Danusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%! Ciasto
Walijskie Pichceniekokosowym. Makowa panienka to taki trochę makowiec inaczej, na Blogu Dieta Moja Pasja jest już przepis na super ciasto z makiem i jabłkami. Zapewniam, że nie jest to makowiec japoński, zupełnie inne ciasto z prażonymi jabłkami i makiem. Makowiec z kremem kokosowym Makowa panienka to ciasto wyjątkowe, śmiało możesz je zrobić z kremem budyniowym jak i z bitą(...)cukier puder 4 – 5 łyżek mleko 500 ml Makowiec z kremem kokosowym jak zrobić Szklanka standard 250 ml. Upieczony biszkopt makowy przekrój na dwa cieńsze placki. Mleko ( 500 ml) zagotuj i do gorącego dodaj około
Dieta moja pasjapokrojone na plasterki masło. Dodałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego (można pominąć lub użyć innego). Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek grubości ok. 0,5cm. Szklanką wycięłam kółka i na każdym kółku odcisnęłam stempelkiem do ciastek wzór. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją lekko olejem. Włożyłam partię ciastek i smażyłam(...)ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka
Waniliowe Improwizacjeherbatą i kawałkiem jesiennego ciasta. Krajanka to jedno z najprostszych, kruchych ciast, jakie znam. Możemy przygotować je z dowolnymi dodatkami. W tamtym roku naszym jesiennym faworytem, była ta z jabłkami i karmelem –>KLIK , ale w tym zapach piernika i słodkie śliwki wygrywają :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 200 g masła 2 jajka kruszonka(...)większej części kruszonki dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (22x 33 cm) wykładamy powstałe ciasto. Zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy po formie, tworząc placek o grubości około 1 cm. Odkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte śliwki kroimy w plasterki i dusimy z miodem i przyprawą do piernika, aż nieco zmiękną. Wykładamy
Mienta blogmuszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu 150 g miękkiego masła 175 g jasnego muscovado 1 jajo ½ szklanki puree z dyni Nadzienie serowe 200 g serka Almette gruszka z jabłkiem 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Serek wymieszać z wanilią. Schłodzić w lodówce Cukrowo-korzenna posypka 5 łyżek cukru brązowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego kardamonu szczypta łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami
Pełny talerzprzepis nie może być prostszy! Po prostu wymieszaj wszystko w jednej misce i usmaż na patelni! Przepis na racuchy pieczarkowe jest bardzo podobny do naszych słodkich racuchów drożdżowych z jabłkami , tylko zrobionych z solą zamiast cukru. Podstawą racuszków jest drożdżowe ciasto oraz podsmażone wraz z cebulą pieczarki. Smaki uzupełnia żółty ser oraz klasyczne przyprawy. Jeśli nigdy wcześniej nie szykowałeś(...)razy, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej na patelni olej. Ciasto drożdżowo – pieczarkowe nabieraj łyżką i przekładaj na patelnię, tworząc placek. Łyżkę możesz zanurzyć wcześniej lekko w oleju, dzięki czemu ciasto będzie lepiej z niej spływać. Racuszki z pieczarkami smażymy na niskiej mocy palnika po 2 – 3 minuty
Kuchnia Na Wypasietłuszczu co ich bardziej wypasieni bracia Można zatem nazwać je złotym środkiem. Pączki z marmoladą, pączki z czekoladą, pączki z powidłami czy karmelem. Takie mini pączusie możesz nadziać też jabłkami lub serem. Będą naprawdę pyszne! Pieczone mini pączki z kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego(...)dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm placek. Małą szklaneczką typu literatka wycinamy z ciasta krążki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy, tak aby bułeczki nie posklejały się podczas pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Kuchnia Na WypasieUwielbiam drożdżowe racuchy! 👍👍👍 Takie grubaleśne, mięciutkie w środku ... posypane tylko tak zwyczajnie cukrem ❤ Tylko jedna rzecz mnie wstrzymuje przed ich częstym smażeniem, a mianowicie .... kaloryczność
Walijskie Pichcenieodsyłam na instagrama , gdzie zacznie pojawiać się więcej pomysłów na obiady, (jeszcze przez miesiąc) lunchbox'y o ile w ostatnim miesiącu nie sprowadzą się one, do szybkich smoothie i jabłka wrzuconego gdzieś do plecaka :) Za miesiąc może tu się kompletnie zmieni.. ale najpierw niech już będzie po wszystkim :) A co na pierwsze ogień.. pieczone kotlety! Uwielbiam(...)zamrozisz na "ciężkie czasy". Jak już chyba każdy dobrze wie, masło orzechowe sprawdza się we wszystkim.. jeżeli nie wie, to właśnie się dowiedział, na słodko, na słodko, do placków, naleśników, makaronu.. czy kotletów, lub "tradycyjnej" wersji łyżeczką ze słoika. Do tego zapomniana przeze mnie i myślę, że przez wiele osób pietruszka, która bywa często lekko pomijana, używana jedynie
More food, love and dreamsDzisiaj Was zapraszam w krainę mojego dzieciństwa. Te racuszki były swego czasu moimi ulubionymi słodkościami, wolałam je nawet od tabliczek pseudoczekolady. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na
Gosia gotujeMożna zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcałe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Owoce jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę . Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić(...)pół, usunąć pestkę i każdą połówkę przekroić na pół. Winogron biały i czerwony opłukać i usunąć z łodyżek. Do rondelka przełożyć jabłka i śliwkę podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać
Ciastka - domowe słodkościWszyscy narzekają na listopad, że smutno, ponuro, ciemno, zimno itd. Ja też mogłabym swoje trzy grosze dodać, ale się powstrzymam. Listopad to ten miesiąc w roku
Smakowity Blog Kulinarnywięcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem. Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami . Posypane sezamem i skropione miodem. Naleśniki z masłem orzechowym(...)Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane. Każdy placek smarujemy z jednej strony masłem orzechowym. Składamy lekko dociskając na pół, następnie ponownie na pół. Powstanie trójkąt, który raz jeszcze składamy. Banany kroimy w ukośne plasterki. Na wierzchu
Moja smaczna kuchniajakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Placek po upieczeniu będzie miał super podkład z ciasteczek . Japoniec gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni