łyżka bułki tartej do posypania ciasta cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - przygotować nadzienie: obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce pokroić na plasterki i przełożyć do rondelka - jabłka i gruszki skropić sokiem z cytryny, wymieszać - dodać masło i domowy cukier waniliowy, całość podgrzewać do zmięknięcia owoców i lekkiego odparowania soku - do gorących owoców dodać przesianą mąkę ziemniaczaną(...)jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta nakłuć widelcem, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut
Smakołyki BerenikiNastępnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia. Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać(...)podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny
Ze smakiem bez glutenukaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane(...)cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe
Tradycyjna Kuchniawłoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych HELIO polewa i dekoracja mleczna HELIO Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je w garnku z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a pod koniec dodaj odsączone z wody daktyle. Odparuj mus ciągle mieszając. Smak jest(...)minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się. Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia. Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc. Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory. Tort gotowy! Wszystkiego najlepszego! (Inspiracja- "Jaglany Detoks
Z Kuchni Do KuchniNaleśniki należą do potraw które bez problemu możemy zabrać na lunch do pracy. Możemy je przyrządzić przed wyjściem a nawet zrobić dzień wcześniej ponieważ równie dobrze
Mienta blogciasto z owocami powstał z potrzeby wykorzystania słodkiej śmietanki, której termin ważności zbliżał się wielkimi krokami. Brak czasu i ochoty na skomplikowane ciasta spowodował wybór uniwersalnego przepisu na prosty placek z owocami. Do tego ciasta najbardziej pasują lekko kwaśne owoce, których nie należy żałować bo to ciasto kocha owoce. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min Składniki(...)poukładaj owoce wciskając je mocno w ciasto. Piecz w 180°C przez ok. 30 min do suchego patyczka. Wskazówki: Do tego ciasta najlepiej sprawdzą się lekko kwaśne owoce np.: jabłka, truskawki, maliny itp. Mogą być też owoce mrożone. Owoce należy mocno wcisnąć w ciasto, ponieważ jest ono gęste i owoce w trakcie pieczenia w nim nie utoną. Moim zdaniem
Słodki Blogjest jeszcze trochę rzadkie, bardzo klei się do dłoni, dosyp mąki, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje około 60 g każda, uformuj z niego kulki. Każdą kulkę lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało(...)posypuję cukrem, wolę posypane makiem lub sezamem, są zdrowsze. Polecam ten przepis, warto go wypróbować. Zamiast marmolady możemy dać konfiturę lub w sezonie owoce np. truskawkę lub kawałek jabłka. :) Blaszkę można też wysmarować tłuszczem i nie wyścielać ją papierem Pięknie pachną ! Mniam, mniam
Przepisy i porady kulinarnetemu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego(...)wersji fit Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem Dżem
Fitkottemu w styczniu zrobiłam konfiturę z pomarańczy bez dodatku cukru , a teraz pozostałam wierna kolorystyce i powstał tym razem dżem z kaki Tak naprawdę kaki (inaczej persymona lub jabłko orientu) odkryłam dopiero niedawno i bardzo polubiłam (chociaż też nie zawsze trafia mi się naprawdę soczysty i smaczny owoc – czasem jest twardszy i mniej dojrzały). Persymona przypomina mi kształtem rzymskiego(...)wersji fit Dodałam jedynie naturalną pektynę jabłkową, dzięki której konfitura stała się dżemem Dżem z kaki jest wegański, ale to chyba oczywista cecha Będzie doskonałym dodatkiem do wszelkich naleśników, placków i ciast, bo jest pyszny i pięknie pachnie dzięki dodatkowi pomarańczy A wy znacie kaki? Jeśli macie jakieś fajne pomysły z wykorzystaniem tego owocu – chętnie się dowiem Dżem
Fitkotzaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo(...)grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić
Ugotowane pozamiatanejuż mam w domu. I oczywiście już przy pierwszym przepisie poległam. I do razu na drugim także. Jeżeli chodzi o ten drugi, zrobiłam sos do wędlin, z chrzanem i jabłkami. Wyszedł w miarę ok, ale spodziewałam się dużo lepszego efektu. Zastanawiam się ciągle nad tym czy w ogóle go publikować. Nie chcę mieć na blogu przepisów, co do których(...)dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak, że może kogoś zainspiruję tą prostą i smaczną przystawką. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie będzie
Kardamonovyjuż mam w domu. I oczywiście już przy pierwszym przepisie poległam. I do razu na drugim także. Jeżeli chodzi o ten drugi, zrobiłam sos do wędlin, z chrzanem i jabłkami. Wyszedł w miarę ok, ale spodziewałam się dużo lepszego efektu. Zastanawiam się ciągle nad tym czy w ogóle go publikować. Nie chcę mieć na blogu przepisów, co do których(...)dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak, że może kogoś zainspiruję tą prostą i smaczną przystawką. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że nie będzie
Kardamonovy