startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino , cebuli, odrobiny czosnku. Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się przyznać, ze ostatnio lepię je tylko 3-4 razy w roku czyli wówczas , gdy przebywam w kraju. Pokusiłam się(...)pierogów wymaga tylko "odrobinę" umiejętności i doświadczenia. Każdy kolejny pieróg jest coraz ładniejszy i bliski oryginału.... Udało mi się za pierwszym razem opanować technikę sklejania i przyznam, że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie. Składniki / na ok.100 szt/ farsz: 1,5 kg ziemniaków
Zakamarki mojej kuchnigrzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło lub tak jak ja wykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta(...)ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut
Ala piecze i gotujepołowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, garść rukoli(...)łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano. Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą
Moniki SmakołykiPrzepis podała mi mistrzyni od pierogów ruskich:) Ona robiła, a ja pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła(...)składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy 2 żółtka i mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwielką zieloną miską i naszą piątką roześmianych dzieci czekających z widelcami w dłoni, aż ciocia postawi te smakołyki na stole ... to były wspaniałe wakacje i niezapomniany smak pierogów. Dzisiaj będzie równie smacznie, jednak troszeczkę inaczej. Mianowicie, pirogi ruskie zostały ugotowane, a następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych(...)pierogów z obiadu na pyszną kolację. Ruskie pierogi - podpiekane SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi.Pierogi orkiszowe(...)się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli.Gotowym farszem napełniamy pierogi.Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów
Przysmaki Karolkiblogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas sobie przypomnieć jak wyglądało lepienie pierogów za dawnych glutenowych lat. To jest przepis na moje idealne ciasto pierogowe , z trzech składników , bez jajek, bez oleju (gluten wystarczy), a ciasto jest idealnie elastyczne. Tajemnicą mojego przepisu oprócz(...)albo ugotujcie mineralną niegazowaną. Z twardą wodą moja sztuczka się nie uda, będzie trzeba dodać olej. Przepis jest wegański ze swej natury :-) Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 pierogów): 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzątku (+ trochę więcej, zależy ile wypije mąka) szczypta soli Wykonanie: 1. Mąkę przesiewamy do miski. To jest konieczne. Mąkę trzeba napowietrzyć. 2. Dodajemy
Kawa z mlekiemPierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe . Bardzo polecam, spróbujcie tych pierogów, są naprawdę fantastyczne, jako alternatywa do znanych wszystkim ruskich pierogów czy też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcja składników
Kawa z mlekiemPierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad. CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki gorącego mleka szczypta soli ok 300 g borówek amerykańskich cukier SOS KOKOSOWY: 400 g śmietany 12% 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól(...)Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia. Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi
https:KKuchniaMniamPierogi z marcepanem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda - 65 ml sól- szczypta Nadzienie : żółtka(...)dodać żółtko, masę marcepanową i sok z cytryny, dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone owoce, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać porcje nadzienia. Dobrze zlepiać pierogi, gotować w lekko osolonej wodzie, około 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze. Polewa: Na patelni roztopić masło, dodać resztę składników, doprowadzić
Kuchnia DanusiPierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)oleju Mięso zemleć. Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego
królestwo garówUszka czy pierogi to stały element wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto(...)pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę
królestwo garówDawno nie było u mnie pierogów..te co prawda też robiłam jakiś czas temu..tylko przepisu nie wstawiłam..przy okazji tychże pierogów robiłam chruściki z ciasta pierogowego...pyszne były..polecam..Wróćmy do pierogów..miały być tradycyjnie gotowane, ale w ostatniej chwili córki namyśliły się na smażone..mniam..także pyszne..nadzienie do pierogów może być dowolne(...)początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć na gorącym oleju.Osuszyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzenieDawno nie było tutaj żadnych pierogów , więc pora nadrobić zaległości. Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci(...)przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały – 350 g * kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść * cukier – do smaku * żółtko
Ostra na Słodkogoszczą raczej we wszystkich naszych domach. Preferencje smakowe również są rozbieżne jednak wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody(...)jako zarumienione na patelni. Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto: 1/2 kg mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody farsz: 1 kg łopatki 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki