Boże Narodzenie i Wigilię, pieczesz jeden placek i masz pyszne ciasto warstwowe. Bakalie, mak i puszysty biszkopt tworzą idealną kompozycję smaków, której nie może zabraknąć na Twoim stole. To ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Robisz dwie proste masy, które razem pieczesz, a później wystarczy tylko z tego prostego placka zmontować makowiec warstwowy na biszkopcie. Polecamy również inne(...)białą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto 2 łyżki masła 3 jajka 1 duże jabłko 2 łyżki mąki Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjny makowiec – składany Wykonanie
Kuchnia Na WypasieZarówno komosa jak i amarantus maja mnóstwo wartości odżywczych ale też charakterystyczny, nieco ziemisty smak, który nie każdy go lubi. Można go jednak złagodzić poprzez wstępne
Pyry na Gazmąki. Włącz robot i zagniataj ciasto na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce połączą się z ciastem. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po 30 minutach wyłóż ciasto na oprószony mąką blat(...)razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC
codojedzeniaresztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier(...)sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsię już widocznie lepić i formować, wyjmujemy je na stolnicę minimalnie oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu(...)sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy wodą, wsypujemy świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy mieszając jakieś 8-10 minut, żeby płyn lekko odparował. Dodajemy jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu
Karo in the KitchenBABECZKI Z JABLKAMI LUB BANANAMI W SRODKU Swoja przygode z pieczeniem zaczelam od placka z jablkami i tak naprawde te babeczki to ten placek tylko zamiast blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki(...)jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny -1 lyzeczka proszku do pieczenia -2 jablka lub 2 banany ( możemy zrobic 1 polowe babeczek z jabłkami a druga z bananami, wtedy uzyjmy 1 jablko i 1 banana) -cukier puder do posypania ( nie koniecznie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Owoce obrac, pokroic w drobne czastki, posypac cukrem ( jeżeli uzywamy
PychaDaniaAmerykę Południową, przygotowywana na setki sposobów. Świetne danie na niedzielny obiad. Upieczony kurczak z chrupiącą skórką nurza się w słodko-kwaśnym sosie z pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne dania będziemy tradycyjnie zamieszczać codziennie rano . Tak gotowaliśmy Przygotowywanie menu na ten tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie trzecie dań zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad(...)minut, zrobić tortille – też nic kłopotliwego, a dającego dużą satysfakcję. Poza tym po ostatnich sensacjach jakie zafundowała nam sklepowa tortilla, nigdy więcej, mówimy przy świadkach, nie kupimy placków w sklepie. Po niewczasie sprawdziliśmy skład i okazło się, że zawierają one całą tablicę Mendelejewa są paskudne i szkodliwe! Ostatnim elementem układanki z menu na ten tydzień był makaron. Wystarczyło poskładać
Niedzielny kucharzprodukty takie jak: mleko, maślanka, kefir i napoje roślinne. Puszyste pankejki z borówkami, zielone szpinakowe naleśniki, 5-minutowa nocna owsianka malinowa, jagodowe smoothie bowl oraz sycąca owsianka pieczona z jabłkiem i rabarbarem – z tymi przepisami Wasze poranki nie będą nudne! Choć bardzo lubię truskawki, to zawsze najbardziej czekam na owoce lipcowe – maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie. Przemycam je wtedy(...)Rozgrzej patelnie i posmaruj ją masłem. Nakładaj porcje ciasta, następnie każdy placek posyp borówkami amerykańskimi. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Powtarzaj, aż skończysz całe ciasto. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. Ozdób
Chilli Czosnek i OliwaKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świątecznych, które pojawiły się na blogu od początku jego istnienia Kliknij zdjęcie, by przenieść się do przepisu TOMTEGRÖT – SZWEDZKI ŚWIĄTECZNY RYŻ NA MLEKU ZIMOWA KASZA MANNA Z ŻURAWINĄ PUSZYSTE PLACKI CYNAMONOWE CHRUPIĄCY PUDDING CYNAMONOWY ROSÓŁ GRZYBOWY PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) CIASTO NA PIECZONE PIEROGI IDEALNE CIASTO NA PIEROGI WG MOJEJ BABCI PIEROŻKI Z ROSOŁEM GRZYBOWYM GRZYBOWE NADZIENIE(...)BOROWIKOWY MINI NAKED SMORGASTARTA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁAMI PIECZONY ŁOSOŚ Z IMBIREM I MIODEM BIGOS Z PIECA KURCZAK Z KONFITURĄ Z TRUSKAWEK ŚWIĄTECZNY PULLED PORK W GALARECIE ŻURAWINA Z JABŁKIEM PODSTAWOWA SAŁATKA JARZYNOWA CZEKOLADOWY KEKS BANANOWY MIĘTOWE CHOCOLATE CHIP COOKIES Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ ŚWIĄTECZNE BABECZKI BANANOWE ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE IDEALNY SERNIK CZEKOLADOWY PIERNIKOWE BATONY Z DAKTYLI ZE ŚLIWKĄ Wesołych
SandraFrej.comnakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku - masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami, resztę zagotować(...)należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia - ciasto delikatnie nakłuć
Smakołyki BerenikiSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam
Zasmakuj KuchniOstatnio dopadło mnie choróbsko i przez długi czas byłam na lekkostrawnej diecie ryżowej. Po tygodniu, nie mogłam już patrzeć na płatki ryżowe na śniadanie, więc postanowiłam
Mienta blogKolejna odsłona mojego ulubionego omleta. Nie będę się rozpisywała, po prostu polecam go wykonać! Składniki: 2 jajka 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka odżywki
Truskawkowa Fiestajest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia(...)Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo
Życie zamknięte w smakuzmiksować). Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Wydrylowane czereśnie mieszamy z kardamonem i cukrem pudrem. Następnie przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około(...)wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem → Tarta migdałowa z gruszkami → Mini galette z mąki żytniej ze śliwkami → Żytnie mini galette z frużeliną jabłkowo – gruszkową
Oryginalny smakSezon dyniowy w pełni a, że u mnie dyni pod dostatkiem to w kuchni trwa totalna zabawa i czasami też improwizacja. Ale w gotowaniu przecież
Radość kipiąca uśmiechem.Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam! Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru(...)Całość zagnieść dłońmi na gładką, jednolitą kulę ciasta. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać jeszcze jedno żółtko. Tak przygotowane ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkowywać na cienki placek o grubości 3-4 mm. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę
Nastoletnie Wypiekaniepszennej tortowej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1 jajko Nadzienie: 600 g. jabłek 2 łyżki miodu na czubku łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Kruszonka: 25 g. masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić(...)puszczą sok, żeby się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia. Teraz można przygotować ciasto. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 minut
Agusiowe smakołykiBardzo smaczny sposób na wykorzystanie owoców, poprzez owiniecie ich w mięciutkie bardzo delikatne ciasto serowe, wyłożenie w blaszce i upieczenie w formie placka. A potem możemy ominąć brutalne traktowanie wypieku nożem, bo poszczególne jego elementy w formie poduszeczek, odrywać możemy, jedna za drugą. Ciasto zagniata się bezproblemowo, jest plastyczne, dzięki czemu idealnie oblepiać możemy nim owoce, podobnie, jak przy(...)formowania knedli. Długo zachowuje miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem
Kronika Piekarnika