pierogi le - 2000 przepisów (strona:30/134)

Pieróg calzone 136

Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi. Składniki:      30g drożdży      1 łyżeczka cukru      1 łyżeczka soli      1 nie pełna szklanka ciepłej wody      ok. 400g mąki      3 łyżki oliwy(...)nich rozwałkowujemy , smarujemy sosem (brzegów nie smarujemy sosem) i kładziemy składniki. Formujemy pieroga. Brzegi lekko zawijamy aby podczas pieczenia pieróg nie otworzył się. Smarujemy lekko oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy na złoty kolor. Pieroga podaję z sosem czosnkowym.       Gdy robię jednego pieroga to pozostałą część ciasta drożdżowego zamrażam wcześniej

Amatorka kuchenna
Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe) 152

wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości(...)gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-). Zapraszam :-) Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 300 g twarogu

Kawa z mlekiem
Pierogi z podrobami 91

lepić pierogi, słuchając ulubionej muzyki. Chociaż jestem zmarźluchem, to lubię zimę, ale zdecydowanie taką mroźną, śnieżną, odwilż nie nastraja mnie pozytywnie, ale nie będę narzekać i marudzić, bo pierogi wyszły mi pyszne, mięciutkie, a to za sprawą niezawodnego ciasta na maślance. To zdecydowanie moje ulubione ciasto pierogowe, nic się nie rozkleja, nie lepi do rąk, nie rozpada, pierożki(...)mają cudowny, aksamitny wygląd. Pierogi z podrobami Ciasto 0,5 kg mąki 0,5 l maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić

Pieguskowa Kuchnia
Ruskie pierogi 132

Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki, jak nas najdzie(...)godzinę. Z w/w składników w międzyczasie  zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania posypać  mąką. Ciasto  podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów

Gosia gotuje
Pierogi z kaszą jęczmienną 256

wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10 min. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy, zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę(...)obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Mięsa , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: boczek , kasza jęczmienna , kurczak

https:KKuchniaMniam
Empanadas z wołowiną. 144

masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut

zadanie-gotowanie
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 120

około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami w rzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).  Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można podawać(...)uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.   (Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)    Pierogi należy przechowywać przykryte oddychającą folią spożywczą - nie będą wysychały, a jeśli się zdecydujecie na mrożenie - polecam Wam torebki na mrożonki z suwakiem Stella

Di gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami 168

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami – kolejna odsłona pysznych pierogów. Dzięki kaszy gryczanej, pierogi szczególnie wyróżniają się smakiem. Kasza … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 162

składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję(...)Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Smacznego

Gotowanie Patki
Calzone z kurczakiem 178

Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką. Na 2 duże calzone: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki(...)keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Pierogi ruskie 102

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po  uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba(...)Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę

To co kocham
Gruzińskie pierogi z mięsem - CHINKALI. 797

gruzińskie pierożki chinkali z mięsem. Chinkali to takie jakby kołduny nadziane surowym mięsem, następnie gotowane jak tradycyjne pierogi. Podczas tego gotowania wytwarza się płyn  wewnątrz pieroga. To on właśnie wyróżnia chinkali spośród wszystkich innych "pierogów". Kto nie próbował koniecznie musi to zrobić, bo pierogi są naprawdę pyszne i sycące! Składniki na ciasto; 60 dag mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 336

dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM   Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny  post , które umieściłam w zakładce  CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego

Kuchnia MagdaLeny
8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 240

dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-)  Czytaj więcej >> 4)  PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM   Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym(...)piernikowe w wersji na słodko (następny  post , które umieściłam w zakładce  CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą mi na pewno ładniejsze ;) Za to smak rekompensuje ich wygląd. Smakują wybornie. Sama nie spodziewałam się takiego

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 154

suszonych grzybów 2 cebule 25 g masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju lnianego - opcjonalnie PIEROGI 500 g mąki pszennej (typ 450) 375 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 żółtko 30 g masła WYKONANIE FARSZ : Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie, w garnku, kilkakrotnie zmieniając(...)grzybami. Doprawiamy solą i obficie czarnym pieprzem.  Opcjonalnie dodajemy 2 łyżki oleju lnianego. Mielimy w maszynce lub drobno siekamy. Możemy także rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miseczki. PIEROGI : Do miski przesiewamy mąkę pszenna, dodajemy sól. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo wlewamy do mąki, jednocześnie mieszając ciasto widelcem. Dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Wyciągamy na podsypany

cool and minty