Ostatnio na blogu pojawiają się przepisy na ciasta proste i szybkie w wykonaniu. Pomyślałam, że to dobre propozycje nie tylko dla początkujących ale również dla tych
Fascynacje Aniskład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie placki kroiło się na pół i przypiekało na ogniu, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Muffinki bardzo szybko trafiły w gusta kulinarne bogatych Anglików(...)małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych w całym kraju muffinek z jabłkami. Stan Massachusetts szczyci się muffinkami kukurydzianymi. Mieszkańcy Minnesoty do perfekcji opanowali wypiekanie muffinek z jagodami. Najdroższą muffinkę na świecie można
My Chcemy JeśćRacuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie(...)chodzi o najmłodszych. Kolejną ich zaletą jest znikoma ilość tłuszczu, który będzie jedynie potrzebny do wysmarowania patelni. Pyszne puszyste odpowiednio słodkie będą z pewnością alternatywą dla wszelkich naleśników, tradycyjnych placków i innych tego typu przekąsek. Zachęcam do spróbowania. Składnki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 30 g cukru trzcinowego jasnego szczypta soli
vaniliowoczekoladowatego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem(...)około 2 centymetrowe kawałki. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie równe części i kolejno rozwałkowujemy na placki o wymiarach blaszki. Jeden płat ciasta umieszczamy w blaszce, posypujemy go połową porcji bułki tartej, na niej rozsmarowujemy mus jabłkowy i równomiernie rozkładamy rabarbar. Warto rabarbar lekko wcisnąć
Rozpustne gotowanielimoncello) **** Ciasto czekoladowo-kokosowe (Torta di cioccolato e cocco) **** Jabłkowe babeczki z ricottą i rodzynkami (Muffin di mele con ricotta e uvetta) **** Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta(...)forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym
La grande e la piccola cuocaksylitolem, dodać kefir. Następnie partiami dodawać mąki wymieszane z sodą i solą i cynamonem, gdy dodajemy. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Wymieszać i odstawić na ok.10 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju* (ja dodawałam po 1 łyżeczce oleju na partię placuszków), na niezbyt dużym palniku tak, by dopiekały(...)ciasto, racuchy są gotowe. *Smażenie na głębokim tłuszczu u mnie się nie sprawdziło, racuchy zbytnio się rumieniły, dlatego smażyłam na minimalnej ilości. I po raz kolejny do smażenia wszelakich placków idealnie sprawdziła się u mnie patelnia do naleśników. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym, lub polane płynnym miodem i posypane płatkami migdałów, lub po prostu zajadać same, dla mnie
Smaczne Zdroweodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem. Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi. Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm. Patrz film. Tak powstałe(...)przez około 30 minut. Ciasto wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli szukasz przepisów na ciasto drożdżowe, być może zainteresują Cię również te poniżej: Rwany chlebek dyniowy z jabłkami Drożdżowa babka makowa. Cynamonowe bułeczki z dynia
Pani M - kuchnia smakowitaodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem. Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi. Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm. Patrz film. Tak powstałe(...)przez około 30 minut. Ciasto wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli szukasz przepisów na ciasto drożdżowe, być może zainteresują Cię również te poniżej: Rwany chlebek dyniowy z jabłkami Drożdżowa babka makowa. Cynamonowe bułeczki z dynia
Pani M - kuchnia smakowitaodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem. Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi. Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm. Patrz film. Tak powstałe(...)przez około 30 minut. Ciasto wystudzić na kratce. Smacznego! Jeśli szukasz przepisów na ciasto drożdżowe, być może zainteresują Cię również te poniżej: Rwany chlebek dyniowy z jabłkami Drożdżowa babka makowa. Cynamonowe bułeczki z dynia
Pani M - kuchnia smakowitaBłyskawiczne ciasto z sezonowymi owocami, szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Wykonanie ciasta polega na wymieszaniu wszystkich składników w misce i wyłożeniu na wierzch owoców, można także
Słodki Bloglodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie(...)Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalnepowtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam :)Składniki :325 - 350g mąki pszennej65 g margaryny50 g cukru30 g świeżych drożdży1 szkl ciepłego mleka1 jajkoszczypta soliNadzienie :posiekane orzechy włoskierodzynki1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok)Dodatkowo :3 łyżki rozpuszczonego masłalukierPrzygotowanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W(...)będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie
charlotte gotujeKaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć(...)Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta) 2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto
Pełny talerzugotowanych ziemniaków Anuschka A*, 400 g twardych jabłek, puszka groszku, 3 łyżki majonezu, musztarda Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm. Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą. Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :) Sałatkę można podać z ikrą(...)nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków zastawa
królestwo garów