pierogi le - 2000 przepisów (strona:25/134)

Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 188

startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią.  Nadzienie to głównie  ziemniaki z dodatkiem  sera  pecorino ,  cebuli, odrobiny czosnku.   Choć   uwielbiam pierogi ruskie  to muszę się  przyznać, ze ostatnio lepię je  tylko  3-4 razy w roku czyli  wówczas , gdy  przebywam w kraju. Pokusiłam się(...)pierogów wymaga  tylko "odrobinę"   umiejętności i doświadczenia. Każdy kolejny pieróg  jest coraz ładniejszy  i bliski oryginału.... Udało  mi się za pierwszym razem  opanować  technikę sklejania  i przyznam,  że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.     Składniki  / na ok.100 szt/ farsz: 1,5 kg ziemniaków

Zakamarki mojej kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 184

grzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło lub tak jak ja wykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta(...)ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut

Ala piecze i gotuje
Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 380

połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, garść rukoli(...)łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano.   Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą

Moniki Smakołyki
Pierogi ruskie 155

Przepis podała mi mistrzyni od pierogów ruskich:) Ona robiła, a ja pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła(...)składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy 2 żółtka i mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ruskie pierogi - podpiekane 133

wielką zieloną miską i naszą piątką roześmianych dzieci czekających  z widelcami w dłoni, aż ciocia postawi te smakołyki na stole ... to były wspaniałe wakacje i niezapomniany smak pierogów. Dzisiaj będzie równie smacznie, jednak troszeczkę inaczej. Mianowicie, pirogi ruskie zostały ugotowane, a następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych(...)pierogów z obiadu na pyszną kolację.  Ruskie pierogi - podpiekane   SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przymiarka do świąt. 175

mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe(...)się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli.Gotowym farszem napełniamy pierogi.Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów

Przysmaki Karolki
Idealne ciasto na pierogi 882

blogu funkcjonowało moje  bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas sobie przypomnieć jak wyglądało lepienie pierogów za dawnych glutenowych lat. To jest przepis na moje idealne ciasto pierogowe , z trzech składników , bez jajek, bez oleju (gluten wystarczy), a ciasto jest idealnie elastyczne. Tajemnicą mojego przepisu oprócz(...)albo ugotujcie mineralną niegazowaną. Z twardą wodą moja sztuczka się nie uda, będzie trzeba dodać olej. Przepis jest wegański ze swej natury :-) Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 pierogów): 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzątku (+ trochę więcej, zależy ile wypije mąka) szczypta soli Wykonanie: 1. Mąkę przesiewamy do miski. To jest konieczne. Mąkę trzeba napowietrzyć. 2. Dodajemy

Kawa z mlekiem
Bezglutenowe pierogi z serem na słodko 139

Pierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe . Bardzo polecam, spróbujcie tych pierogów, są naprawdę fantastyczne, jako alternatywa do znanych wszystkim ruskich pierogów czy też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcja składników

Kawa z mlekiem
Pierogi z borówkami i sosem kokosowym 227

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól(...)Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia. Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi

https:KKuchniaMniam
Pierogi z marcepanem 187

Pierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili,  że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy  TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla.  Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia. Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polewa: Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić

Kuchnia Danusi
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 135

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego

królestwo garów
Pierogi wigilijne 126

Uszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto(...)pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę

królestwo garów
Pierogi smażone 133

Dawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne(...)początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć na gorącym oleju.Osuszyć na papierowym ręczniku

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 143

Dawno nie było tutaj żadnych pierogów , więc pora nadrobić zaległości. Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci(...)przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały – 350 g * kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść * cukier – do smaku * żółtko

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem i kapustą 128

goszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody(...)jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania