pierogi le - 2000 przepisów (strona:30/134)

Ruskie pierogi 155

Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki, jak nas najdzie(...)godzinę. Z w/w składników w międzyczasie  zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać  mąką. Ciasto  podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów

Gosia gotuje
Pierogi z kaszą jęczmienną 288

wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10 min. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy, zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę(...)obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: boczek , kasza jęczmienna , kurczak

https:KKuchniaMniam
Empanadas z wołowiną. 161

masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 133

około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami w rzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).  Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można podawać(...)uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.   (Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)    Pierogi należy przechowywać przykryte oddychającą folią spożywczą - nie będą wysychały, a jeśli się zdecydujecie na mrożenie - polecam Wam torebki na mrożonki z suwakiem Stella

Di gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami 184

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami – kolejna odsłona pysznych pierogów. Dzięki kaszy gryczanej, pierogi szczególnie wyróżniają się smakiem. Kasza … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 177

składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję(...)Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Smacznego

Gotowanie Patki
Calzone z kurczakiem 192

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką. Na 2 duże calzone: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki(...)keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Pierogi ruskie 121

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po  uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba(...)Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę

To co kocham
Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI. 816

gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn  wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące! Składniki na ciasto; 60 dag mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 348

dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM   Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny  post , które umieściłam w zakładce  CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 255

dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM   Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny  post , które umieściłam w zakładce  CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 174

suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju lnianego - opcjonalnie PIEROGI 500 g mąki pszennej (typ 450) 375 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 żółtko 30 g masła WYKONANIE FARSZ : Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie, w garnku, kilkakrotnie zmieniając(...)grzybami. Doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem.  Opcjonalnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego. Mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Możemy także rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miseczki. PIEROGI : Do miski przesiewamy mąkę pszenna, dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo wlewamy do mąki, jednocześnie mieszając ciasto widelcem. Dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wyciągamy na podsypany

cool and minty
pierogi z ruskim nadzieniem... 171

luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta i wykrawać krążki, na każdy nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać pierogi wrzucać na osolony wrzątek z łyżką oleju rzepakowego, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną woda krótko opłukać cebulę podsmażyć na oleju z masłem(...)smaku doprawić pieprzem, kucharkiem, podawać pierogi polane okrasą cebulkową - pierogi są syte, smaczne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi ruskie. 134

ciekawe, kiedyś nazywane były polskimi. Dopiero po II wojnie światowej i zmianie granic, z polskich stały się ruskimi. Spotkać się można z różnymi przepisami na farsz do tych pierogów. Niektórzy wolą, gdy jest bardziej twarogowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.  Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Z podanej porcji wyszło ok. 30 pierogów

zadanie-gotowanie
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 197

sałatka z kakaowca i orzechów - potocznie znana jako nutella . Fakt - ta dieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka(...)łyżką oleju. PODGRZEWANIE: Choć, wątpliwe, aby zostały "na potem". Podgrzewamy w papilocie z folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, termoobieg). Wtedy nie tworzy się "skorupa". Pierogi z bananami są genialne, chyba głównie ze względu na płynną, gorącą, wyciekającą czekoladę, która idealnie łączy się z tym rodzajem owoców. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym ciastem tworzą poezję

Wypisz Wymaluj