placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:122/173)

Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 224

dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich(...)cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż wszystko się

My simple kitchen
Szarlotka jaglana :-) 221

jaglanej 1 duże wiejskie  jajko ewentualnie 2 mniejsze od szczęśliwej kurki2 łyżeczki olejku waniliowego1 łyżeczka cynamonugarść posiekanych orzechów włoskich 1 duża łyżka rodzynek Sposób przygotowania:Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem(...)stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru. Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka. Do placka proponuję cydr

pieprzny smaczek
Racuchy jaglane z jabłkiem i cynamonem 102

Gotowa mieszanka do przygotowania racuchów jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie mają pomysłu na przygotowanie szybkiego posiłku czy są zupełnie laikami w kuchni. Soligrano właśnie

Truskawkowa Fiesta
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 151

Jest on tak fajnie i przejrzyście napisany, że po prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone(...)gotowej masy wlej posoloną wodę, mocno dociskając łopatką, a potem palcami. Dodaj więcej wody po kropelce, aż uzyskasz spójne, jędrne ciasto.. Ugniataj je jak najkrócej, żeby uformować placek średnicy 15 cm. Gotowe ciasto owiń papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki. ŁĄCZENIE CIASTA Z MASŁEM – kostka schłodzonego masła, 220 gramów Tuż przed przystąpieniem do następnego etapu

Kate's Kitchen
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 158

Jest on tak fajnie i przejrzyście napisany, że po prostu Wam go zacytuję. Do składników deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone(...)gotowej masy wlej posoloną wodę, mocno dociskając łopatką, a potem palcami. Dodaj więcej wody po kropelce, aż uzyskasz spójne, jędrne ciasto.. Ugniataj je jak najkrócej, żeby uformować placek średnicy 15 cm. Gotowe ciasto owiń papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki. ŁĄCZENIE CIASTA Z MASŁEM – kostka schłodzonego masła, 220 gramów Tuż przed przystąpieniem do następnego etapu

Kate's Kitchen
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 185

pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy(...)m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy

Plate of Joy
Placuszki z cukinii i ziemniaków 169

Od jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz

Kuchnia Bazylii
miodownik z masą grysikową i jabłkami 65

jajka 140 g cukru 3 -4 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy w ok. 180 st. C na kolor miodowy, przez ok. 15 min. składniki na masę grysikową(...)pozostałym mleku mieszamy kaszę mannę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż grysik zgęstnieje. Gotową masą przekładamy ciasto. składniki na warstwę jabłkową: 1300 g jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy z masłem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste

Domowy Smak Jedzenia
Klasyczne buraczki zasmażane 111

preferuję chyba bardziej nawet buraczki pieczone. Mają jakąś taką fajniejszą nutkę smakową, ale co kto lubi Podobnie z grubością tarcia buraków. Rodzice tarli na tarce najdrobniejszej, takie jak na placki ziemniaczane. Ja preferuje drobną tarkę jarzynową, dzięki czemu buraczki nie są papką a wióreczkami. Jeśli lubicie bardzo zawiesiste buraczki, to możecie dodać do zasmażki więcej mąki. Pewnie(...)się robiło w moim rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Jeśli uważacie, że buraczki zasmażane, są zbyt ciężkie dla was, polecam przepis na lekkie buraczki jak zasmażane , gdzie zasmażkę zastępujemy startym jabłkiem. Różnicy w smaku praktycznie nie ma. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/buraczki5.jpg","recipeIngredient":["6 \u015brednich burak\u00f3w\r","3 \u0142y\u017cki smalcu

Mieszam w Garnku
Racuchy jabłkowo-bananowe 134

Jeśli kochasz wszelkiego rodzaju placki czy naleśniki, to pokochasz i te racuchy - totalny hit w naszym domu! :) Troszkę mnie tu nie było, a wszystko ze względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe(...)mojej odchudzonej wersji. Słodkie, mięciutkie, pełne smaku - z ulubionymi dodatkami staną się najlepszą śniadaniową lub podwieczorkową propozycją. Polecam! :) Racuchy jabłkowo-bananowe: 1 banan 2 jabłka ok. 350g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 6 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej 6 czubatych łyżek mąki ryżowej/kukurydzianej/owsianej 1 łyżeczka cynamonu Banana rozgniatamy w misce, jabłka obieramy

Cooking Monster
Kacze udka z figami 174

Okazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami(...)wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem

Wiem co jem
Świąteczne pierniczki 274

przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI(...)gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z marchewki i jabłka 36

Parę dni temu pisałam Wam o mojej dostawie surówek na ekipowe urodziny. Drugą z nich była właśnie ta z marchewki i jabłka. Smakowała klasycznie, jak babcina. Nie kombinowałam ze składnikami, miała być prosta. Dodatkowo od jakiegoś czasu My jest na diecie wątrobowej, więc surówka miała być lekkostrawna. Żadnych wysokoprocentowych śmietan i innych majonezów. Bo to w sumie jedyna surówka(...)lekkostrawne surówki. W sumie dobrze, bo to jednak sięganie po klasyki kuchni polskiej, do których od paru miesięcy i tak wracam. Pojawią się też normalne przepisy. Będą makarony i placki, które wątrobie zdecydowanie nie służą, będzie wszystko, ale jednak z naciskiem na potrawy dla My. Od paru tygodni siedzę i komponuję przepisy. Internet średnio pomaga, bo nawet jak znajdę

Kardamonovy
Surówka z marchewki i jabłka 88

Parę dni temu pisałam Wam o mojej dostawie surówek na ekipowe urodziny. Drugą z nich była właśnie ta z marchewki i jabłka. Smakowała klasycznie, jak babcina. Nie kombinowałam ze składnikami, miała być prosta. Dodatkowo od jakiegoś czasu My jest na diecie wątrobowej, więc surówka miała być lekkostrawna. Żadnych wysokoprocentowych śmietan i innych majonezów. Bo to w sumie jedyna surówka(...)lekkostrawne surówki. W sumie dobrze, bo to jednak sięganie po klasyki kuchni polskiej, do których od paru miesięcy i tak wracam. Pojawią się też normalne przepisy. Będą makarony i placki, które wątrobie zdecydowanie nie służą, będzie wszystko, ale jednak z naciskiem na potrawy dla My. Od paru tygodni siedzę i komponuję przepisy. Internet średnio pomaga, bo nawet jak znajdę

Kardamonovy