Pyszne racuszki na sodzie i proszku do pieczenia, bardzo puszyste i pyszne. Zamiast cukru użyłam miodu, który jest lekko wyczuwalny w smaku. Pachnące jabłkiem. Idealne na
IzabelawkuchniSmażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet
babka w formieSKŁADNIKI : CIASTO: • 400 g mąki • 200 g masła lub margaryny • 60 g cukru pudru • 3 żółtka+1 białko • trochę cukru trzcinowego do posypania ciasta FARSZ: • 800
KUCHNIA POLSKAniej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami
Kardamonovyniej nie wyjdzie. A tu proszę, racuchy, placki, ciastka. W ogóle kupiłam tę mąkę jedynie z myślą o zakwasie na żur. Zupy w końcu nie zrobiłam, uskuteczniam jednak inne rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami
Kardamonovypudru, 30 g cukru wanilinowego (opakowanie), łyżeczka cynamonu, 5 g suchych drożdży, jajko, średniej wielkości jabłko, 5 suszonych daktyli, olej do smażenia Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię w formie placków. Smażymy na mniejszym ogniu na rumiano z obu stron. Przed podaniem możemy posypać cukrem cukrem. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło
Lena Gotujeciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieście – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy TARTA
nietylkopasta.plbananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciastka francuskie Ciasto
Dorota Smakujebananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie
Dorota SmakujeProste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go
Kulinarne PrzebojeSzybki placek z owocami na mące orkiszowej. Bardzo cieszą mnie przepisy bez glutenu i powoli chciałabym zmienić moją dietę. Jeśli jeszcze uda mi się kiedyś wyeliminować biały cukier i zastąpić go czymś innym...Ciasto jest przepyszne, soczyste, konsystencja przypomina mi tureckie wypieki. Najlepiej smakuje z jabłkami, lecz możecie użyć różnych innych owoców. Dzisiaj wersja z brzoskwiniami
dolcevitainmykitchentradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle
zadanie-gotowanieprzepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru
pink envelopeskórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem włączamy na 10 minut termoobieg, ciasto niech stygnie w piekarniku. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Podobny przepis na placek ze śliwkami znajdziecie: tutaj, tutaj
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię