Zagniatamy. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić i ugotować pierogi. Farsz: W miseczkę wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi. Możemy lepić pierogi bez cukru a posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy(...)pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;) Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy dopiero od wypłynięcia pirogów na powierzchnie wody
Życie zaczyna się w kuchniIdealne, błyskawiczne oraz sprawdzone ciasto na pierogi. Nadaje się do pierogów z mięsem, na słodko, z serem, po prostu do wszystkich pierogów. Wypróbujcie sami! Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * gorąca woda ( tyle ile zabierze ciasto, czyli około 1 szklanki) To wszystko! Mąkę wykładamy na stolnice i powoli dolewamy do niej wodę. Dolewajmy wodę stopniowo, ciągle mieszając(...)trochę wody. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia na około 10 minut. W tym czasie, wykonajcie swoje farsze :) Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką dowolnej wielkości pierogi. Jeśli wykonaliście przepis prawidłowo, pierogi będą się idealnie sklejać. Jeśli jednak nie chcą się skleić, należy delikatnie zmoczyć brzegi pieroga po czym go skleić. Ciasto gotuje się
Klasyka Gotowaniadesery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem(...)minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan
Mała Cukierenkapierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :) Składniki na ciasto: mąka 1 kg drożdże 10 dag olej 1/2 szklanki żółtko jaja kurzego 2 szt. Jajo kurze 1 szt mleko 1/2 litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano(...)dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut. Inne przepisy na pierogi: Czebureki Pierogi pieczone z soją Pierogi
Tradycyjna Kuchnianaszym stole. Wpadliśmy więc na pomysł, aby użyć do tego kaszy jaglanej. Sprawdziła się idealnie! Na majówkowej wyżerce było testowanie i wszyscy stwierdzili, że wiernie oddają smak tradycyjnych pierogów ruskich. Pysznie i tanio, tylko trzeba znaleźć odrobinę czasu na pobawienie się w lepienie. Do tego pietruszkowe skwarki i można się zajadać ze smakiem! Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą(...)jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz - sporo do smaku wedle uznania Skwarki z pietruszki: 1 pietruszka (korzeń) 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem
Bananowe Polejest to trudne do zrobienia, wymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku(...)łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół na pół - sól - łyżka pieprzu mielonego - 2 cebule + 2 liście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny
Pasje Jolkikurek. Pierożki wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami. Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki wrzącej wody Farsz: 500 g świeżych kurek 250 g ricotty 2 cebule(...)mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą wspomnianej foremki. Pierogi z kurkami wrzucamy na osolony
Poezja smakuprawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie
kgwjanczewoPIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec(...)wykrawamy kolka. Jezeli kolka beda mialy wieksza grubosc nie trzeba sie martwic . Wystarczy, ze przed nalozeniem na kolko farszu, rozciagniemy ciasto palcami . Wyjdzie po prostu wiekszy pierog. W duzym garnku gotujemy wode z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda zacznie sie gotowac, wrzucamy pierogi ( ilosc wkladanych pierogow zalezy od wielkosci garnka . Pierogi powinny swobodnie plywac). Po wyplynieciu gotujemy
PychaDaniaSkładniki: 200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g
kulinarnajamka.blogspot.comwarto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się dużo bardziej przyjemnie, a gotowe pierożki radują nie tylko oko. Jeśli nudzi Cię lepienie białych pierogów, zapraszam na kolorowa odmianę. Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto(...)różanym cukrem, umieścić w lodówce ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ścierczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody prze kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody wyjmować łyżką cedzakową. Podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają fajny ciemnobrązowy kolor i smak też zdecydowanie(...)ciasto. Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki
Health-Fit-Lifeprzyznam się, że nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami. A że dostałam trochę jabłek postanowiłam je je jakoś sensownie wykorzystać. Lubię eksperymentować w kuchni więc wypróbowałam to połączenie - pierogi z żytniej mąki z nadzieniem jabłkowym. Całość polałam sosem pomarańczowym. Składniki Zaczęłam od przygotowania farszu tak by mógł wystygnąć. Farsz - około 0,5 kg jabłek - 1 łyżeczka(...)mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Sos - 1 pomarańcz Wykonanie Pomarańcz
Health-Fit-LifeWracając do ciasta – wychodzi elastyczne i daje się cienko rozwałkować. Znajdziecie je na kwestii smaku , szczerze polecam. Od siebie dodałam sok z jarmużu, żeby nadać pięknego, zielonego koloru. Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną 2016-12-21 18:27:13 Porcje 40 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na pierogi 300 g mąki pszennej białej szczypta soli(...)wymieszaj z soczewicą i kaszą, dopraw do smaku. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej niewielką ilością mąki. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą wodę - gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną pochodzi
Powiedz dietom niePierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody(...)wystygły, to były doskonałą przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna
To co kocham