pierogi le - 2000 przepisów (strona:17/134)

Pierogi z truskawkami 137

Pyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi.  Mrożone truskawki wyjmujemy z zamrażaki, około 30 minut przed robieniem pierogów, tak aby truskawki lekko zmiękły. Duże truskawki kroimy na mniejsze części. Do wyciętych okręgów wkładamy około połtorej pokrojonej truskawki oraz 1/2 łyżeczki cukru na jednego pieroga. Każdego pieroga porządnie sklejamy

Klasyka Gotowania
Pierogi ruskie 200

każdy lubi, a kto nie więc zapraszam do przepisu na pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz(...)pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości

Sprawdzone przepisy kulinarne
Light pierogi z kurczaka 126

zapraszam na pyszne pierogi z kurczaka gotowanego z warzywami , do tego skwarki z szynki długo dojrzewającej , to połączenie eksploduje smakiem , zapraszam koniecznie do wypróbowania . Składniki na pierogi  4 szklanki mąki  pszennej  1 łyżka oleju  1 szklanka wody ( można dodać w zależności cista )  szczypta soli Składniki na farsz  3 sztuki udek podwójnych(...)rosołu  1 cebula surowa  sól  pieprz  5 plastrów szynki długo dojrzewającej  pęczek szczypioru   sól różowa himalajska  pieprz  Wykonanie  ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy

Mój Smak
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 143

bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas te z mięsem. Nie raz, nie dwa i nie trzy byłam męczona przez drugą połówkę, by przygotować mu owe pierogi- nigdy nie chciałam. Nie znałam smaku, nie wiedziałam czy wyjdą takie jak powinny. Skusiłam się i polubiłam. Zdaję sobie sprawę, że jest to moja wariacja na temat pierogów ruskich, bowiem podkręciłam ich smak świeżym tymiankiem a podałam z przesmażoną szynką parmeńską i cebulką. Wyszły obłędne. Wiem, że w niektórych rejonach jada się ruskie pierogi w Wigilię i Święta. Zatem przepis podaję, jeśli ktoś ma jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków

Mango Papaja
Pierogi ruskie 212

zwykle od razu podajemy – najczęściej ze skwarkami i podsmażoną cebulą. Wśród popularnych dodatków są jednak też śmietana oraz czerwony barszcz – do wyboru zależnie od upodobań. Niektórzy podają też pierogi ruskie nie od razu po ugotowaniu, lecz podsmażają je jeszcze na patelni. Pierogi ruskie 2015-12-06 19:58:28 Tradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie(...)znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje

Kulinarna Pokusa
Pierogi z kapustą i grzybami 209

słodkiej kapusty. Wahają się przez wszystko od użycia kapusty wyłącznie świeżej, aż po wyłącznie kiszoną, i to nawet nie odciśniętą. Ma to oczywiście bardzo duży wpływ na smak pierogów, przy czym w dużej mierze sprowadza się do tego jak bardzo lubimy (lub nie) kwaśny smak farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest(...)wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
Żegnamy truskawy 170

okazało się, że zaszło poważne niedopatrzenie. Zapomniałam, że KonQbek jest fanem pierogów z truskawkami. Na szczęście przy okazji omawiania stołówkowych obiadów, powiedział, że ostatnio zamówił sobie właśnie takie pierogi. I wtedy zrozumiałam- trzeba zdobyć truskawki (nasze się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne(...)szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem w pełni usatysfakcjonowana. KonQbek jednak wyrósł na babcinych pierogach i takie sezonowe rarytasy z truskawkami albo jagodami bardzo lubi. A, że ja bardzo lubię KonQbka, postanowiłam wziąć się za lepienie. To moje pierwsze pierogi z owocami (specjalizuję się

les mirabelles
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 192

prowadzi smakowitego bloga PIN UP COOKING LOOKING blogerów zwerbowała i zmobilizowała do udziału w całym przedsięwzięciu.Wraz ze SMAKFONIĄ, czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmypyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajówi kultur. Przede wszystkim chodzi(...)szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzącychz ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie.(strona oficjalna: smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności.Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie spędzili ze sobą czas, zajadając się dobrym jedzeniem.Chyba największą furorę zrobił

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z kurkami 152

Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami. Składniki na ciasto (30 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 160 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 duża cebula 300 g kurek olej lub oliwa sól pieprz garść siekanej natki pietruszki Okrasa: oliwa lub olej 1  cebula sól(...)przykryciem 10 minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda. Farsz studzimy. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut

Smak mojego domu
Pierogi z kurczakiem i brokułami 258

odmawia. Smakują wszystkie, bez wyjątku. Znamy te tradycyjne, które są żelaznym daniem każdej gospodyni, ale chętnie sięgamy po coś nowego. Odkrywamy nowe smaki i próbujemy nieznane dotąd farsze na pierogi.   No bo cóż, idealne ciasto na pierogi już   znacie, czas na ciekawy, niebanalny farsz. W ten właśnie sposób powstają smaczne, smaczniejsze... najsmaczniejsze pierogi. Dzisiaj farsz(...)kurczakiem i brokułami. Znacie? Jeśli nie to zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi. Składniki na 30 szt: ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego   fileta z kurczaka część   brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ¼ łyżeczki papryki pikantnej sól pieprz świeżo

Kuchnia u Krysi
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 117

znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym zawsze jadło się pierogi z serem na słodko, ze śmietanką z cukrem. W dzieciństwie nie znałam więc smaku ruskich pierogów i gdy pierwszy(...)konsumowałam, po prostu mi nie niesmakowały. Teraz za nimi przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują

To co kocham
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 224

spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów, że musiałam, po prostu MUSIAŁAM zrobić je następnego dnia. No dobra, ale jak? Zwykłe, tradycyjne pierogi są z białej mąki, której nie mogę😦 Szybko szybko – internety na ratunek! I znalazłam(...)przepis , na którym się wzorowałam. Pychotka!😉 Zdjęcie zdążyłam zrobić w ostatniej chwili, jak zostało ostatnie pare sztuk pierogów. Chwilę później nie było już żadnego!   Składniki: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 180ml bardzo ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżeczka jakiegoś suszonego zioła (np. tymianek, bazylia) Dowolny farsz (2 przykładowe pod przepisem na pierogi

Jak gotować i nie zwariować
Domowe Pierogi Ruskie 184

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty(...)powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli. Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów

W Moim Magicznym Domu
PIERÓG BIŁGORAJSKI 178

prosty w wykonaniu.  Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą "Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej zwany krupniakiem, pierogiem gryczanym lub rekczakiem. Pochodzi ze staropolskiej kuchni Biłgoraja i jego okolic (woj. lubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki(...)Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane cechy pieroga. Wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka, a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania