placki z jabłkami - 2588 przepisów (strona:136/173)

Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe: tradycyjne przepisy i tajniki 81

powodzenia jest odpowiednie wyrastanie ciasta, które sprawia, że racuchy są puszyste i lekkie jak chmurka. Drożdżowe placuszki – prawdziwa kostka cukru! Racuchy drożdżowe, zwane również „chlapakami” czy „plackami drożdżowymi z patelni”, są prawdziwą ucztą dla podniebienia. To danie, które idealnie nadaje się na śniadanie, podwieczorek czy deser. Ich delikatna konsystencja sprawia, że rozpływają się w ustach(...)zrobić racuchy drożdżowe kwestia smaku – pytania i odpowiedzi Czy mogę dodać owoce do ciasta na racuchy drożdżowe? Tak, oczywiście! Racuchy drożdżowe świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców takich jak jabłka, truskawki czy borówki. Wystarczy je pokroić na drobne kawałki i wmieszać delikatnie do ciasta przed smażeniem. Jak udekorować racuchy drożdżowe? Racuchy drożdżowe możesz udekorować różnie, zależnie od własnych preferencji

Ania i Marcin gotują
Mini galette z bananami i chrupiącym musli 251

chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale ja polecam Wam spróbować tą wersję. Takie galette możecie urozmaicić również w inne owoce np. jabłka i dodać odrobinę czekolady startej na tarce. Tu można próbować różnych wariantów, zachęcam do eksperymentowania Spróbujcie. Do przygotowania galette użyłam pysznego Musli Crunchy czerwone owoce z nasionami chia 4health(...)folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na silikonowej macie (można odrobinę podsypać mąką). Placki ciasta powinny być większe niż deserowy talerzyk. Na środek każdego placka układamy deserowy talerzyk, lekko dociskamy aby wyznaczyć kształt koła. W to miejsce układamy plasterki bananów i posypujemy

Słodkie okruszki
Ciasto francuskie innym sposobem 183

prostu trzeba trochę więcej umiejętności. Ale jest łatwiejszy sposób na ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto(...)mowy o soli. Ja soli nie dodałam i jej braku nie zauważyłam :) Ciasto francuskie pieczemy w gorącym piekarniku, około 200 stopni, a nawet więcej.  Ja przygotowałam ciastka z jabłkami

królestwo garów
Sylwestrowe przekąski 207

brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jabłkiem, szynką i ananasem Sałatka ziemniaczana z porem Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Sałatka śledziowa Sałatka królewska Przekąski na zimno Makaronowe muszle z tuńczykiem Muszle makaronowe faszerowane serkiem śmietankowym(...)Ślimaczki z ciasta francuskiego Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem Przekąska z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami Przekąska imprezowa z ciasta francuskiego Smażone tostowe ruloniki Placki z kurczakiem a’la chaczapuri Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią Mięso mielone w rożkach Paluchy z mięsa mielonego z pieczarkami i serem Nuggetsy

Smaki Na Talerzu
Sernik Biały puch – na samych białkach 443

masła 6 łyżek kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego     *** Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę i dzielimy na dwie części *** *** Foremkę do placka wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach(...)szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK Z JABŁKIEM PRZEPIS TUTAJ PIEGUSEK – BABKA NA BIAŁKACH PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik Biały puch – na samych białkach pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Obiady w styczniu 165

Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste penne ze szpinakiem(...)Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce

Moja smaczna kuchnia
Placuszki z serka homogenizowanego 175

Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają! Wystarczy

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z serka homogenizowanego 175

Waniliowe placuszki z serka homogenizowanego, przygotowane na pianie z białek. Szybki, tani i prosty przepis. Wychodzą genialne - mięciutkie i delikatne w smaku. Dzieci je uwielbiają! Wystarczy

Kuchnia MagdaLeny
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 260

białka; jeżeli ciasto nie jest jeszcze gotowe (w środku jest niedopieczone, a wierzch zaczyna się mocno przyrumieniać), należy szybko przykryć je kawałkiem folii aluminiowej; zdarza się czasami, że kruchy placek z owocami mocno przywiera do formy (oznacza to, że użyto za dużo cukru lub owoce puściły sok) i nie można go wyjąć. Jest na to rada wystarczy postawić formę(...)strucla makowa nie straci kształtu, gdy upieczemy ją w papierze do pieczenia lub folii aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa

Ciastka - domowe słodkości
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1783

Wszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami.  U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je

Walijskie Pichcenie
Z czym jeść naleśniki, aby było smacznie i zdrowo? 112

ksylitolem lub dżemem, lub na słono np. nadając naleśnikom pikantny smak czosnkiem i cebulą. Dobrej jakości przetwory owocowe bez dodatku cukru – stanowią świetne towarzystwo dla naleśników. Maliny, truskawki, jabłka czy gruszki w postaci przetworów dostarczają witamin i antyoksydantów, a jednocześnie nadają naturalnej słodyczy dania. Przetwory te można stosować jako nadzienie, polewę lub dodatek do naleśników, aby zwiększyć(...)niekoniecznie muszą być niezdrowe. Kluczem do smacznych i zdrowych naleśników jest ich przygotowanie. Oprócz wyboru odpowiednich dodatków warto zwrócić uwagę na sposób przygotowania naleśników: Cienkie ciasto.  Wybierając cienkie placki naleśnikowe, ograniczamy ilość kalorii i tłuszczu w danym posiłku. Grube naleśniki mogą szybko stać się ciężkim i kalorycznym daniem. Mało tłuszczu.  Naleśniki można smażyć na minimalnej ilości tłuszczu

Via Gusto
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 474

rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko - mieszamy robotem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której sp od wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. średnicy

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z podgrzybkami 199

Ostatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki   w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko   z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do   wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować

Fabryka pomysłów
Placuszki z jagodami 116

zimy, ale w sklepie z pewnością znajdziecie mrożone. Użyłam jagód kaukaskich inaczej zwanych kamczackich, ale każde inne będą równie dobre. Oczywiście do placuszków można dodać maliny, truskawki, banany czy jabłka, z każdym dodatkiem smakują wspaniale. Do placuszków proponuję podać śmietanę, miód lub cukier puder, owoce takie jak jagody są dość kwaśne, więc odrobina słodyczy jest wskazana. Placuszki polecam(...)masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć na wolnym ogniu około 2 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety z wątróbki wieprzowej 217

Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili – Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami – Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać – Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich – Wątróbka drobiowa(...)jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje wątróbki i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubioną surówką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię