placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:117/173)

Omlet a'la szarlotka 157

Dlaczego często przygotowuje omlety? Ponieważ szybko się je robi i za każdym razem można dodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście

Truskawkowa Fiesta
FANTAZJA WIOSENNA 78

rozetrzeć palcami, nie zagniatać.  Nadzienie  pigwowo - jabłkowe - rodzynki sparzyć - odcedzić. Pomarańcz sparzyć i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać.  Budyń waniliowy - ugotować według opakowania, zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając(...)jeszcze gorący do wylania na nadzienie.  Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący

Ciastka - domowe słodkości
makowiec japoński z kremem 366

garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać masę makową, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie).  Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia około(...)Wystudzić.  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.  Na jeden placek makowy wyłożyć krem i przykryć  drugim blatem ciasta (najlepiej odwrócić do go góry nogami i delikatnie zdjąć papier). Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić. Wsypać cukier puder i kakao, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 189

jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
placek salceson 422

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g cukru 180 ml oleju słonecznikowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto francuskie na słodko ze śliwkami 52

szybkie ciasto z owocami ten przepis może Ci się spodobać. Ciasto francuskie na słodko, to tak naprawdę szybkie ciasto z niczego. Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Polecam placek ze śliwkami. Można zrobić ciasto ze śliwkami świeżymi, ale także śliwki z kompotu czy mrożone się sprawdzą. Ciasto francuskie na słodko Ciasto francuskie na słodko to jeden z pomysłów(...)wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Osobiście zawsze mam w lodówce jedno dwa opakowania i jak zajdzie potrzeba wykorzystuję. A pomysł na ciasto francuskie jest bardzo prosty. Ciasto francuskie z jabłkami, z budyniem, z twarogiem, z bakaliami. Sprawdza się także ciasto francuskie z dżemem czy marmoladą. Jednak dziś na tapecie ciasto francuskie na słodko ze śliwkami. Masz dylemat co zrobić

Dieta moja pasja
Jogurtowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 86

Kolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki(...)połączenie idealne ( prawie takie samo jak cynamon i jabłka :) ). No i obowiązkowa kruszonka :). Myślę, że nie muszę już nic więcej pisać...;). Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 480 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych 125 ml mleka ( pół szklanki ), letniego 200 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej 110 g cukru ( pół szklanki ) ziarenka

Opowieści z piekarnika
Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami 98

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. O tym dobrze wiecie. Uwielbiam je, ponieważ często są sposobem na wykorzystanie produktów, które zalegają nam w lodówce, może przemycić w nich sporo warzyw i owoców, a do tego są ekspresowe w przygotowaniu. Przepis na te placuszki powstał własnie z powodu zalegających jogurtów naturalnych, którym powoli kończyła się data przydatności. Postanowiłam połączyć je pestkami dyni(...)czarnym sezamem oraz jabłkami. Wyszły pysznie, szybko i bardzo tanio, czyli tak jak lubię! Przepisy na inne ciekawe placuszki znajdziecie TUTAJ . Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego mąka pszenna jajko 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon

Życie ze smakiem
Buleczki z jablkami 165

wlewamy przestudzone masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aby puściły sok. Wraz z sokiem lekko podgrzewamy przez(...)sito, aby płyn ściekł.  Kiedy wystygną dodajemy cynamonu i mąki ziemniaczanej. Mąka zapobiegnie puszczaniu soku wewnątrz drożdżówek. Ciasto ponownie szybko wyrabiamy.  Wałkujemy na ok 2 cm placek i wycinamy szklanką koła. Wypełniamy farszem i sklejamy, Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 10 minut, aby jeszcze podrosły. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni

Kuchnia od dwojga
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 134

tego uczta dla oczu. Danie znakomite dla małych kapryśników, którzy nie lubią warzyw, a do tego wypatrzą je wszędzie. Od razu zdradzę wam sekret, że naleśniki i placki to znakomita skrytka na wszelkiej maści warzywa, można w nich przemycić niemalże wszystko. Najlepiej oczywiście zachęcać i rozsmakowywać dzieci w warzywach od samego początku, ale jeśli już mamy w domu grymaśnika(...)trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę, na pewno zrobiłabym

Przepysznik - BLW i nie tylko
SZARLOTKA 134

jabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę)  cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać(...)zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor.  Piec 50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 337

jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane

Czarnawisienka
Placuszki jogurtowe ze śliwkami 1154

daniu w roli głównej, tak więc ręka zrobić musiała, a żołądek miał obowiązek zadowolić się śliwkową "podróbką". Podobne placuszki robiłam już kiedyś z dodatkiem jabłek: Placuszki jogurtowe z jabłkiem . Wychodzą pysznie delikatne w smaku właśnie za sprawą dodatku jogurtu naturalnego . Składniki na porcje dla 2 osób: 2-3 śliwki – duże 250g jogurtu naturalnego 1 jajko - całe szczypta soli(...)nakładać placuszki. Jeśli masę wyłoży się na mało rozgrzany olej, placuszki nasiąkną bardzo tłuszczem.   Na początku placuszki opiec z obydwu stron na większym ogniu – w ten sposób na plackach zrobi się zapieczona skórka i olej nie będzie wsiąkał w ciasto. Następnie zmniejszyć ogień, na którym placuszki należy powoli dosmażać, aby nie były surowe w środku. Z patelni zdejmować

Grunt to przepis!