pyszne ciasta do kawy: Brownie migdałowe Słonecznikowiec Cytrynowy całusek Koska bananowo-kakaowa z galaretką Pianka Oreo bez pieczenia Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami (FIT) Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu Szybkie ciasto marchewkowe (najlepsze) Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków Łabędzi puch Cytrynowy sernik z kokosową bezą(...)krówkami pieczony na krakersach Idealny sernik z mlekiem w proszku Sernik z domowym mlekiem skondensowanym Sernik z karmelem i orzechami pekan Ciasto Milky Way bez pieczenia Góra lodowa Kujawski placek drożdżowy mocno maślany Szarlotka po włosku Szarlotka sypana Kubuś bez pieczenia Szybki piernik z powidłami śliwkowymi Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym Ekspresowe ciasto z nadzieniem bez miksera Bounty
Di gotujeRacuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy
MamaOskarkajabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie użyć do zrobienia tofu. Sito z większymi otworami do miękkich owoców takich jak truskawki, banany, kiwi. Pozwala przygotować gęste i sycące koktajle z większą ilością włókien. Ponadto wykonamy placki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDlaczego często przygotowuje omlety? Ponieważ szybko się je robi i za każdym razem można dodać zupełnie inne składniki. Tym razem omlet o smaku szarlotki, ja osobiście
Truskawkowa Fiestarozetrzeć palcami, nie zagniatać. Nadzienie pigwowo - jabłkowe - rodzynki sparzyć - odcedzić. Pomarańcz sparzyć i zetrzeć skórkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy - wymieszać. Na koniec dodać konfiturę z pigwy i dokładnie wymieszać. Budyń waniliowy - ugotować według opakowania, zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek. Pamiętając(...)jeszcze gorący do wylania na nadzienie. Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący
Ciastka - domowe słodkościgarnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać masę makową, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Podzielić na dwie części. Każdą osobno piec na papierze do pieczenia około(...)Wystudzić. Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Na jeden placek makowy wyłożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta (najlepiej odwrócić do go góry nogami i delikatnie zdjąć papier). Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić. Wsypać cukier puder i kakao, wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g cukru 180 ml oleju słonecznikowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzeniaszybkie ciasto z owocami ten przepis może Ci się spodobać. Ciasto francuskie na słodko, to tak naprawdę szybkie ciasto z niczego. Co zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Polecam placek ze śliwkami. Można zrobić ciasto ze śliwkami świeżymi, ale także śliwki z kompotu czy mrożone się sprawdzą. Ciasto francuskie na słodko Ciasto francuskie na słodko to jeden z pomysłów(...)wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Osobiście zawsze mam w lodówce jedno dwa opakowania i jak zajdzie potrzeba wykorzystuję. A pomysł na ciasto francuskie jest bardzo prosty. Ciasto francuskie z jabłkami, z budyniem, z twarogiem, z bakaliami. Sprawdza się także ciasto francuskie z dżemem czy marmoladą. Jednak dziś na tapecie ciasto francuskie na słodko ze śliwkami. Masz dylemat co zrobić
Dieta moja pasjaKolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki(...)połączenie idealne ( prawie takie samo jak cynamon i jabłka :) ). No i obowiązkowa kruszonka :). Myślę, że nie muszę już nic więcej pisać...;). Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 480 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych 125 ml mleka ( pół szklanki ), letniego 200 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej 110 g cukru ( pół szklanki ) ziarenka
Opowieści z piekarnikaUwielbiam wszelkiego rodzaju placki. O tym dobrze wiecie. Uwielbiam je, ponieważ często są sposobem na wykorzystanie produktów, które zalegają nam w lodówce, może przemycić w nich sporo warzyw i owoców, a do tego są ekspresowe w przygotowaniu. Przepis na te placuszki powstał własnie z powodu zalegających jogurtów naturalnych, którym powoli kończyła się data przydatności. Postanowiłam połączyć je pestkami dyni(...)czarnym sezamem oraz jabłkami. Wyszły pysznie, szybko i bardzo tanio, czyli tak jak lubię! Przepisy na inne ciekawe placuszki znajdziecie TUTAJ . Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego mąka pszenna jajko 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon
Życie ze smakiemwlewamy przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aby puściły sok. Wraz z sokiem lekko podgrzewamy przez(...)sito, aby płyn ściekł. Kiedy wystygną dodajemy cynamonu i mąki ziemniaczanej. Mąka zapobiegnie puszczaniu soku wewnątrz drożdżówek. Ciasto ponownie szybko wyrabiamy. Wałkujemy na ok 2 cm placek i wycinamy szklanką koła. Wypełniamy farszem i sklejamy, Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy na 10 minut, aby jeszcze podrosły. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Kuchnia od dwojgatego uczta dla oczu. Danie znakomite dla małych kapryśników, którzy nie lubią warzyw, a do tego wypatrzą je wszędzie. Od razu zdradzę wam sekret, że naleśniki i placki to znakomita skrytka na wszelkiej maści warzywa, można w nich przemycić niemalże wszystko. Najlepiej oczywiście zachęcać i rozsmakowywać dzieci w warzywach od samego początku, ale jeśli już mamy w domu grymaśnika(...)trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę, na pewno zrobiłabym
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłek (może być dowolna odmiana ja osobiście lubię antonówkę lub papierówkę) cynamon cukier Przygotowanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać(...)zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. Jeden placek posmarować masą jabłkową, na wierzch położyć drugi placek i posmarować rozbitym jajkiem. W ten sposób ciasto uzyska piękny złoty kolor. Piec 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościjabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane
Czarnawisienka