kotlety siekane z karkówki 567

pozostałymi produktami, usmażyć i mieć smaczne kotlety. Z 4 plastrów karkówki można przygotować ok. 10-12 sporych kotletów. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak kotlety z kurczaka i warzyw , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób(...)majerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z surówką z pora i jabłek. Z tej ilości składników wychodzi ok. 12 dużych kotletów wieprzowych.Smacznego!   The post Kotlety siekane z karkówki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 199

lekko pikantna.  Po prostu pyszna. Smakowała mi najbardziej ze wszystkich! * z ciecierzycą i jagodami goji - czyli pasta z superfoods. Oprócz bazowych składników zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak(...)chrupiąca, bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową

Poranek na słodko
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 213

typowego i popularnego amerykańskiego przysmaku - apple pie. Generalnie jest to tarta odwrócona, w której najpierw przygotowuje się nadzienie, a później przykrywa je ciastem. W klasycznej wersji owocami powinny być jabłka karmelizowane w maśle i cukrze. Wraz ze wzrostem  popularności tarty na świecie przepis zaczął być interpretowany nieco bardziej dowolnie. Moja wersja zawiera gruszki z zalewy winnej (i jedną(...)żółtka.  Miksować dodając wodę aż masa zacznie oddzielać się od ścianek miski.  Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę. Przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy. Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać

zadanie-gotowanie
OMLET INACZEJ: carrotcake+cheesecake 215

 Hejo! W związku z licznymi pytaniami o moje ''ciacho''- nie ciacho z insagramowych zdjęć wstawiam dla Was Moi Drodzy przepis! ''Omleciorek''  idealny na jesienne

fitolarun.blogspot.com
Szarlotka bez jabłek z soku jabłkowego 217

można zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt. Składniki na biszkopt: 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Następnie dodać żółtka i obie(...)przez 3 minuty. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka) Składniki na poncz: 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka spirytusu Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 mała śmietana 12% Wykonanie polewy: Wszystkie składniki

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z ricottą z musem malinowym 170

Placuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami 78

suszone grzybki, jabłko i suszoną żurawinę. Składniki na ciasto: 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej ty 550 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 białko Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta(...)drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć pod przykryciem przez minutę. Dodać grzyby oraz jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać bulion i zagotować

Świat Domowej Kuchni
Galette z brzoskwiniami 171

plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone(...)spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy

Słodki Kompromis
Holenderskie ślimaki z gruszkami 271

które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko(...)mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo

Niezły Młynek
Drożdżowe racuszki z rabarbarem 99

cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki(...)razy, wymieszać z rabarbarem.  Na rozgrzaną patelnię wlać olej (ja wlewam na ok 1cm).  Łyżkę namoczyć w wodzie, następnie nabrać ciasto i wyłożyć na patelnię. Placki wykładać w odstępach, ponieważ podczas smażenia trochę urosną. Smażyć ok. minuty na średnim/małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i smażyć jeszcze ok minut.  Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru

Obiad gotowy
Grzany cydr z karmelem i cynamonem 158

szare (choć teraz białe), mroźne i długie wieczory, kiedy to temperatura za oknem Nas nie rozpieszcza polecam rozgrzewać i równocześnie rozkoszować się smakiem grzanego cydru... niesamowicie smakującym jabłkami, karmelem i cynamonem... o złoto-bursztynowym kolorze... pomimo, że niskoprocentowym, to kapitalnie rozweselającym i poprawiającym humor... rozgrzewającym nie tylko ciało, ale i zmysły 😜... Pamiętajcie, najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie! 😉 * cydr(...)ważne znaczenie- nie ma ryzyka, że cukier się od razu spali; 2. równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni dna i ścianek, dzięki czemu karmel (i nie tylko- mięso, omlety, placki) karmelizuje się równo po całej powierzchni, a nie miejscami. Wiąże się to więc z większą efektywnością smażenia/pieczenia, czyli także i z oszczędnością; 3. ma pojemność

Kraina Miodem Płynąca
TARTA Z OWOCAMI LATA 180

zimne masło.  Na koniec wbiłam jajko. Moje miało dwa żółtka ;-) Zagniotłam wszystkie składniki w kulę. Włożyłam ją do lodówki na około godzinę.  Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką.  Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy. Odwróciłam je do góry(...)posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne