pierogi le - 2000 przepisów (strona:14/134)

Wigilijne pierogi z makiem 238

Jakie pierogi kojarzą Wam się z Wigilią? Mi z kapustą i grzybami, koniecznie odsmażane Ale mojemu mężowi już niekoniecznie. U niego na północy, często jadało się pierogi z makiem, polane śmietaną. W naszym domu, mak na wigilijnym stole występował raczej w postaci makowców. Ponieważ jednak mak symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego(...)wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić na wrzątek. Jeśli jesteś nie z makowego domu, to takie

Mieszam w Garnku
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 139

pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie(...)śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie pierogi z soczewicą, na pewno kiedyś zrobię! I jak kiedyś potrafiłam usiąść i zjeść michę jak dla drwala, tak teraz wystarczą mi 3-4 sztuki, żeby zaspokoić pierogową

bistro mama
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 248

zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto na uszka ,pierogi 159

gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem

w mojej kuchni
Orkiszowo-gryczane pierogi z truskawkami 119

Dziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne.Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 168

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 231

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty

Gospodyni Miejska
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 144

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z  1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają  gryczane, które prezentuję poniżej... Ciasto:  0,5kg mąki,  jajko,  szklanka wody,  sól,  Zagnieść wszystkie składniki. Farsz:  2 szklanka kaszy, ugotować

Anioły w kuchni
2w1 czyli pizza pieróg 287

odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego sycące. Wydawało mi się, że po dwa na pewno damy radę zjeść, ale już po jednym byliśmy najedzeni. Na szczęście(...)tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę, nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam

Ratunku obiad
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 145

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki:Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego

Pasja Smaku
Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej 229

Witam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju(...)każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody,  testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850 Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 120

staną się jeszcze piękniejsze. Ten czas, teraz, to moment na refleksję. Aby zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć na wszystko z boku. Wykorzystajcie go dobrze. Mogę Wam zagwarantować, że lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty(...)łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję

Mango Papaja
Drożdżowe pierogi z soczewicą 153

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli

moj przepis na
Owocny wtorek czyli Pierogi z wędzoną śliwką lepione w doborowym towarzystwie! 120

autorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 273

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi "ruskie" z cukinia 107

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi Ruskie 114

Przejdź do przepisu:Pierogi RuskieMoje posty

Słodka Strona
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 198

wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi. 277

kogo się odezwać, przed kim otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo

More food, love and dreams
Pierogi z jagodami 134

Pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :)Składniki:- 1 kg mąki pszennej- 1 jajko- 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka )- 1 łyżka oleju- szczypta soli- 1 l jagódPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 378

Empanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków