placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:127/173)

Galette pomidorowo - bazyliowe 169

wytrawnej, choć słodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę(...)minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pierogi z jabłkami i rodzynkami 127

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna

Rodzinka w kuchni
Pączki z nadzieniem jabłkowym 87

ciepłego mleka 1 łyżka cukru 4 żółtka w temp pokojowej 500 g mąki pszennej typ 450 1/2 łyżeczki soli 1/2 kieliszka wódki Ponadto: nadzienie jabłkowe, u mnie nadzienie jabłko z cynamonem Lauretta 1 litr oleju rzepakowego cukier puder opcjonalnie Pączki z nadzieniem jabłkowym - wykonanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy(...)elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy z niego krążki, nakładamy po małej łyżeczce nadzienia i zlepiamy brzegi, tak by finalnie pierożek miał kształt pieroga, ale nie posiadał falbanki

MamaOskarka
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 94

będzie gotowy. Zawiśnie w jesiennej galerii i będzie się suszył zanim wiatr nie strąci ostatnich liści jak kruszących się kawałków starej farby.  Wrześniowe powietrze pachnie winem. To zapach jabłek, tych które po prostu przeminą na trawie i dojrzałych słodkich winogron. Tych, których martwa natura zajmuje całą ścianę domu.  Posłuszni vinaiolo czekamy na znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo(...)brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni."  Schiacciate con l'uva.   Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia, gdy "opowiedziano już, co było do opowiedzenia, pośmiano się i zapanowała cisza. Mleczny księżyc

KUCHARNIA
Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb 127

smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka  puszka mleka zagęszczonego słodzonego  pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji(...)poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.  Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Surówka z selera, jabłka, żurawiny i szczypiorku 18

się rozjeżdża, bo mimo moich planów, pichcę coś zupełnie innego. Bo chore dziecko ma jednak swoje zachcianki, a te zdecydowanie nie pokrywają się z moimi. Dziś więc usmażyłam placki, które miałam odłożone na zaś. Myślę, że przepis na nie wrzucę po weekendzie. No właśnie, weekend. Przed nami dni, które powodują, że ciężko mi się skupić na czymś(...)dobra, wtorku) wrócę do normalnego trybu. Trybu, w którym planuję, realizuję i najczęściej publikuję. I żeby tak zupełnie nie porzucić bloga, postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę z selera, jabłka, żurawiny i szczypiorku. Głównym powodem, dla którego zrobiłam tę surówkę była nowa obieraczka. Chciałam w końcu ją wypróbować. Obieraczka nadała selerowi i jabłku formę dłuższych zapałek, wygląda to wszystko

Kardamonovy
Surówka z selera, jabłka, żurawiny i szczypiorku 37

się rozjeżdża, bo mimo moich planów, pichcę coś zupełnie innego. Bo chore dziecko ma jednak swoje zachcianki, a te zdecydowanie nie pokrywają się z moimi. Dziś więc usmażyłam placki, które miałam odłożone na zaś. Myślę, że przepis na nie wrzucę po weekendzie. No właśnie, weekend. Przed nami dni, które powodują, że ciężko mi się skupić na czymś(...)dobra, wtorku) wrócę do normalnego trybu. Trybu, w którym planuję, realizuję i najczęściej publikuję. I żeby tak zupełnie nie porzucić bloga, postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę z selera, jabłka, żurawiny i szczypiorku. Głównym powodem, dla którego zrobiłam tę surówkę była nowa obieraczka. Chciałam w końcu ją wypróbować. Obieraczka nadała selerowi i jabłku formę dłuższych zapałek, wygląda to wszystko

Kardamonovy
Omlet klasyczny 120

Postanowiłam wziąć udział w konkursie. Czasem mam takie pomysły i generalnie lubię wyzwania, choć czasem strach przed przegraną zwycięża, wtedy potrzebuję mojego M., który mi mówi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkiem i akacją 43

palce, zbierać, rwać, smażyć i piec.  I gwarantować podejrzliwym, że to na pewno jadalne. W tym roku debiutuję akacjowo w najprostszej odsłonie. Kruchy, pachnący maślanymi ciasteczkami, delikatny placek  z nadzieniem rabarbarowo - jabłkowym.  Może nawet na miano szarlotki zasługujący. Akacja wyłącznie aromatyzuje wykorzystane owoce. Ale jak.. Zapraszam na przepis prosty, pewny, sezonowy i przepyszny(...)soli 2 łyżki maślanki 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki rozpuszczonego masła 1 łyżka bułki tartej Nadzienie: 1 gruba, czerwona gałązka rabarbaru 1 jabłko kilka kiści kwiatów akacji 1 łyżka cukru Polewa:  1 białko 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Proponuję zacząć od nadzienia owocowego,  by zdążyło przestudzić się, w czasie przygotowywania

Kronika Piekarnika
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 147

domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko(...)orkiszowych. Również świetnie się sprawdzą. Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę. Artykuł Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Racuszki na kefirze 92

 To jedne z najlepszych racuszków, jakie udało mi się zrobić. Są bardzo delikatne i puszyste. Myślę, że sekretem tych racuszków jest ubita piana z białek

Kuchnia domowa Ani
Kokosowo-orkiszowe racuchy z jabłkami 158

Tradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki

Truskawkowa Fiesta
Racuchy serowe 654

Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie

sierotka maRysia w kuchni
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 189

Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą  Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek: Śniadanie: jaglanka z jabłkiem, orzechami włoskimi i miodem Składniki / na 1 porcję: 1/4 szklanki kaszy jaglanej (50 g) 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1/2 jabłka garstka orzechów włoskich, obranych ze skórki i grubo posiekanych 1 łyżka miodu szczypta cynamonu Kaszę przepłucz na sitku(...)następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego. Po 5 minutach dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż kasza będzie ugotowana. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy, miód, cynamon i wymieszaj. Podawaj od razu.  Obiad : kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i czerwoną fasolą Podwieczorek: smoothie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche paszteciki z ryżem i kiełbasą. 114

Ryżowej zabawy ciąg dalszy. Tak sobie myślałam co tu jeszcze zrobić, coś czego nie było, ale tak szczerze było bardzo wiele ? Gołąbki, pomidorowa, sosy, jabłka i inne takie znamy. A ja chciałam zrobić coś innego. Coś do czego się wróci, a nie będzie to tylko jednorazowy wybryk, który powstanie na potrzeby akcji.  Przepis na ciasto ------>  KLIK(...)Niczym nie doprawiamy ponieważ kiełbasa ma już swój smak, a później przejmie go także ryż. Dzięki temu mamy skróconą listę składników. Ciasto przygotowujemy według przepisu.  Wałkuje na cienki placek, tniemy na niewielkie paski. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy porcję nadzienia. Rolujemy i układamy łączeniem do spodu. Ostrym nożem kroimy na kilkucentymetrowe paszteciki. Po przełożeniu na blachę

Dieta moja pasja
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 181

szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina) Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek(...)cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście