kapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine… naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki: - 1 kg mąki tortowej- 25g suchych drożdży- 50ml(...)cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda
mojewypiekiinietylkomoja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy(...)wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów
Apetyczna babeczkawykładamy mięso i zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 200°C ok. 30 – 40 min na złoto – brązowy kolor .Można sprawdzić patyczkiem, jeżeli do niego nic nie przylega ,pieróg jest gotowy
kulinarnajamka.blogspot.comnastępnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować dosyć cienko i wycinać kółka za pomocą szklanki (u mnie szklanka o średnicy 8 cm). 2) Na każde kółko nakładać(...)łyżeczki farszu, składać na pół i zagniatać brzegi, tak aby się skleiły. Gotowe pierogi układać na tacy oprószonej mąką. 3) W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać
Fitsweet.mepieprz do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się dawać jak najwięcej. Następnie pieroga składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Na palnik stawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda(...)zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki oraz solą
kulinarne odsłony patiZagniatamy. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić i ugotować pierogi. Farsz: W miseczkę wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi. Możemy lepić pierogi bez cukru a posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy(...)pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;) Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy dopiero od wypłynięcia pirogów na powierzchnie wody
Życie zaczyna się w kuchniIdealne, błyskawiczne oraz sprawdzone ciasto na pierogi. Nadaje się do pierogów z mięsem, na słodko, z serem, po prostu do wszystkich pierogów. Wypróbujcie sami! Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * gorąca woda ( tyle ile zabierze ciasto, czyli około 1 szklanki) To wszystko! Mąkę wykładamy na stolnice i powoli dolewamy do niej wodę. Dolewajmy wodę stopniowo, ciągle mieszając(...)trochę wody. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut. W tym czasie, wykonajcie swoje farsze :) Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką dowolnej wielkości pierogi. Jeśli wykonaliście przepis prawidłowo, pierogi będą się idealnie sklejać. Jeśli jednak nie chcą się skleić, należy delikatnie zmoczyć brzegi pieroga po czym go skleić. Ciasto gotuje się
Klasyka Gotowaniadesery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem(...)minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan
Mała Cukierenkapierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano(...)dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi
Tradycyjna Kuchniapory nie poznałam osoby, która by ich nie lubiła. Są wdzięczne, ponieważ ciasto jest elastyczne i można do niego wkładać jakikolwiek farsz nam się podoba. Można robić pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, ... po prostu co chcecie i na co macie ochotę:) Można dodać do ciasta trochę soku z buraka - będą(...)pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt - nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty:) Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz
Zasmakuj Kuchninaszym stole. Wpadliśmy więc na pomysł, aby użyć do tego kaszy jaglanej. Sprawdziła się idealnie! Na majówkowej wyżerce było testowanie i wszyscy stwierdzili, że wiernie oddają smak tradycyjnych pierogów ruskich. Pysznie i tanio, tylko trzeba znaleźć odrobinę czasu na pobawienie się w lepienie. Do tego pietruszkowe skwarki i można się zajadać ze smakiem! Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą(...)jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz - sporo do smaku wedle uznania Skwarki z pietruszki: 1 pietruszka (korzeń) 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem
Bananowe Polejest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku(...)łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny
Pasje Jolkikurek. Pierożki wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami. Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki wrzącej wody Farsz: 500 g świeżych kurek 250 g ricotty 2 cebule(...)mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki. Pierogi z kurkami wrzucamy na osolony
Poezja smakuprawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie
kgwjanczewoPIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec(...)wykrawamy kolka. Jezeli kolka beda mialy wieksza grubosc nie trzeba sie martwic . Wystarczy, ze przed nalozeniem na kolko farszu, rozciagniemy ciasto palcami . Wyjdzie po prostu wiekszy pierog. W duzym garnku gotujemy wode z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda zacznie sie gotowac, wrzucamy pierogi ( ilosc wkladanych pierogow zalezy od wielkosci garnka . Pierogi powinny swobodnie plywac). Po wyplynieciu gotujemy
PychaDania