Syrniki inaczej serniczki białoruskie to delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placki przygotowane z twarogu, mąki i jajek. Zwane są także twarożnikami ze względu na dużą ilość twarogu, z którego są przygotowane. To pyszne i puszyste placuszki popularne w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Syrniki podasz na deser lub podwieczorek. Smakują z dodatkiem miodu, kwaśnej śmietany, świeżych owoców(...)frużeliny, posypane cukrem pudrem bądź polane ulubionym dżemem, konfiturą. Do serniczków białoruskich możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane w kosteczkę jabłka. SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 3 średnie ziemniaki 120 ml śmietany 12 % lub 18 % 1 jajko 100 g mąki pszennej 2 łyżki cukru większa szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję
Zasmakuj Kuchnisurowego buraka czy marchewki. Korzystamy z wyciskarki tłocząc nie tylko soki, ale też mleka roślinne czy przygotowując pasty, bazy do zup, hummusy, genialne sorbety, a także... kotleciki warzywne i placki ziemniaczane. Wyciskarka wolnoobrotowa (ang. slow juicer) okazała się również sprzętem wprost niezbędnym podczas przygotowywania przetworów z owoców i warzyw. Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową Dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową(...)mleka roślinne, pasty i placki to optymalnym rozwiązaniem będzie wyciskarka pionowa. Wyciskarki pionowe nie wymagają stałego nadzoru i popychania produktów, jak to ma miejsce w przypadku wyciskarek poziomych. Ponadto wyciskarki z pionowo zamontowanym ślimakiem wyciskają sok szybciej i znacznie lepiej sprawdzają się do przygotowywania soków z miękkich owoców i warzyw (pomarańcze, brzoskwinie, jabłka czy pomidory), z którymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy istnieje idealne ciasto? Tak jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam
fitolarun.blogspot.comDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną cebulą
Czerwień i błękitłyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez
Apetyczna babeczkaokazje takie, jak chociażby wczorajsze urodziny. Elegancko i klasycznie się prezentuje, jest kruche, delikatne. Trafi w gusta wielbicieli serników i ciast z owocami ( w moim wydaniu jabłka.. znów ). Pyszne ciepłe, pyszne wystudzone. Przechowuje się idealnie. Z podanych proporcji upieczecie średniej wielkości blaszkę - 22 cm / 22 cm lub tortownicę o 22 cm średnicy. W zasadzie proste wykonaniu. Ciasto(...)kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy to co znamy" nie jest proste. Ten placek dał radę. Przepis na każdą porę roku, bo do masy serowej możemy włożyć zarówno świeże owoce jak i z puszki. W zasadzie, możemy nawet owoce pominąć, choć ja tego
Kronika PiekarnikaPyszne racuszki na sodzie i proszku do pieczenia, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest lekko wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na
IzabelawkuchniSmażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet
babka w formieSKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800
KUCHNIA POLSKAniej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami
Kardamonovyniej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami
Kardamonovypudru, 30 g cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka cynamonu, 5 g suchych drożdży, jajko, średniej wielkości jabłko, 5 suszonych daktyli, olej do smażenia Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię w formie placków. Smażymy na mniejszym ogniu na rumiano z obu stron. Przed podaniem możemy posypać cukrem cukrem. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło
Lena Gotujeciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieście – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy TARTA
nietylkopasta.plbananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciastka francuskie Ciasto
Dorota Smakujebananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie
Dorota SmakujeProste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go
Kulinarne PrzebojeSzybki placek z owocami na mące orkiszowej. Bardzo cieszą mnie przepisy bez glutenu i powoli chciałabym zmienić moją dietę. Jeśli jeszcze uda mi się kiedyś wyeliminować biały cukier i zastąpić go czymś innym...Ciasto jest przepyszne, soczyste, konsystencja przypomina mi tureckie wypieki. Najlepiej smakuje z jabłkami, lecz możecie użyć różnych innych owoców. Dzisiaj wersja z brzoskwiniami
dolcevitainmykitchentradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle
zadanie-gotowanieprzepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru
pink envelopeskórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj, tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię