bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciastka francuskie Ciasto
Dorota Smakujebananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie
Dorota SmakujeProste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go
Kulinarne PrzebojeSzybki placek z owocami na mące orkiszowej. Bardzo cieszą mnie przepisy bez glutenu i powoli chciałabym zmienić moją dietę. Jeśli jeszcze uda mi się kiedyś wyeliminować biały cukier i zastąpić go czymś innym...Ciasto jest przepyszne, soczyste, konsystencja przypomina mi tureckie wypieki. Najlepiej smakuje z jabłkami, lecz możecie użyć różnych innych owoców. Dzisiaj wersja z brzoskwiniami
dolcevitainmykitchentradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle
zadanie-gotowanieprzepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru
pink envelopeskórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj, tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser. Latem warto podać je z gałką lodów waniliowych. Pycha! Do przygotowania tych słodkości użyłam gotowej frużeliny, czyli Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pokrojone w kosteczkę jabłka i gruszki zanurzone w delikatnym żelu (konsystencja przypomina kisiel). Frużelina świetnie się trzyma i nic nie wypływa w trakcie pieczenia. Nie zawiera ani grama cukru, słodzona jest erytrytolem. Jest(...)długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę. Następnie nakładamy po jednej dużej łyżce frużeliny Apple & Pear in Jelly na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Posypujemy cynamonem wymieszanym
Oryginalny smakjabłek, migdałowe amaretto, prażone orzechy, pachnący cynamon i goździki. A wszystko nakryte mięciutką pierzynką kruszonki. Kolejny przepis pana Ottolenghi, który mnie kompletnie zachwycił. Szybkie przygotowanie, proste składniki i zachwycający efekt. Chociaż przyznam się, że miałam pewne wątpliwości. Ostatnio co parę dni piekę proste, ucierane ciasto z jabłkami. Tak, żeby mieć coś słodkiego do kawy i pozbyć się jabłek(...)jest to jedna, zwykła forma na placek. Zrezygnowałam też z tartej skórki cytrynowej, bo nigdzie nie mogę dostać ekologicznej cytryny. Chociaż wyobrażam sobie, że kolejny aromat jeszcze bardziej wzbogaciłby ten niesamowity smak! I tyle. Ciasto zniknęło błyskawicznie, a po kilku dniach śniło mi się, że jestem na przyjęciu i zajadam się gruszkowym plackiem z kruszonką. A w oddali stoi
dolcevitainmykitchenwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; Ciasto kruche; 3 szklanki. mąki tortowej 2/3 szklanki cukru kostka tłuszczu(może być kasia) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa; 1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego) 150 g rodzynek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa; 300g orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Wszystkie(...)czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki i wsypać galaretkę.Odstawić do wystygnięcia.Następnie na patelnię wrzucamy składniki masy orzechowej i smażymy ok. 10 minut.Usmażoną masę orzechową wykładamy na 3 surowy placek ,który odłożyliśmy i pieczemy go ok.20
Olcia gotuje!Jedzenie które wewnętrznie mnie uszczęśliwia i wywołuje uśmiech na twarzy to takie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami są idealnym
BlendmanKolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są
Kuchnia MagdaLenyKolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są
Kuchnia MagdaLeny