Witajcie. Niedawno moje dzieci miały ochotę na racuchy. Nie miałam drożdży, ale w lodówce była jeszcze maślanka. Zrobiłam małe placuszki. Wyszły bardzo delikatne w smaku i
Kuchnia domowa AniBanany w cieście Szybka i słodka przekąska, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki z bananem, wprost rozpływają się
Blog z Apetytemcałkowicie przez przypadek. Pewnego dnia jedna z sióstr Tatin, prowadzących hotel gdzieś pośrodku Francji, za długo gotowała jabłka z masłem i cukrem na tradycyjną tartę jabłkową. Gdy zaczęła czuć lekką spaleniznę, starała się uratować deser, położyła ciasto na patelnię z jabłkami i włożyła je do piekarnika. Goście hotelu od razu pokochali odwróconą tartę i trudno im się dziwić(...)Siostry Tatin na pewno przyczyniły się do sukcesu tej tarty, ale podobno gâteau renversé (odwrócone ciasto) było znane we Francji już wcześniej. Tartę Tatin tradycyjnie robi się z jabłkami, ale my chyba jednak wolimy wersję z rabarbarem - tym bardziej, że sezon rabarbarowy w pełni. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto: - 200 g mąki pszennej
Roślinożerni urlopowiczegospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków przy użyciu starych zabytkowych szczypiec (ferramenta oblatoria). Ostatnim gospodarstwem, które odwiedziliśmy było „ Gospodarstwo pod czerwonym dębem„ prowadzone przez Zofią(...)już dość późno i w związku z tym, że było już ciemno miasta niestety nie zwiedzaliśmy, następnym razem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone. Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży
królestwo garówProsty, pyszny i pachnący 3 x P Robimy, szybciutko!!! Co nam trzeba? 2 gałązki rabarbaru 2 średnie jabłuszka łyżka cukru brązowego Na ciasto: odmierzamy szklanką 200ml
LatosiowydomNie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki orkiszowo-gryczane Dziś zapraszam na placuszki orkiszowo-gryczane . To świetny pomysł na zdrowy deser lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. Placuszki orkiszowo-gryczane
Lekcje w kuchnisałatka Urap Urap, Sate Ayam, Tempeh czy też Kare Ayam. Urap Urap - sałatka składająca się z kiełków, fasolki szparagowej, kokosa i zielonych, liściastych warzyw. Perkedel Jagung - smażone placki z kukurydzy. Stek z tuńczyka - Balijczykom wychodzi znakomicie! Jadłam go w dwóch różnych miejscach i w obydwu był przyrządzony perfekcyjnie. Mahi Mahi - to ryba, którą można znaleźć(...)syropem z cukru palmowego. Klepon - kulki z ciasta ryżowego, które nadziewane są cukrem palmowym, gotowane, a następnie obtaczane w kokosie. Banana Pancake - jeden ze standardów śniadaniowych czyli gruby placek ze zblendowanym lub pokrojonym na plasterki bananem. KAWA I HERBATA NA BALI Typowa kawa balijska to kawa fusiasta, która jest zmielona jak nasza rozpuszczalna. Według nas jej smak jest
CzarnawisienkaOstatnio przy każdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych(...)oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę miodu) wykładamy jabłko do naczynia, a górę wyklejamy resztą ciasta pieczemy w temp 190 stopni przez około 25-30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzrobiony tylko i wyłącznie z myślą o My. Z tego co pamiętam był dodatkiem do gryczanych placków, bo te same w sobie nie są jakoś bardzo powalające. Z tym jogurtem mój mąż też nie powinien za bardzo szaleć (przypominam, że chodzi o candidę związaną z leczeniem boreliozy), ale od czasu do czasu podobno może sobie na niego pozwolić. Sos jogurtowo(...)pomidorami wyszedł dokładnie taki jak trzeba. Czuć w nim czosnek, jest odrobina smaku umami, który jest w suszonych pomidorach. Dla mnie bomba. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do frytek, placków właśnie, do potraw z grilla. Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Bardzo Wam go polecam. Tym bardziej teraz, gdy sezon grillowy ma się całkiem nieźle. Róbcie i raczcie się nim ze swoimi
Kardamonovyzrobiony tylko i wyłącznie z myślą o My. Z tego co pamiętam był dodatkiem do gryczanych placków, bo te same w sobie nie są jakoś bardzo powalające. Z tym jogurtem mój mąż też nie powinien za bardzo szaleć (przypominam, że chodzi o candidę związaną z leczeniem boreliozy), ale od czasu do czasu podobno może sobie na niego pozwolić. Sos jogurtowo(...)pomidorami wyszedł dokładnie taki jak trzeba. Czuć w nim czosnek, jest odrobina smaku umami, który jest w suszonych pomidorach. Dla mnie bomba. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do frytek, placków właśnie, do potraw z grilla. Jest naprawdę bardzo uniwersalny. Bardzo Wam go polecam. Tym bardziej teraz, gdy sezon grillowy ma się całkiem nieźle. Róbcie i raczcie się nim ze swoimi
KardamonovyDziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI , były RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM i ostatnio RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję(...)fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię w zasadzie kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można zaczynać ściąganie z patelni i tak w kółko do wykończenia ciasta. Nasze dzisiejsze racuchy posmarowałam sobie kremem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIELato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam
Przepysznik - BLW i nie tylko