pierogi le - 2000 przepisów (strona:31/134)

PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 181

świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g masła klarowanego(...)kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą, o śr.7cm. Na każdym kawałku ciasta ułożyć pełną

Smaczne Zdrowe
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 223

Pierogi ze szpinakiem często przyrządzam na piątkowy obiad, są bardzo smaczne, najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu. Pierogi przygotowałam z mąki od firmy Młynomag . Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku(...)wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, pierogi składamy na pół, zlepiamy robiąc ozdobną falbankę. Układamy na stolnicy posypanej mąką, w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Pierogi wrzucamy partiami na gotujący się wrzątek

Bajeczna Kuchnia
Walentynkowe pierogi 141

pączkowania za nami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz(...)wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos. Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało. Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na gotującą się wodę (możesz dodać łyżeczkę oleju do wody) i gotuj około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 328

kurczaka.  Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół.  Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula(...)podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni).  Podawać z jogurtem

ChilliJemy
Pierogi- bułka z masłem? 190

dzisiejszym przepisie proponuję coś tradycyjnego- pierogi, coś zielonego- szpinak oraz coś zdrowego- pierogi ze szpinakiem i serem :) Nic dodać- nic ująć. Kto jeszcze nie próbował serdecznie polecam to połączenie! Propozycja podania. Składniki: 400 g mąki  250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody  1 jajko szczypta soli  250 g mrożonego szpinaku 1 mała cebulka 5 łyżek(...)odparuje.  Do gorącego szpinaku dodać około 5 łyżek białego sera. Lekko przesmażyć.  Mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Ostudzony farsz jest gotowy na nakładanie do pierogów. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka

Tagebuch po polsku
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 301

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki(...)minut. Rozwałkować na grubość ok 2mm i wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym masłem lub omaścić skwarkami :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: bulion , golonka , kuskus

https:KKuchniaMniam
Pierogi z dynią 189

czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty. Wyjąć łyżką(...)cedzakową. Polać masełkiem z bułką tartą Smacznego! pierogi z dynią

O kuchni z uczuciem
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 142

wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i oleju, by pierogi się nie posklejały. Gdy zawrzy, wrzucamy pierogi i gotujemy do wypłynięcia ich na powierzchnię. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego z kilku względów staje się(...)kuchni niezastąpiony. W przypadku pierogów, świetnie uelastycznia ciasto, sprawia, że zawsze wyjdą z gotowania bez szwanku, a cebula po usmażeniu na nim nie ma nieciekawego posmaku, który potrafią pozostawiać kiepskiej jakości produkty. Sprawia też, że każdego dnia dodajemy do swojej diety, elementy ważne dla naszego zdrowia, nawet tego nie zauważając

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 125

ciasto na pierogi:  450 ml mąki,  250 ml ciepłej wody,  szczypta soli   farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują, podnieść przykrywkę i gotować 2 minuty

królestwo garów
Pierogi z mięsem 114

mięsa z rosołu, 3 cebule, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, bulion,   Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić(...)farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy

królestwo garów
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 136

Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek , która jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek(...)Ciasto nie powinno być twarde.    Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. C iasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje jarmużu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować. Podawać ze skwarkami

królestwo garów
Pierogi Leniwe 181

jeść np. z stopionym masłem i cukrem. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego 3 białka 3 żółtka Łyżka masła 1,5 szklanki mąki masło do polania pierogów cukier Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianą. Twaróg zmiksować z łyżką masła i żółtkami. Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką(...)dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki i podzielić je na części. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem. Smacznego

Mama Gotuje
Pierogi z truskawkami 162

sezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami. Składniki: 350g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć kawałek truskawki, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi babuni z boczkiem 166

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam Pierogi babuni z boczkiem SKŁADNIKI: ciasto: 350 g maki pszennej kubek ciepłej wody łyżka oleju  farsz: 4 duże ziemniaki 250g sera białego kilka plasterków boczku 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka masełko i prażona cebula Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie(...)cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.   Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu:  Najlepsze ciasto na pierogi   C iasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół

MarciochaKucharzy
Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 203

Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)falbankę. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy garść rzeżuchy dokładamy do jogurtu. Mieszamy doprawiając chrzanem, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.. Pierogi okrasić roztopionym i podajemy z sosikiem :) Dla mnie pierogi na obiad, to szybki obiad. Wyszło 60 pierogów i zmieściłam się w godzinie. Smacznego

MarciochaKucharzy